Jesús Serrano: “Les cançons populars m’han servit per saber sobre la història d’Amposta”

Aquest ampostí presenta el llibre "Altres encàrrecs de Miquelet"
Surtdecasa Ebre
,
15/12/2012
Llibres
Ja fa dies que un nou ebrenc ha assaltat les xarxes socials. Miquelet Setencàrrecs és un xiquet intrèpid i decidit a qui li apassiona la seua ciutat, l’Amposta de principis del segle XX. Darrera d’aquest personatge imaginari s’amaga Jesús Serrano, un ampostí de 37 anys que ha decidit donar un altre enfocament a la història i explicar-la en forma d’historieta animada. El març de 2011 va publicar Miquelet Setencàrrecs i, el proper dia 30 de març, publicarà el segon volum, Altres encàrrecs de Miquelet, a la Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó d'Amposta a les 19h.
 
- Ets llicenciat en Història i treballes venent cotxes. Suposo que Miquelet Setencàrrecs és un projecte que neix d’un bon domini tant de la història com del màrqueting, no?
Just. La idea d’aquest llibre va sorgir després de fer un màster en màrqueting. El fet de tornar a estudiar em va obrir noves perspectives i vaig decidir escriure un conte curt sobre la història d’Amposta per regalar a la meua neboda. 
 
- Explica’ns tu mateix qui és Miquelet Setencàrrecs.
És un xiquet molt menudet que viu a l'Amposta de principis del s. XX i que, amb l'ajut de la seua inseparable granota Teresina, animen als personatges públics de la ciutat a que construeixin un Pont Penjant, unes Escoles,  les Bandes de Música d'Amposta, anima a escriure a Sebastià Juan Arbó, crea el CF Amposta, es veu implicat en l'atracament de la Banca Escrivà… 
 
- Has mesclat història i ficció…
Sí, aquest llibre és didàctic però també lúdic. Els xiquets se senten identificats amb Miquelet. I crec que el llibre contagia aquesta passió per la ciutat als més petits.
 
- Et vas arribar a imaginar que un llibre d’història pugués tenir tanta acceptació entre el públic?
La idea va sorgir una mica a l’atzar, però a mesura que anava investigant me'n adonava que hi ha molt poca documentació històrica local. Tortosa, per la seua capitalitat, ha tingut un registre més acurat, però Amposta i altres pobles petits de la zona, no.
 
- Com et vas documentar?
Sobretot entrevistant a la gent gran. Bé, millor dit, conversant amb ells al carrer, perquè així se sentien més còmodes per explicar-me històries. I també llegint molt! M’he hagut de posar ulleres de tant llegir!
 
- Has decidit donar-li un nou enfocament a la història i desempallegar-te dels textos grisos i feixucs…
Sí, sempre ens han explicat la història a base de dates i de llistes. Les batalles, els "Reis Godos"… Hauria de ser més senzill.
 
- Com sorgeix el nom de Miquelet Setencàrrecs?
A Amposta diem “pareixes setencàrrecs” quan vas molt atrafegat i tens moltes coses a fer. I de nom, li vaig posar Miquelet perquè Miquel és un nom molt d’aquí.
 
- S’ha degut convertir en el teu "alterego"...
Ara sí. Forma part de la meua vida des de fa quasi 3 anys. Acabes pensat com ell, quan veus una cosa antiga t'acabes emocionant…
 
- Què tens en comú amb Miquelet?
M'agrada molt llegir i investigar.
 
- Elaborant els teus llibres, què has descobert que més t'ha impressionat?
Sobretot em sembla molt curiós com la cultura popular, sobretot les cançons, rebela moltes coses de la història. Hi havia una cançoneta a Amposta que diu "ha passat un aeroplano carregat de banderetes. Serà Pedro de Carvallo passejant les senyoretes.." Jo em pensava que era una cançó inventada, però vaig trobar una fotografía de Carvallo davant l’avioneta i vaig descobrir que era un terratinent ampostí, que tenia un fill pilot. Va ser el primer que va aterrar un avió al Delta. 
 
- També interactues amb el públic a través de les xarxes preguntant si reconeixen les fotografies...
Sí! Miquelet, tot i viure a la primera meitat del segle XIX, fa un ús molt acurat de les xarxes socials. És una manera de màrqueting de guerrilla. Davant de la dificultat econòmica, idees.
 
 --

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar