Entrevista a Josep Bo, autor de 'Lo Carrilet de la Cava'

‘Quan interpretàvem aquestes cançons tota la gent féiem una pinya i ens sentíem agermanats’
Surtdecasa Ebre
,
01/04/2011
Música

 

Fa més de quaranta anys, la inspiració de Josep Bo (Jesús i Maria, 1925), més conegut com José del Sifonero, el va portar a compondre una cançó dedicada al trenet que antigament unia Tortosa i la Cava. Lo Carrilet s’ha convertit en un himne per a la gent de les Terres de l’Ebre que, generació rere generació, no ha deixat que es perdés en l’oblit. L’any passat, el llibre Lo Carrilet de la Cava i les cançons de Josep Bo recuperava aquesta i altres cançons en versions de grups com La Carrau, Pepet i marieta o Terrer Roig. El 2011 l’hem encetat amb una grata notícia: el disc es troba entre els finalistes dels Premis Enderrock 2010 de la música en català en la categoria folk/noves músiques.
 
Quantes vegades va agafar vostè lo mític Carrilet de la Cava?
Ui, innombrables vegades! Lo Carrilet em va permetre poder anar a estudiar coses d’oficina a Tortosa, i també música.
 
Lo Carrilet va fer el seu últim viatge el 31 de desembre de 1967. Com recorda aquell dia?
Quan vam saber que deixaria d’existir ens vam preguntar com aniríem a estudiar a Tortosa, però ens van dir que ens posarien autocars i ens vam quedar més tranquils. Amb la música d’aquell dia i tot, per a mi, va ser un dia de festa. Em porta molt bons records.
 
La seua desaparició el va inspirar per escriure la cèlebre cançó del Carrilet. Com va sorgir la lletra?
Poc temps després d’anar a acomiadar lo Carrilet, jo notava que no estava tranquil. Tenia un neguit estrany i no sabia què em passava. Vaig pensar que m’enyorava, que m’havia portat molt malament amb lo Carrilet i que era un desagraït. De quina forma li pagaria aquesta cosa que li havia fet? Pos li escriuria una cançó.
 
Què sent ara quan, després de més de quaranta anys, segueixen cantant aquesta cançó gent de totes les edats? Fins i tot gent que no el va veure funcionar mai!
M’agrada perquè la canten de totes les edats, és veritat. Els grans perquè ho van conèixer, els joves perquè tenen curiositat i els crios d’ara perquè els agrada molt. La cançó de Lo Carrilet els l’ensenyen els mestres, però les altres que hi ha al CD també els agraden. Molta gent em diu que tenen xiquets que volen que els posin el CD quan van en cotxe perquè sempre volen escoltar-lo.
 
Li agraden les versions que han fet de les seues cançons pel llibre-CD Lo Carrilet de la Cava i les cançons de Josep Bo?
Sí, m’ha agradat molt a pesar de les variacions que han fet de ritme, etc. Potser preferiria les que jo vaig fer perquè tenien un regust més antic. Ara les han fet més modernes i potser per això agraden a tothom.
 
- Pepet i marieta, La Carrau, Terrer Roig, Montse Castellà, etc., són grups de gent jove que han fet versions de les seues cançons. Què tenen aquestes cançons que segueixen atraient tant?
Tenen unes lletres planeres, amb sentiment i arriben directes al cor. A més a més, estan molt ben ajustades amb la melodia.
 
- Amb aquest CD, la seua música ha arribat a la fase final dels premis Enderrock 2010 en la categoria folk/noves músiques. Què li semblaria que unes cançons tan lligades amb la història ebrenca es fessin amb un dels premis més destacats de la música als Països Catalans?
És molt difícil perquè tots els finalistes són molt bons. A mi m’agradaria, indiscutiblement, però més que per a mi, perquè així la gent de Catalunya coneixeria com és la gent del Delta de l’Ebre.
 
- Tot i que algunes de les cançons d’aquest llibre-CD són molt conegudes per la gent del nostre territori, d’altres eren fins ara inèdites. Per què no havien vist la llum fins ara?
De les cançons que hi ha al llibre, n’hi ha que no les hem donat a conèixer fins ara, com Gegant de ferro, que està dedicada al Faro de Buda. És l’última que vaig escriure i n’estic molt orgullós. La lletra és molt bonica i recorda què era el far i el servei que feia. Estava escrita però només l’havia cantat jo en secret [riu]. Les guardava, fins que la Gemma (una de les seues filles) les va trobar i les va divulgar.
 
- Se n’han quedat més al calaix que podrem escoltar algun dia?
Sí, encara en tinc unes quantes però s’haurien d’arreglar i jo ja no estic tan despert com abans.
 
Creu que situacions que hem viscut els últims anys, com les manifestacions contra el Pla Hidrològic Nacional, han servit per posar de relleu la identitat pròpia comuna de les Terres de l’Ebre, sobretot a través de les nostres cançons populars?
Sense dubte, sobretot la del Carrilet. Les han convertit en himnes perquè a totes les manifestacions de Barcelona, Madrid i València contra el Pla Hidrològic les cantaven, sobretot Quico el Célio. Se n’ha fet una divulgació molt gran. Quan interpretàvem aquestes cançons tota la gent fèiem una pinya i ens sentíem agermanats.
 
Què té la música ebrenca que la faci diferent a la resta de tonades populars d’altres indrets de Catalunya?
Jo sempre he procurat que les melodies que he creat tinguin un ressò que sembla que vinguin de Llevant o d’Andalusia. La música ebrenca té un so adient per a les cançons que es cantaven, per exemple al batre, i que agradaven a la gent del poble. Això les fa diferents.
 
- Creu que hi ha bona fusta musical en la gent jove de les nostres terres?
I tant! El que passa és que hi ha molts grups però fan una música molt diferent a la meua.
 
A què o a qui li faria una cançó ara?
Ara mateix li faria una cançó al pont Passador [uneix Sant Jaume d’Enveja i Deltebre] i 
a tots aquells que l’han fet possible. Però ara ja no m’atreveixo a fer res perquè sembla que m’hagi abandonat la inspiració.
 
Si voleu que les cançons de Josep Bo interpretades per Pep Gimeno ‘Botifarra’, La Carrau, Andreu Rifé, Pepet i marieta, Terrer Roig, Josep Maria Bonet, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, Montse Castellà i Juno es converteixin en unes de les guanyadores dels Premis Enderrock, només heu de fer un clic.
 
Entreu a www.enderrock.com/premis/ i voteu Lo Carrilet de la Cava i les cançons de Josep Bo com a millor disc en l’apartat Folk/Noves Músiques. No us despisteu, perquè només teniu temps per fer-ho fins el 15 de febrer! Feu que soni ben fort el xuc-xuc del nostre Carrilet a tot Catalunya!

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar