,
18/01/2017
Rutes
Les antigues pedreres dels Clots de Sant Julià

De Canapost als Clots de Sant Julià, seguint l'antic camí d'Empúries

Avui us convido a caminar per la història i no només metafòricament sinó també físicament recorrent un tros de l'antic camí d'Empúries que ens portarà del bonic poble medieval de Canapost fins a les antigues pedreres dels Clots de Sant Julià. L'antic camí d'Empúries era un ramal de la la famosa Via Augusta i unia Empúries amb diferents pobles de l'Empordà entre ells Ullastret, Canapost (passant pels Clots de Sant Julià) Cruïlles, Sant Martí Vell i enllaçant amb la Via Augusta direcció a Girona després de Celrà. Aquesta vegada, però, en farem un tros petit que uneix Canapost amb els Clots de Sant Julià. Tal i com hem dit els Clots de Sant Julià és una pedrera situada al mig del bosc amb un origen molt antic i utilitzada ja abans que els romans hi arribessin. Malauradament des de l'administració no se li ha donat la importància que es mereix i l'entorn està ple de vegetació. Paradoxalment aquest entorn feréstec, ple de vida salvatge i arbres frondosos és el que dona l'atractiu a aquest indret.
 
Forat a la roca resultat de l'extracció dels blocs de pedra
 
La vegetació salvatge ha engolit les antigues pedreres
 
Marques linials a la paret fetes durant l'extracció de la pedra
 
Passejar-se enmig dels forats fets per la mà de l'home fa milers d'anys i poder tocar les parets a on encara hi ha les marques dels últims picapedrers que hi van treballar, amb un silenci absolut només trencat per la remor del vent al passar entre els arbres o el cant d'algun ocell, dona una sensació indescriptible, gairebé mística que ens submergeix en la història mil·lenària de l'Empordà. No en va s'atribueixen a aquest indret històries màgiques. De fet si seguiu el camí marcat arribareu fins a una construcció antiquíssima anomenada El Tron de la Reina o el Pont de la Bruixa, com us agradi més. És una cavitat circular esculpida en la roca possiblement fa uns 4.000 anys i que posteriorment s'hauria reutilitzat en l'època medieval com a petita ermita. A l'interior de la volta hi podeu veure una creu marcada que donaria fe d'aquest fet. Tot això alimenta la llegenda que en aquest indret s'hi haurien martiritzat els primers cristians del país. De fet el llocs amb el topònim de Sant Julià solen indicar la presencia de culte cristià molt antic.
 
Tron de la reina o Pont de la Bruixa
 
Abans d'acabar us voldria recomanar que no deixeu de visitar l'església de Sant Esteve de Canapost al punt de partida de la ruta. És una església romànica meravellosa del S.XI però amb restes arquitectòniques anteriors. Al voltant de l'església hi podeu veure la necròpolis medieval amb les tombes antropomòrfiques fetes amb lloses o bé esculpides en la roca sorrenca típica de la zona. Espero que gaudiu del trajecte!
Aqui us deixo l'enllaç de la ruta a wikiloc: https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=16152329
 
Església romànica de Sant Esteve de Canapost
 
Tombes medievals al costat de l'església
 
Com arribar-hi
La nostra ruta d'avui comença al petit poble medieval de Canapost, al costat de La Bisbal. Una vegada arribeu a Canapost heu d'entrar a dins el poble i de seguida trobareu l'església de Sant Esteve, punt de partida de la nostra ruta. Davant mateix de l'església hi ha una petita zona de pàrquing on podeu deixar el cotxe.
 
 
*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Em dic Rubèn Collelldemont i sóc de Girona malgrat que he passat, i encara hi passo, mitja vida a l'Empordà, concretament en un poblet del Baix Empordà que es diu Tor. Des de petit que he voltat arreu amb els meus pares i això ha fet despertar en mi les ganes de conèixer i descobrir nous indrets interessants, curiosos i sobretot amb encant. És per això que he volgut crear aquest blog des d'on aniré penjant rutes per l'Empordà, per compartir tots els indrets fantàstics que tenim en aquesta terra. Espero que les gaudiu! Som-hi!

31/10/2020
Després d’un llarg parèntesis us torno a proposar noves rutes per l'empordà. Aquesta vegada tornarem a la prehistòria per visitar uns petits jaciments arqueològics a on hi trobarem inscultures gravades a les pedres.
21/08/2017
Avui us convido a deixar volar la imaginació en el sentit més literal de la frase. Anirem a visitar l'antic camp d'aviació republicà de Canet de la Tallada, entre Verges i Torroella de Montgrí.
28/07/2017
Avui us proposo una petita ruta pels amants del mar i les caletes encisadores ara que és estiu i sempre convida a fer una remulladeta.
11/06/2017
Ara que comença l'estiu i la calor apreta us proposo una petita ruta però molt interessant.
06/03/2017
Avui tornarem a anar fins a la frontera amb l'estat francès aquesta vegada,però, passarem per l'antiga Via Augusta que ens portarà fins a tocar del Castell de Bellaguarda just a sobre d'El Pertús, seguint el Coll de Panissars qu
18/01/2017
Avui us convido a caminar per la història i no només metafòricament sinó també físicament recorrent un tros de l'antic camí d'Empúries que ens portarà del bonic poble medieval de Canapost fins a les antigues pedreres dels Clot
23/12/2016
Avui ens enfilarem pel massís de l'Albera fins a arribar a la frontera amb França.

Comentaris

imatge de Jalbesa

Bon dia, Ruben
Tot just diumenge passat passejàvem pels clots i vàrem trobar un individu armat amb un detector de metalls que anava rebuscant per allà. Just en aquell moment varen aparèixer dues persones que es varen identificar com a membres de l'associació en defensa dels clots, varen explicar al cercatresors que aquella activitat no es podia fer allà. Un cop aquest va marxar vàrem estar xerrant i ens varen explicar la situació de fragilitat que té aquest indret per la manca d'ajut oficial, la qual cosa fa que només el treball voluntari pugui servir per a protegir-lo una mica. Tot això, en ple estira-i-arronsa amb l'ajuntament de Forallac per tal com aquest encara té projectada la instal·lació d'una macro empresa de transformació de residus encara no a 100 metres dels clots.
Salut!!