,
31/10/2020
Rutes

Les inscultures de Canyelles i Planells. Retorn als origens

Després d’un llarg parèntesis us torno a proposar noves rutes per l'empordà. Aquesta vegada tornarem a la prehistòria per visitar uns petits jaciments arqueològics a on hi trobarem inscultures gravades a les pedres. Les inscultures son gravats fets pels homes prehistòrics sobre les roques. No sabem exactament que podien representar o el seu significat, però els experts especulen sobre el fet que fossin “mapes” de la zona a on es marcarien la situació dels poblats o llocs d'interès per a ells (llocs on hi hauria menjar, aigua, punts a on poder caçar, etc.). Les representacions tenen forma de cassoletes algunes aillades i altres conectades per uns reguerons.

Inscultures de Canyelles

 

Detall de les inscultures de Canyelles

 

Les inscultures en qüestió són les de Canyelles i les de Planells i estan datades entre el període del Neolític final i el Calcolitic (entre l’any 3.000 i el 2.200 abans de la nostra era) i estan situades a la serra de l’Albera. La serra de l’Albera és molt prolífica en dòlmens, menhirs i inscultures (més de 100  dòlmens coneguts i gairebé 400 inscultures).

 

Inscultures de Planells

 

Poblat medieval de Canyelles

 

La ruta d’avui comença molt aprop de Vilajuïga, a la carretera que va cap a Sant Pere de Rodes. És fàcil de seguir i els jaciments estan molt ben marcats. Així que us proposo que us endinseu en els nostres origens i gaudiu de la descoberta. Fins aviat!

 

Enllaç a wikiloc: http://es.wikiloc.com/wikiloc/spatialArtifacts.do?event=setCurrentSpatialArtifact&id=59478078

 

Com arribar-hi

Per arribar a l'inici de la ruta només cal que aneu fins a VIlajuïga i agafeu la carretera de puja fins al monestir de Sant Pere de Rodes. A un quilòmetre més o menys de la sortida de Vilajüiga trobareu una esplanada a mà dreta a on podreu deixar el cotxe. La ruta comença una mica més enrerre a l'altra costat de la carretera.

 

 

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Em dic Rubèn Collelldemont i sóc de Girona malgrat que he passat, i encara hi passo, mitja vida a l'Empordà, concretament en un poblet del Baix Empordà que es diu Tor. Des de petit que he voltat arreu amb els meus pares i això ha fet despertar en mi les ganes de conèixer i descobrir nous indrets interessants, curiosos i sobretot amb encant. És per això que he volgut crear aquest blog des d'on aniré penjant rutes per l'Empordà, per compartir tots els indrets fantàstics que tenim en aquesta terra. Espero que les gaudiu! Som-hi!

31/10/2020
Després d’un llarg parèntesis us torno a proposar noves rutes per l'empordà. Aquesta vegada tornarem a la prehistòria per visitar uns petits jaciments arqueològics a on hi trobarem inscultures gravades a les pedres.
21/08/2017
Avui us convido a deixar volar la imaginació en el sentit més literal de la frase. Anirem a visitar l'antic camp d'aviació republicà de Canet de la Tallada, entre Verges i Torroella de Montgrí.
28/07/2017
Avui us proposo una petita ruta pels amants del mar i les caletes encisadores ara que és estiu i sempre convida a fer una remulladeta.
11/06/2017
Ara que comença l'estiu i la calor apreta us proposo una petita ruta però molt interessant.
06/03/2017
Avui tornarem a anar fins a la frontera amb l'estat francès aquesta vegada,però, passarem per l'antiga Via Augusta que ens portarà fins a tocar del Castell de Bellaguarda just a sobre d'El Pertús, seguint el Coll de Panissars qu
18/01/2017
Avui us convido a caminar per la història i no només metafòricament sinó també físicament recorrent un tros de l'antic camí d'Empúries que ens portarà del bonic poble medieval de Canapost fins a les antigues pedreres dels Clot
23/12/2016
Avui ens enfilarem pel massís de l'Albera fins a arribar a la frontera amb França.