,
06/03/2017
Rutes
Restes arqueològiques del Coll de Panissars

El Coll de Panissars i els Trofeus de Pompeu, punt d'entrada d'Hispània per la Via Augusta

Avui tornarem a anar fins a la frontera amb l'estat francès aquesta vegada,però, passarem per l'antiga Via Augusta que ens portarà fins a tocar del Castell de Bellaguarda just a sobre d'El Pertús, seguint el Coll de Panissars que es troba al massís de l'Albera a l'alt Empordà. I arribarem fins al punt on confluïa l'antiga Via Augusta d'Hispania amb la Via Domitia que venia de França, en el lloc on es troben les restes del que s'anomena Els Trofeus de Pompeu.

És una ruta molt senzilla d'unes dues hores entre anar i tornar a part del temps que dediqueu per admirar els Trofeus de Pompeu o si us voleu arribar fins al castell de Bellaguarda, que és allà al costat i que realment val la pena. En aquest mateix Coll de Panissars hi va tenir lloc una de les batalles del rei Pere el Gran contra el rei Francès Felip III de França l'any 1285, en que el rei català en sortí vencedor.

Pere III en la batalla del Coll de Panissars

 

Camí del Coll de Panissars

 

Però anem per pams. El punt de sortida és ben bé a tocar de la carretera N-II que ens porta cap a la frontera amb l'estat francès, a uns dos quilòmetres abans d'El Pertús. Des de figueres cap a la frontera el trencant ens quedarà a mà esquerra. Només de girar ja veureu una petita zona on podeu deixar el cotxe. Pot ser que hi hagi una tanca, pensada perquè no s'escapi el bestiar, però la podeu obrir tranquil·lament i just després podreu deixar el cotxe. Des d'aquest punt començarem a caminar. Tot el camí es fa per una pista forestal de fàcil passar i apte per a totes les edats. Com hem dit abans aquest sender transcorre pel Coll de Panissars per on antigament es travessava l'Albera seguint la Via Augusta fins a arribar a l'altre costat del massís. Una vegada arribeu a dalt us trobareu les restes arqueològiques dels Trofeus de Pompeu. Aquests foren construïts per commemorar la victòria de Gneu Pompeu Magne en la guerra de Sertori el 80 a.c., una guerra entre una coalició de romans i íbers de la península ibèrica, amb Quin Sertori al capdavant, contra el dictador romà Luci Corneli Sul·la. La guerra acabà amb la victòria del comandant romà Gneu Pompeu Magne sobre els rebels d'Hispania. Per tal de commemorar aquest esdeveniment Roma construí al capdamunt del Coll de Panissars els Trofeus de Pompeu, del que ara només en queden les restes modificades arran de la construcció posterior d'altres edificis medievals. Si us hi fixeu bé, però, encara podreu veure al terra les marques de les rodes dels antics carruatges que hi van transitar.

A prop d'aquest punt hi ha el fantàstic castell de Bellaguarda un fortí amb uns espectaculars baluards per on podeu passejar lliurement i visitar tot el perímetre. Que en gaudiu!

 

Enllaç a Wikiloc: https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=16669282

 

Restes arqueològiques del Coll de Panissars

 

Marques de les rodes dels antics carruatges que transitaven per la Via Augusta

 

Recinte arqueològic amb el castell de Bellaguarda al fons

 

Com arribar-hi

Per arribar al punt de partida només heu de seguir la carretera N-II direcció a la frontera amb l'estat francès. Una vegada haureu passat el poble de La Jonquera a uns dos quilòmetres abans d'arribar a El Pertús hi ha el trencant a mà esquerra que haureu d'agafar. Cal que seguiu l'enllaç de wikiloc o mirar un mapa ja que el camí, tot i estar ben arreglat, no està indicat des de la carretera.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Em dic Rubèn Collelldemont i sóc de Girona malgrat que he passat, i encara hi passo, mitja vida a l'Empordà, concretament en un poblet del Baix Empordà que es diu Tor. Des de petit que he voltat arreu amb els meus pares i això ha fet despertar en mi les ganes de conèixer i descobrir nous indrets interessants, curiosos i sobretot amb encant. És per això que he volgut crear aquest blog des d'on aniré penjant rutes per l'Empordà, per compartir tots els indrets fantàstics que tenim en aquesta terra. Espero que les gaudiu! Som-hi!

31/10/2020
Després d’un llarg parèntesis us torno a proposar noves rutes per l'empordà. Aquesta vegada tornarem a la prehistòria per visitar uns petits jaciments arqueològics a on hi trobarem inscultures gravades a les pedres.
21/08/2017
Avui us convido a deixar volar la imaginació en el sentit més literal de la frase. Anirem a visitar l'antic camp d'aviació republicà de Canet de la Tallada, entre Verges i Torroella de Montgrí.
28/07/2017
Avui us proposo una petita ruta pels amants del mar i les caletes encisadores ara que és estiu i sempre convida a fer una remulladeta.
11/06/2017
Ara que comença l'estiu i la calor apreta us proposo una petita ruta però molt interessant.
06/03/2017
Avui tornarem a anar fins a la frontera amb l'estat francès aquesta vegada,però, passarem per l'antiga Via Augusta que ens portarà fins a tocar del Castell de Bellaguarda just a sobre d'El Pertús, seguint el Coll de Panissars qu
18/01/2017
Avui us convido a caminar per la història i no només metafòricament sinó també físicament recorrent un tros de l'antic camí d'Empúries que ens portarà del bonic poble medieval de Canapost fins a les antigues pedreres dels Clot
23/12/2016
Avui ens enfilarem pel massís de l'Albera fins a arribar a la frontera amb França.