Jette Mellgren

Foto: 

Cedida
Creació artística amb fibres vegetals de Jette Mellgren

Jette Mellgren: “L'art és un excel·lent comunicador de la història”

L'artista danesa participarà a la Fira de les Fibres Vegetals del Mas de Barberans
Anna Zaera
,
30/07/2014
Fires i festes
L'artista danesa Jette Mellgren és una de les convidades assídues a la Fira de les Fibres Vegetals del Mas de Barberans. Mellgren diu que les connexions que es produeixen entre els artesans en aquest poble de carrerons estrets i vistes a la plana del Montsià es transformen durant l'any en projectes d'interès internacional.
'La cistelleria no és quelcom del passat, sinó una representació artística en moviment'

Mellgren, que ha estat treballant darrerament promovent el desenvolupament social a Uganda a través de la cistelleria, torna enguany al Mas de Barberans per oferir una conferència al Fibres Campus sobre construccions artístiques en fibres (dijous 31 de juliol a les 19:30h). Ella és un dels màxims exponents dels artesans que participaran en l'exposició d'aquesta trobada a cavall entre l'artesania, la tradició i l'etnologia que se celebra el 2 i 3 d'agost al Mas de Barberans. Com cada any, la fira al carrer, la mostra de construccions efímeres i les exposicions i activitats al Museu de la Pauma són algunes de les activitats més destacades.

- Per què et dediques a la cistelleria? Què és el que més valores d'aquesta activitat?
Em dedico a la cistelleria perquè és un art que barreja el treball manual, la naturalesa i l'etnologia. Tres ingredients que considero de gran valor. A més, com els que hi treballem vivim en diferents parts del món, estem obligats a moure'ns per trobar-nos i és una bona manera de conèixer persones de tot el món. La cistelleria és una espècie d'entrada a l'altre, una porta per veure un univers de tradicions i maneres de viure diferents.

- Tu ets de Dinamarca. Com ha condicionat el lloc d'origen en el teu gust per la cistelleria?
A Dinamarca no hi ha tanta tradició com a Espanya. Podríem dir que al meu país, la gent només ho fa per afició. És per això que jo he experimentat a l'hora de buscar nous contextos on introduir aquesta disciplina. He intentat que la cistelleria pugui combinar-se amb altres formes d'art contemporani com, per exemple, la dansa o el disseny de roba. Això significa que la cistelleria no és quelcom del passat, sinó una representació artística en moviment.

  • imatge de control 1per1

- Un dels punts claus d'aquestes noves visions que vols introduir al món de la cistelleria és fer-la servir com a eina de desenvolupament social. En aquest sentit, has participat darrerament en un projecte a Uganda, veritat?
Sí, crèiem que és clau la nostra feina en països en desenvolupmanet. Allà hem participat en un projecte per al govern durant 5 anys. La meva intenció és portar l'art que viu a les institucions al carrer, i també fer que els joves s'interessin per aquest tipus de projectes.

- Les trobades al Mas de Barberans sempre generen nous projectes. Enguany aquestes connexions s'han materialitzat en l'exposició d'escultures efímeres “Nature Lighted” a Dinamarca en la que també participen altres artesans habituals de la Fira del Mas com són Monica Guilera, Joan Ferré i Carlos Fontales...
Sí! Es tracta d'un projecte d'escultura sostenible. L'art és un excel·lent comunicador de la història. Volíem parlar de la visió romàntica de la naturalesa i la forma en què la gent, 200 anys enrere, podia conciliar la naturalesa amb la vida agrícola i  la vida quotidiana. Crec que nosaltres hem d'aprendre de les visions antigues de la naturalesa i fer-les conviure amb l'agricultura industrial i l'energia ecològica. Nosaltres sempre diem que treballem amb la naturalesa, l'ambient i el mediambient!

- Què podem trobar en aquesta mostra?
Entre les escultures, trobem marcs de quadres emmarcant paisatges o un rellotge de sol que ens fa conscients que les activitats del dia abans seguien els ritmes de la naturalesa, però que també mostra com actualment ens hem convertit en esclaus del rellotge. Les obres estan fetes amb materials com rames, pedres, fusta i materials reciclats. A la nit, algunes de les obres apareixen il·luminades a través de l'energia solar.

- En què consistirà la teva xerrada del dijous 31 de juliol al Mas de Barberans?
Volem posar en evidència que traslladar el trenat al camp és una manera de posar l’artesania de la cistelleria en un nou context i dignificar-la. El lloc és un escenari de l’art. Cada projecte es basa en una història amb l’espai mitjançant les escultures trenades.

- Estàs a punt d'arribar al Mas de Barberans. Com t'esperes que sigui l'experiència?
Al Mas de Barberans ens trobarem, com tots els anys, amb els nostres amics i segurament també farem noves coneixences. El món de la cistelleria és molt petit! A més, com dèia, molts dels nostres projectes durant l'any neixen de trobar-nos un cop a l'any allà!

--
Més informació: 
- Fibres Campus (fitxa Surtdecasa) 
- Fira de les Fibres Vegetals (fitxa Surtdecasa) 
http://cdrmuseudelapauma.cat/

   

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar