,
23/12/2016
Rutes
Monestir de Sant Quirze de Colera

Travessant l'Albera, de Sant Quirze de Colera al Coll de Banyuls

Avui ens enfilarem pel massís de l'Albera fins a arribar a la frontera amb França. Ho farem per un dels molts camins de l'exili que van seguir milers de refugiats republicans catalans i espanyols, tant civils com militars, que fugien cap a França davant l'eminent final de la guerra civil espanyola del 1936 i de la victòria feixista de Franco. Travessarem l'Albera pel coll de Banyuls. Costa d'imaginar tant de patiment quan caminem tranquil·lament per aquests fantàstics paratges naturals. Però la realitat és aquesta i vull recordar-la perquè sovint s'ha oblidat tota aquesta part de la nostra història que, per sort, es va recuperant de mica en mica (per a més informació http://memorialdemocratic.gencat.cat/ca/). Aquest mateix camí que ara fem també el van seguir famílies senceres amb nens i avis portant a sobre només el que podien carregar en un parell de maletes i deixant enrere tota la seva vida caminant cap un futur incert i ple de desencís.
 
Exiliats republicans tavessant la frontera de França pel Pertús
 
Però bé, tornem a l'actualitat. La ruta que avui us proposo surt del magnífic, i recentment restaurat, monestir de Sant Quirze de Colera. Si no hi heu estat us recomano que hi aneu perquè quedareu meravellats de com podien fer aquestes construccions tant majestuoses en un lloc tant apartat de la civilització. Bé, de fet ens ho sembla ara que està apartat perquè antigament, en el moment de la seva construcció, segurament era un punt estratègic de pas, possiblement seguint la ruta que avui us proposo per anar d'un costat a l'altre de l'Albera. En qualsevol cas tenim constància d'aquest monestir benedictí ja al s.X però els estudis realitzats durant la seva conservació indicarien l'existència d'assentaments humans ja al s.VIII segons les tombes antropomòrfiques trobades en el recinte. Actualment es pot visitar pagant una petita entrada.
 
Monestir de Sant Quirze de Colera
 
Però tornem a la nostra ruta. La sortida d'avui parteix del monestir de Sant Quirze de Colera situat al municipi de Rabós d'Empordà a l'alt Empordà i ens portarà fins a l'actual frontera amb França seguint el coll de Banyuls. És una ruta d'unes 5 hores anar i tornar però que es va fent tranquil·lament sense cap dificultat tècnica. La única cosa que us recomano és que porteu aigua perquè, tot i que hi ha una petita font a mig camí, no és garantia de que ragi sempre. Quan arribeu al cap de munt a la frontera amb França trobareu un petit refugi que si us fixeu bé en les característiques de construcció i el material fou, en un inici, un búnquer militar. Aquest búnquer formava part de tot un seguit de búnquers militars construïts per Franco al llarg dels Pirineus entre el 1944 i el 1957, coneguda com la “Línia P” (línia Pirineus), destinats a protegir la frontera espanyola d'una hipotètica invasió aliada des de França. De fet si viatgeu una mica per les diferents carreteres secundàries de l'alt Empordà que es dirigeixen cap a França en podreu veure més d'un la majoria, lamentablement, en un estat ruïnós i plens de vegetació.
 
Costat Francès de la frontera, al fons el mar i el poble de Banyuls de la Marenda
 
Bunquer reconvertit en refugi al capdamunt del coll de Banyuls
 
Seguint el camí del coll de Banyuls
 
Per acabar un apunt entre la llegenda i la història. Algunes veus diuen que per aquest mateix coll el famós general cartaginès Anníbal va travessar els Pirineus amb els seus elefants i la resta del seu exèrcit el 218 aC. en el seu viatge per atacar Roma en la Segona Guerra Púnica. Espero que la gaudiu!
 
Aquest és l'enllaç a Wikiloc per poder seguir la ruta: https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=14030651
 
Com arribar-hi
Per arribar al monestir de Sant Quirze de Colera que és el punt inicial de la nostra ruta cal que aneu direcció a Rabós d'Empordà venint des del poble de Garriguella. A un quilòmetre abans d'arribar al poble de Rabós trobareu un trencant a mà dreta que ja us indica per anar a Sant Quirze de Colera. Només cal que el seguiu i després d'uns set quilòmetres arribareu fins al monestir.
 
Pels que hi arribeu amb gana o bé si n'heu agafat després de la ruta us recomano el restaurant el Corral de Sant Quirze, a tocar del monestir. Han aprofitat una antic espai adjacent al monestir i l'han convertit en un restaurant mantenint tota la seva estructura de pedra original. S'hi serveix carn a la brasa, cargols i altres menjars casolans amb una relació qualitat preu excel·lent. Bona ruta i bon profit!
 
*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Em dic Rubèn Collelldemont i sóc de Girona malgrat que he passat, i encara hi passo, mitja vida a l'Empordà, concretament en un poblet del Baix Empordà que es diu Tor. Des de petit que he voltat arreu amb els meus pares i això ha fet despertar en mi les ganes de conèixer i descobrir nous indrets interessants, curiosos i sobretot amb encant. És per això que he volgut crear aquest blog des d'on aniré penjant rutes per l'Empordà, per compartir tots els indrets fantàstics que tenim en aquesta terra. Espero que les gaudiu! Som-hi!

31/10/2020
Després d’un llarg parèntesis us torno a proposar noves rutes per l'empordà. Aquesta vegada tornarem a la prehistòria per visitar uns petits jaciments arqueològics a on hi trobarem inscultures gravades a les pedres.
21/08/2017
Avui us convido a deixar volar la imaginació en el sentit més literal de la frase. Anirem a visitar l'antic camp d'aviació republicà de Canet de la Tallada, entre Verges i Torroella de Montgrí.
28/07/2017
Avui us proposo una petita ruta pels amants del mar i les caletes encisadores ara que és estiu i sempre convida a fer una remulladeta.
11/06/2017
Ara que comença l'estiu i la calor apreta us proposo una petita ruta però molt interessant.
06/03/2017
Avui tornarem a anar fins a la frontera amb l'estat francès aquesta vegada,però, passarem per l'antiga Via Augusta que ens portarà fins a tocar del Castell de Bellaguarda just a sobre d'El Pertús, seguint el Coll de Panissars qu
18/01/2017
Avui us convido a caminar per la història i no només metafòricament sinó també físicament recorrent un tros de l'antic camí d'Empúries que ens portarà del bonic poble medieval de Canapost fins a les antigues pedreres dels Clot
23/12/2016
Avui ens enfilarem pel massís de l'Albera fins a arribar a la frontera amb França.