A la recerca dels nostres orígens, el Castell Visigòtic de Roses

04/12/2016
Castrum Visigòtic de Roses
Sabeu qui eren els visigots? Pels qui no ho sapigueu avui farem una mica d'història dels nostres avantpassats. I ho farem a través de les ruïnes que ens han deixat, en aquest cas el Castrum visigòtic del Puig Rom a Roses.
 
Els visigots van ser un poble germànic que va combatre l'imperi romà i aprofitant que aquest ja començava a ensorrar-se van ocupar la península ibèrica l'any 415. El seu regnat va durar fins al 711 quan els musulmans van entrar a la península des del sud. Poc ens ha quedat del seu llegat arquitectònic per això el recinte emmurallat de Roses és un dels exemples mes ben conservats i representatius de la península ibèrica.
 
Porta d'entrada del Castrum del Puig Rom a Roses
 
Interior del jaciment i les restes de les edificacions
 
Malgrat que no ens ha quedat gaires construccions seves si que conservem noms propis o de llocs que tenen l'origen en la llengua germànica que parlaven. Cognoms com Aribau, Miró, Sunyer o els noms Bernat, Guillem i Ramon tindrien el seu origen en la cultura visigoda. També els noms de llocs com Requesens, Vilabertran, Vilopriu, Guimerà o Gombrèn procedirien dels antics pobladors.
 
El Castrum visigòtic de Roses es troba situat al cap de munt del Puig Rom a l'est de la població. De fet, s'hi arriba seguint els carrers de la urbanització del Puig Rom que arriba ben bé fins al jaciment. Des del poble hi ha indicadors amb el nom del jaciment però no són gaire abundants i si no s'hi sap arribar és difícil veure'ls.
 
Una vegada hi arribeu les vistes sobre el golf de Roses són impressionants. També hi ha una vista fantàstica sobre Roses i la Serra de Rodes. L'entorn del Castrum és igual d'espectacular envoltat de grans pedres naturals que afloren imponents arreu i restes de feixes que en el seu moment havien estat cultivades, segurament amb vinya o oliveres.
 
Guerrer Visigot
 
Vistes sobre Roses i el Golf de Roses des del jaciment
 
L'entorn natural al voltant del Castrum
 
El jaciment conserva poc de la seva construcció original, però suficient per fer-nos una idea de com habitaven els Visigots. Quan us hi passegeu us convido a deixar volar la imaginació, pensar com deuria ser aquesta fortalesa amb tota la seva esplendor i com vivien els seus habitants, lluny de les comoditats dels nostres temps. Convertiu-vos en Visigots per uns moments i segur que descobrireu les vostres arrels ancestrals que us transportaran 1300 anys enrere, quan només existia la llum del sol pel matí i el caliu del foc en el freds hiverns empordanesos. Gaudiu-ne!
 
Enllaç a Wikiloc per arribar al Castrum del Puig Rom: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=15698608
 
Com arribar-hi:
Per arribar al Castrum del Puig Rom heu d'entrar dins de Roses seguint l'avinguda de Rhode, que és el carrer principal paral·lel la platja, i travessar tot el poble fins arribar a l'alçada del port de Roses. A la segona rotonda que trobareu (amb una estatua d'un vaixell) haureu de girar cap a l'esquerra i agafar el carrer Pau Casals. En aquesta mateixa rotonda ja trobareu un cartell que us indicarà el camí a seguir per arribar al jaciment. Just després d'agafar el carrer Pau Casal ja veureu un trencant a la dreta que indica el carrer de la urbanització del Puig Rom que és el que haureu de seguir fins arribar al castell.
 
 
*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.