Ebre, la batalla

Foto: 

Cedida
Preparant el llibre 'Ebre, relats d'una batalla'

'EBRE, relats d’una batalla', entrevista a un llibre que parla

La presentació d''EBRE, relats d’una batalla' tindrà lloc a Tortosa, el dia 17 d’abril, al Palau Oliver de Boteller
Surtdecasa Ebre
,
04/04/2018
Llibres
Sabem que un llibre és un element que permet diàlegs atemporals. Sabem quan neix, però no quan mor. Normalment, sobreviu aquells que l'han escrit i aquesta és la seva màgia. Amb motiu del 80è aniversari de la Batalla de l'Ebre, hem volgut fer un experiment, entrevistar el propi llibre. Parlar amb un llibre és apassionant perquè ell té totes les respostes. Avui, assegut en un racó de la serra de Pàndols, poso en marxa la vella gravadora que m’ha acompanyat sempre i inicio un diàleg amb 'EBRE, relats d’una batalla', un projecte col·lectiu en què han participat una vintena d'escriptors i que es presentarà el proper 17 d'abril al Palau Oliver de Boteller de Tortosa.
"Sóc un llibre de ficció, però no parlo de fantasies. El que volien els meus creadors és que els autors i autores que m’han escrit donessin vida als personatges del joc"

- Qui t’ha creat?
Fa un parell d’anys llargs, Marc Vericat, juntament amb el seu pare Ramon, va posar en marxa el projecte Ebrejocs.cat. Per amistat, s’hi va incorporar Ignasi Vidal. Inicialment es tractava de portar a les Terres de l’Ebre el concepte del puzzle personalitzat. Poc a poc, es van obrir al món del joc i, dedicant part del seu temps lliure al projecte, van crear el joc 'Descobreix les Terres de l’Ebre', una iniciativa que permet conèixer la riquesa del territori ebrenc jugant. Són molt emprenedors i els agrada dedicar el seu temps lliure a tirar endavant projectes relacionats amb les nostres comarques. I així va sorgir un nou projecte de joc: 'Descobreix la Batalla de l’Ebre'. El volien fer realitat aquest any que es compleix el 80è aniversari de la batalla, però, fins ara, no han aconseguit el suport necessari per culpa de les circumstàncies difícils que viu Catalunya.

- Per què has esdevingut llibre?
En el projecte del joc 'Descobreix la Batalla de l’Ebre' hi ha diversos elements. I un d’ells sóc jo: un llibre de ficció on es recullen els relats dels setze personatges del joc, uns relats escrits per autors i autores de les Terres de l’Ebre.

- De què parles?
Bé, sóc un llibre de ficció, però no parlo de fantasies. El que volien els meus creadors és que els autors i autores que m’han escrit donessin vida als personatges del joc i que ho fessin en el marc de la Batalla de l’Ebre. I, la veritat, em sento un llibre molt i molt satisfet de mi mateix!

- Setze personatges i moltes autores i autors! Qui t’ha escrit?
Els d’Ebrejocs.cat volien un llibre escrit per gent de contrastada experiència literària i també de nous escriptors i escriptores que ara en diuen emergents. Hi ho han aconseguit. Vols la llista? Aquí van: Víctor Amela, Tomàs Camacho, Andreu Carranza, Xavier Garcia, Valer Gisbert, Núria Menasanch, Manel Ollé, Marina Pallás, Enric Panisello, Mari Piñol, Màrius Pont-Roc Salvadó, Miquel Reverté, Carlos Ribera, Ramon Rosales, Jordi Sancho, Elena Solé, Toni Térmens, Jesús Tibau, David Tormo, Anna Zaera-Alba Guimerà-Roman Aixendri. I, a més, també porto una presentació de l'historiador Josep Maria Solé Sabaté i una salutació del president Puigdemont.


Imatge de la portada del llibre

- Per cada personatge tens una il·lustració. D’on surten?
De la imaginació i capacitat creativa de l’il·lustrador Toni Tèrmens. Ja havia participat en el joc sobre les Terres de l’Ebre i ara s’ha lluït fent aquestes il·lustracions dels personatges. Són molt originals i fan visible el vestuari propi de l’època de la batalla.

- Tens una pàgina en blanc. Per què?
Sí, tinc en blanc la pàgina 155, on només hi ha un llaç groc, símbol de la llibertat, de la reivindicació de l’alliberament dels presos polítics catalans i de la denúncia de la repressió de l’Estat espanyol contra Catalunya. Els nois d’Ebrejocs.cat han volgut així deixar constància del seu suport als líders de l'ANC i Òmnium i als membres de l'executiu català represaliats per la justícia espanyola.

- Passo els meus dits per la portada i sembla que els personatges vulguin sortir del llibre...
És veritat! Tinc una portada molt original, no sols pel seu dibuix, sinó perquè m’han imprès amb tecnologia 3D i això et permet un acabat que dóna relleu digital al títol i al dibuix. Una passada!. Diuen que sóc el primer llibre de les Terres de l’Ebre on s’aplica aquesta tecnologia, no sé si sóc el primer o no, però estic molt content del resultat final.

- On et podré trobar?
A algunes llibreries del territori. A totes les presentacions que es faran arreu com una activitat més de la commemoració del 80è aniversari de la Batalla de l’Ebe. Per cert, la primera presentació serà a Tortosa, el dia 17 d’abril, a la sala Gerard Vergés del Palau Oliver de Boteller. I tot un honor per a mi que la presentació vagi a càrrec d’un dels grans historiadors del país, Josep Maria Solé Sabaté.

Tanco la gravadora i aixeco els ulls mirant la immensitat de la serra de Pàndols que m’envolta. Amb el llibre 'EBRE, relats d’una batalla' sota el braç, reprenc el camí a casa. Un camí que passa pel bell mig d’uns espais on fa 80 anys es lliurava una de les batalles més colpidores de la Guerra civil. I, pel camí, em sembla veure l’ombra d’alguns dels personatges del llibre, que em trameten un darrer missatge: la pau és el gran valor que tenim les persones i els pobles, defensem-la!

A

També et pot interessar