Missatges del passat. Les inscultures prehistòriques a l'Empordà

11/06/2017
Les inscultures del Mas Rostoll II, al municipi de Monells

Ara que comença l'estiu i la calor apreta us proposo una petita ruta però molt interessant. Avui anirem a veure unes pedres amb uns gravats que van fer els nostres ancestres prehistòrics, possiblement entre el 4.000 i el 2.500 a.c. Així, doncs, estem parlant d'uns gravats que podrien ser de fa més de 5.000 anys! Només per això ja val la pena anar-hi. La ruta no és gens complicada i es pot fer perfectament en família. Entre anar i tornar és una hora i mitja i el recorregut es fa a través de pistes de terra.

El tipus de gravats que veurem s'anomenen inscultures i no són un fet aïllat. De fet tenim representacions semblants en diferents punts de la serra de Les Gavarres i també a la serra de l'Albera, per això sembla que seria un fet habitual fer aquest tipus de gravats.

Algunes de les inscultures del Mas Rostoll II (les marques blanques de guix delimiten les "cassoletes")

 

Aquest jaciment en concret porta el nom de les “Inscultures del Mas Rostoll II”. No us espereu quelcom molt sofisticat però penseu que estem parlant dels inicis de la humanitat. Els dibuixos en qüestió són unes representacions en forma de “cassoletes” gravades per l'home sobre les pedres, algunes d'elles connectades per uns “reguerons”.

Segurament la pregunta que us ve al cap és: i que representen? Doncs malauradament no ho sabem. Els entesos parlen de possibles “mapes” de la zona a on es marcarien la situació dels poblats o llocs d'interès per a ells (llocs on trobar menjar, aigua, punts a on poder caçar, etc.) però podrien tenir altres usos. Aquí podeu fer volar la imaginació i intentar esbrinar perquè feien aquests gravats i potser podreu descobrir quelcom que aporti una mica més de llum al tema, no se sap mai! Espero que en gaudiu!

Font: Dolmens, coves i menhirs. Monuments megalítics del Baix Empordà, el Gironès i La Selva. Autors: Pau Roig I Xavier Niell. Edicions de la Revista del Baix Empordà (2017).

 

Enllaç de la ruta de Wikilock:

https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=18189632

 

Com arribar-hi

Per arribar a l'inici de la nostra ruta cal que agafeu la carretera GI-660 que va de la Bisbal d'Empordà cap a Calonge. Al cap d'uns 4 quilòmetres de La Bisbal haureu d'agafar un trencant a la dreta per agafar el camí de terra que us portarà fins al punt d'inici del recorregut.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.