Coetus

Foto: 

Cedida
Coetus

Els 5 imperdibles del Tradicionàrius de Roquetes

Tindrà lloc aquest dissabte 24 d'agost, a més d'un homenatge a Pete Seeger que se celebrarà els dies 13 i 14 de setembre
Surtdecasa Ebre
,
20/08/2019
Música
El Tradicionàrius de les Terres de l’Ebre tindrà enguany dos dates importants: la marató de música popular d’aquest dissabte 24 d'agost i un homenatge a Pete Seeger que se celebrarà els dies 13 i 14 de setembre. El Tradicionàrius, organitzat per l’Ajuntament de Roquetes, és l’extensió ebrenca del festival internacional de música celebrat des de fa més de 30 anys a la vila de Gràcia i porta 26 anys a casa nostra de la mà de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. Hem destacat quines seran les actuacions més importants de l'edició d'enguany.

1. Joseret i Rondalla
Com sempre, Joseret i els Grallers de Roquetes donaran la benvinguda als assistents. Com expliquen a l'article 'La jota cantada improvisada a les Terres de l'Ebre' de la Revista Caramella, fins el 2008 continuaven en actiu dos cantadors: Teixidor i Joseret. Avui, només Joseret representa el lligam amb l’antiga tradició. Hi ha, però, nous camins: a Tortosa i Roquetes s’ensenya la jota improvisada al Conservatori de Música, l’Aula de Música Popular i Tradicional i els Tallers de la Festa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; i cantadors molt joves, com ara Guardet i la seva rondalla d’Amposta, o lo Xicuelo, de La Ràpita, s’han incorporat amb èxit a les festes. Així, en aquesta edició del Tradicionàrius tornarem a tenir a Joseret.

2. Coetus
La banda de percussió ibèrica ‘Coetus’ serà sense dubte el gran atractiu de la nit, visitant per primera vegada les Terres de l’Ebre dins de la seva gira europea. ‘Coetus’, amb 18 músics a l’escenari, presenta un dels directes més poderosos que es poden veure i escoltar en un escenari en l’àmbit de la música d’arrel. La formació compta amb els cantants Carles Dénia, Ana Rossi i Rusó Sala, i instrumentistes com Xavier Lozano, Mariona del Carmen i Aleix Tobias. Com ells mateixos descriuen, Coetus inicia amb il·lusió i entusiasme un nou camí a recórrer, entenent el folklore com un fet essencialment creatiu, dinàmic i canviant. Amb el seu espectacle, ofereix un repertori que recull i transforma músiques del bagul de la tradició forjada durant segles: cants de celebració, de treball, de rondar, de bressol. Les recull i les reinterpreta amb l’esperit d’unió que caracteritza la formació creant un espectacle tan viu i actual com emocionant i creatiu. 

3. Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries
La llarga nit, que començarà a les 20:30h, tindrà també un homenatge als cantadors de jota conduït per Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries amb un concert especial que recordarà la història i els estils de cant des de Mariano Manta al Canalero, coincidint amb la celebració dels 50 anys d’ofici de Joseret.


Pete Seeger

4. Clau de lluna
La sessió de ball estarà conduïda per Clau de Lluna, una formació que torna als escenaris als 30 anys de la seva fundació i que compta amb músics com Francesc Tomàs ‘Panxito’, Simone Lambregts, Perepau Ximenis, Cesc Sans i Pep Coca.

5. Pete Seeger
Els dies 13 i 14 de setembre, per celebrar el centenari del cantant nordamericà Pete Seeger, inspirador del moviment folk a nivell mundial i difusor de cançons com ‘We shall overcome’, ‘Què se’n ha fet d’aquelles flors?’, ‘Si tingués un martell’ o ‘Guantanamera’. L’homenatge a Pete Seeger arriba amb un paquet d’activitats: un concert liderat per Arturo Gaya, Cati Plana, Sergi Trenzano i Kike Pellicer, amb artistes invitats com el Cor Flumine i Montse Castellà; l’exposició 'Pete Seeger/El poder transformador de la cançó'; la projecció a la fresca d’un documental sobre la  figura del cantant i activista, i uns tallers de cançó, acordió i cordes sobre el seu repertori. 

A

També et pot interessar