,
21/08/2017
Rutes
Avió de fabricació russa Polikarpov I-16 "Mosca"

L'antic camp d'aviació republicà de Canet de la Tallada. La Guerra Civil des de l'aire.

Avui us convido a deixar volar la imaginació en el sentit més literal de la frase. Anirem a visitar l'antic camp d'aviació republicà de Canet de la Tallada, entre Verges i Torroella de Montgrí.

Aquest aeròdrom militar formava part de la cinquantena de camps d'aviació que la República va fer construir a Catalunya a finals del 1936, durant la Guerra Civil, per a ser utilitzats en les diferents missions en les que participava l'aviació republicana coneguda com “La Gloriosa”. L'objectiu del camp de Canet era protegir la població civil dels bombardejos que feia l'aviació franquista, procedent de Mallorca, sobre els pobles costaners de l'Empordà i també les posicions militars republicanes destinades en la zona.

 

Avió republicà A-101 al camp d'aviació de Canet de la Tallada

 

Aquest aeròdrom tenia el codi 318 dels camps d'aviació de l'exèrcit de l'aire de la República. Ocupava una àrea d'unes 200 hectàrees en el lloc conegut com el Pla d'Ullà, a prop del mas d'en Mach. La zona, així com el mas, foren requisats per a construir l'aeròdrom i el mas fou utilitzat com a quarter general i caserna d'oficials. Igualment es varen construir sis refugis antiaeris, un taller per als avions, una caseta de control d'enlairament i aterratge i una caserna per als soldats.

Refugi antiaeri de l'aeròdrom

 

Restes de la caseta de control d'enlairament i aterratge dels avions

 

Actualment tots aquests vestigis encara es poden veure i visitar. Els que millor estan són els refugis, degut a la seva estructura reforçada, la caserna i el taller mecànic estan força més deteriorats i només queden en peu les quatre parets. Tot i així ens ajuden a fer-nos una idea de la grandària de l'aeròdrom i de la importància que va tenir en el seu moment. Espero que en gaudiu!

Font: http://campdaviaciocanet.blogspot.com.es/

 

Enllaç a wikiloc: https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=19319386

 

Com arribar-hi

Per arribar a l'aeròdrom de Canet de la Tallada heu d'agafar la carretera C-31 que va de Verges a Torroella de Montgrí. Just abans d'arribar al trencant que us portaria cap a l'Escala, veureu una pista de terra a mà dreta que és la que heu d'agafar. El camp no està indicat però hi ha un cartell que diu “Àrids Paretes”. Una vegada agafeu la pista de terra heu de continuar recte, deixant a mà esquerra l'entrada del dipòsit d'àrids, fins a arribar al inici de l'itinerari.

 

 

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Em dic Rubèn Collelldemont i sóc de Girona malgrat que he passat, i encara hi passo, mitja vida a l'Empordà, concretament en un poblet del Baix Empordà que es diu Tor. Des de petit que he voltat arreu amb els meus pares i això ha fet despertar en mi les ganes de conèixer i descobrir nous indrets interessants, curiosos i sobretot amb encant. És per això que he volgut crear aquest blog des d'on aniré penjant rutes per l'Empordà, per compartir tots els indrets fantàstics que tenim en aquesta terra. Espero que les gaudiu! Som-hi!

31/10/2020
Després d’un llarg parèntesis us torno a proposar noves rutes per l'empordà. Aquesta vegada tornarem a la prehistòria per visitar uns petits jaciments arqueològics a on hi trobarem inscultures gravades a les pedres.
21/08/2017
Avui us convido a deixar volar la imaginació en el sentit més literal de la frase. Anirem a visitar l'antic camp d'aviació republicà de Canet de la Tallada, entre Verges i Torroella de Montgrí.
28/07/2017
Avui us proposo una petita ruta pels amants del mar i les caletes encisadores ara que és estiu i sempre convida a fer una remulladeta.
11/06/2017
Ara que comença l'estiu i la calor apreta us proposo una petita ruta però molt interessant.
06/03/2017
Avui tornarem a anar fins a la frontera amb l'estat francès aquesta vegada,però, passarem per l'antiga Via Augusta que ens portarà fins a tocar del Castell de Bellaguarda just a sobre d'El Pertús, seguint el Coll de Panissars qu
18/01/2017
Avui us convido a caminar per la història i no només metafòricament sinó també físicament recorrent un tros de l'antic camí d'Empúries que ens portarà del bonic poble medieval de Canapost fins a les antigues pedreres dels Clot
23/12/2016
Avui ens enfilarem pel massís de l'Albera fins a arribar a la frontera amb França.