Anna Zaera
,
05/01/2016
Música

Mia Fuentes: "Sóc terriblement intensa i passional en tot, i això es reflecteix en la meva música"

La jove artista d'Ulldecona debuta amb el seu primer disc, 'Enredadera'
Mia Fuentes

Foto: 

Cedida
Mia Fuentes
Mia Fuentes (Ulldecona, 1991) passeja per la Basseta del Bovalar, de Benicarló, envoltada de plantes, de flors i de roques, al límit administratiu d'un lloc que l'ha vist nèixer. És un indret que l'ubica en un territori, mentre que la seva música pop, el seu accent, i les seves lletres l'enlairen com una proposta ambiciosa que s'escapa de les arrels més locals. Després de seguir el camí marcat per tota jove de la seva edat, que en el seu cas va implicar estudiar la llicenciatura de Filologia Anglesa a la Universitat Autònoma de Barcelona, anar d'Erasmus a Anglaterra i interessar-se per un màster, el seu desconcert la va portar a aturar màquines i escoltar quins eren els seus vertaders desitjos.
"Recordo que vaig explotar i li vaig dir al meu amic que em sentia com al mig d’una estampida de bous corrent sense saber cap a on, i ell em va dir: - Jo crec que sí que ho saps, només t’has d’atrevir a dir-ho"

Va ser en aquest punt quan va començar a veure les coses clares, i encara que reconeix que el camí que té per davant no serà fàcil, Mia Fuentes enceta la seva carrera musical amb el disc 'Enredadera' que, a part del single del mateix nom, conté temes com 'Algo de que hablar' o 'Noches sin dormir'. Fuentes, que diu que aquest disc ha sortit en castellà però que està oberta a cantar també en català o en anglès si sorgeix l'oportunitat, està esperant pujar als escenaris per desplegar les seves inspiradores lletres.

- Com et converteixes en cantant?
Des de petita em sentia cantant, sabia que hi hauria algun moment que dedicaria tot el meu temps a això, però suposo que el moment més important és quan deixa de ser un somni per convertir-se en un objectiu amb cara i ulls, en una estratègia per fer-lo possible. Has de complir amb la necessitat de formar-te per arribar a ser com aquells a qui admires.

Suposo que no és fàcil dedicar-te a una professió que molts veuen molt díficil. Sobretot els pares i la família. T'han recolzat en aquesta decisió? Quins consells t'han donat?
No és fàcil. Crec que tots fem un llarg recorregut fins que els pares comencen a veure que és això el que has triat, que estàs lluitant per aconseguir-ho i treballant per poder-t’ho anar pagant.. Jo sempre ho he tingut clar i m’he llançat a la piscina. Quan vaig acabar el Batxillerat no entenia que no m’ho deixessin fer, però puc dir que aquells anys de formació a la UAB també em van fer créixer, per tòpic que sembli. També entenc la seva precaució davant d’un món desconegut per a ells i molt competitiu. Viure a Barcelona em va facilitar els primers càstings i conèixer persones que han estat claus en el naixement d’'Enredadera'.

Quin dia vas decidir que volies apostar fort per la teva carrera musical? Algú en concret que hagi confiat des de sempre amb el teu talent?
Podria parlar de dos moments. Un cop finalitzada la carrera a Anglaterra, em vaig trobar amb una situació personal diferent de la que havia imaginat. Em vaig interessar per màsters i vaig fer proves per quedar-m’hi, però hi havia alguna cosa dintre meu que em deia que m’estava enganyant, que si realment tots els màsters em semblaven bé, era perquè cap m’agradava de veritat. Havent tornat a Barcelona, vaig estar passant uns dies amb un bon amic, qui s’ha convertit sens dubte en el meu mentor musical, i un dia va sortir la pregunta: - Maria, què faràs ara?-  Recordo que vaig explotar i li vaig dir que no ho sabia, que em sentia com al mig d’una estampida de bous corrent sense saber cap a on, i ell em va dir: - Jo crec que sí que ho saps, només t’has d’atrevir a dir-ho.- I en aquell moment vaig decidir que seria la música i cantar el meu futur. A partir d’aquí, on diferents projectes no van acabar d’arribar a bon port per diferents motius, vaig decidir tornar-me a llançar a la piscina però ara en solitari i amb un projecte professional. Des de llavors, ha estat un magnífic no-parar i finalment ja tenim 'Enredadera' a les nostres mans.

- Moltes vegades se suposa que la gent del territori ha de fer música i cançons amb una base d'arrel o amb unes lletres vinculades al territori. Entenc que aquest no és el teu cas. Què t'inspira a tu?
La música que reflecteix les emocions personals sempre m’ha mogut, i per a mi escriure cançons era la forma d’expressar el que sentia. Sóc terriblement intensa i passional en tot, i això es reflecteix en la meva música. L’estil l’han marcat les influències que he tingut des de petita, sempre m’ha mogut el pop espanyol i persones com Pasion Vega, Malú, Amaia Montero, Diana Navarro, Serrat i Carmen Paris (salvant les diferències estilístiques), les escoltava i em feien vibrar. No obstant això, no em tanco al pop pur, m’agrada donar més matisos a les cançons.

- Per què 'Enredadera'? Què et transmet aquest nom?
La veritat és que representa el disc. Des que la vaig presentar al productor i al Josep Caparrós, que és el meu mentor, vam decidir que seria el single del disc. Ens agradava la sonoritat i el dibuix de la paraula, ens donava joc, per al videoclip, per al disseny de la portada i fins i tot per a fer-ne la seva difusió. Veiem en 'Enredadera' un projecte que ens ha atret i embolcallat a tots i que esperem que ho faci amb el públic.

- Algun tema del teu CD vinculat directament amb el teu poble, Ulldecona?
De moment, que parli explícitament no, però arribarà segur...

- Ja tens actuacions lligades?
Ara mateix, ens estem centrant en la promoció del disc i a partir d’això ens estan sortint cosetes que farem públiques tan bon punt ho tinguem. Res concret de moment, però ens morim de ganes de portar el disc als escenaris.

- Quins projectes tens a curt termini? I algun somni?
Seguir com fins ara, tenint objectius cada dia: promocionant i lligant actuacions per tal de trobar un representant que ens ajudi a accedir a més llocs, a més gent i a progressar. Un somni, que la gent s’enredi amb nosaltres i que se senti identificada amb les cançons, que les gaudeixin i els hi facin un raconet.

   

Més informació: 

Concert de Mia Fuentes
Dilluns 29 d'agost, 01:30h - Ulldecona
Fitxa d'agenda Surtdecasa

També et pot interessar