,
11/06/2017
Rutes
Les inscultures del Mas Rostoll II, al municipi de Monells

Missatges del passat. Les inscultures prehistòriques a l'Empordà

Ara que comença l'estiu i la calor apreta us proposo una petita ruta però molt interessant. Avui anirem a veure unes pedres amb uns gravats que van fer els nostres ancestres prehistòrics, possiblement entre el 4.000 i el 2.500 a.c. Així, doncs, estem parlant d'uns gravats que podrien ser de fa més de 5.000 anys! Només per això ja val la pena anar-hi. La ruta no és gens complicada i es pot fer perfectament en família. Entre anar i tornar és una hora i mitja i el recorregut es fa a través de pistes de terra.

El tipus de gravats que veurem s'anomenen inscultures i no són un fet aïllat. De fet tenim representacions semblants en diferents punts de la serra de Les Gavarres i també a la serra de l'Albera, per això sembla que seria un fet habitual fer aquest tipus de gravats.

Algunes de les inscultures del Mas Rostoll II (les marques blanques de guix delimiten les "cassoletes")

 

Aquest jaciment en concret porta el nom de les “Inscultures del Mas Rostoll II”. No us espereu quelcom molt sofisticat però penseu que estem parlant dels inicis de la humanitat. Els dibuixos en qüestió són unes representacions en forma de “cassoletes” gravades per l'home sobre les pedres, algunes d'elles connectades per uns “reguerons”.

Segurament la pregunta que us ve al cap és: i que representen? Doncs malauradament no ho sabem. Els entesos parlen de possibles “mapes” de la zona a on es marcarien la situació dels poblats o llocs d'interès per a ells (llocs on trobar menjar, aigua, punts a on poder caçar, etc.) però podrien tenir altres usos. Aquí podeu fer volar la imaginació i intentar esbrinar perquè feien aquests gravats i potser podreu descobrir quelcom que aporti una mica més de llum al tema, no se sap mai! Espero que en gaudiu!

Font: Dolmens, coves i menhirs. Monuments megalítics del Baix Empordà, el Gironès i La Selva. Autors: Pau Roig I Xavier Niell. Edicions de la Revista del Baix Empordà (2017).

 

Enllaç de la ruta de Wikilock:

https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=18189632

 

Com arribar-hi

Per arribar a l'inici de la nostra ruta cal que agafeu la carretera GI-660 que va de la Bisbal d'Empordà cap a Calonge. Al cap d'uns 4 quilòmetres de La Bisbal haureu d'agafar un trencant a la dreta per agafar el camí de terra que us portarà fins al punt d'inici del recorregut.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Em dic Rubèn Collelldemont i sóc de Girona malgrat que he passat, i encara hi passo, mitja vida a l'Empordà, concretament en un poblet del Baix Empordà que es diu Tor. Des de petit que he voltat arreu amb els meus pares i això ha fet despertar en mi les ganes de conèixer i descobrir nous indrets interessants, curiosos i sobretot amb encant. És per això que he volgut crear aquest blog des d'on aniré penjant rutes per l'Empordà, per compartir tots els indrets fantàstics que tenim en aquesta terra. Espero que les gaudiu! Som-hi!

31/10/2020
Després d’un llarg parèntesis us torno a proposar noves rutes per l'empordà. Aquesta vegada tornarem a la prehistòria per visitar uns petits jaciments arqueològics a on hi trobarem inscultures gravades a les pedres.
21/08/2017
Avui us convido a deixar volar la imaginació en el sentit més literal de la frase. Anirem a visitar l'antic camp d'aviació republicà de Canet de la Tallada, entre Verges i Torroella de Montgrí.
28/07/2017
Avui us proposo una petita ruta pels amants del mar i les caletes encisadores ara que és estiu i sempre convida a fer una remulladeta.
11/06/2017
Ara que comença l'estiu i la calor apreta us proposo una petita ruta però molt interessant.
06/03/2017
Avui tornarem a anar fins a la frontera amb l'estat francès aquesta vegada,però, passarem per l'antiga Via Augusta que ens portarà fins a tocar del Castell de Bellaguarda just a sobre d'El Pertús, seguint el Coll de Panissars qu
18/01/2017
Avui us convido a caminar per la història i no només metafòricament sinó també físicament recorrent un tros de l'antic camí d'Empúries que ens portarà del bonic poble medieval de Canapost fins a les antigues pedreres dels Clot
23/12/2016
Avui ens enfilarem pel massís de l'Albera fins a arribar a la frontera amb França.