Surtdecasa Ebre
,
03/06/2019
Fires i festes

Els 5 imperdibles del Freginarts

El diumenge 16 de juny se celebra aquesta jornada on l'artesania és la protagonista
Balcons

Foto: 

Cedida
Balcons de Freginals
Un poble que és un mosaic de colors. FreginArts torna el 16 de juny al poble de Freginals. Es tracta d'una fira on es posa en valor l'artesania, però també el reciclatge i la tradició de treballs manuals. El patchwork, aquesta labor que consisteix a cosir retalls de tela de colors, dibuixos i formes diferents, és una de les tècniques més representades. De fet, Marisin Garrit, primera tenint a l'alcaldia, va ser la introductora d'aquesta tècnica al poble. "Vaig començar fa dotze anys ensenyant-ho als més menuts", explica. Va ser així, a poc a poc, com més persones es van sumar a aquesta activitat que, segons Marisin, "conjuga moltes aficions". En el seu cas, confessa que com que li agrada molt la pintura, el patchwork li permet dissenyar la composició i després cosir-ne els retalls. Ara bé, aquesta jornada al poble de Freginals no només és patchwork perquè ofereix també artesania de la fusta, de la pauma o gastronomia. Les activitats s'organitzen pel nucli antic del municipi i és un bon moment per conèixer els carrerons d'aquest bonic poble del Montsià. Us hem destacat els cinc ítems que no et post perdre.

1. La nit de la fira
El dia abans, com a prèvia, una sopar de carrer donarà el tret de sortida a la fira, amb la inauguració de les diferents exposicions de patchwork que romandran obertes durant tot el cap de setmana. Serà el moment de començar una ruta pels carrers del poble per descobrir totes les composicions que s'han penjat dels balcons. "Fa dos anys en van ser més de 150", assegura Garrit, i l'any passat "es va arribar fins a les 400, comptant també les peces exposades a l'interior". El sopar i el ball posterior tindrà lloc a lo Racó del Caragol i Plaça dels Arbres.

2. Cosida a la plaça
El dia començarà fort amb el taller de demostracions i activitats a la Plaça dels Arbres. Hi haurà exhibició i mostra de labors i costura al carrer, i aquells que s'animin podran gaudir d'una classe magistral de brodat gratuïta. En el mateix espai, hi haurà una exhibició de punta de coixí a càrrec dels Puntaires del Montsià.

3. Tallers i exhibicions 
Tot i que els carrers estaran plens de paradetes d'artesania, val la pena recordar que hi haurà tallers de reciclatge i artesania durant tot el dia. Per exemple, ARTRA en farà un de reciclatge de paper al carrer Pla de Corany. També hi haurà una exhibició al torn, a càrrec del mestre terrisser Joan Cortiella, al pati de l’ajuntament, i una exhibició de treballs de pauma, a càrrec de les artesanes d’Artpauma de Mas decBarberans, al mateix estand.

4. Carrers del gust
I pel que fa la gastronomia, podrem gaudir de 'L’hora del vermut' amb un vermut maridatge de la Cuina de la Lore i Celler Menescal a la Taberna del Xocolater, i Vermut Rapitenc a l’estand de Pa i Pastes Castell. Davant l’edifici de l’ajuntament, hi haurà també una degustació de suc de taronja de Freginals natural i acabat de fer.

5. El patchwork al món
Entre les exposicions de patchwork podrem veure les obres de diferents autors entre les quals hi hauran obres premiades a prestigiosos concursos nacionals i internacionals al mateix edifici de l’ajuntament. També podrem visitar l'exposició de miniquilts 'Árboles i Farolillos', de l’escola de patchwork Quiltys de Madrid; o la de 'Grans obres del patchwork', amb treballs premiats nacional i internacionalment. "La fira té un component internacional perquè el col·lectiu dels artesans del patchowork formem una xarxa internacional", ha explicat Marisin, que ha destacat el suport de la delegació de l'associació estatal de patchwork a Tarragona.

Més informació: 

També et pot interessar