,
10/11/2016
Rutes
La cova del Cau del Duc

Ruta de la cova prehistòrica del Cau del Duc (Torroella de Montgrí)

Comencem aquest blog amb una ruta per la muntanya de referència de l’Empordà, el Massís del Montgrí. Una ruta que ens portarà fins a la cova prehistòrica del Cau del Duc, una cova que es pot veure, si es sap on és, des de la vessant sud del massís. Si aneu de Torroella cap a l’Estartit o cap a Pals la podreu identificar situada gairebé per sota del Castell del Montgrí.

Arribar fins al Cau del Duc és talment un viatge en el temps. La cova va ser utilitzada pels homes prehistòrics fa 300.000 anys! Ho sabem per la datació de les restes d’eines que s’hi han trobat i que eren utilitzades per aquests homínids. En aquella època l’homo Heilderbengensis ocupava aquesta cova, una de les ocupacions més antigues de Catalunya, caçant i recol·lectant plantes dels voltants i de la vall del riu Ter. Per les restes òssies d’animals que s’han trobat a la cova podem saber que caçaven conills, cabres, cérvols, cavalls, isards i fins i tot óssos! Penseu que el paisatge que veureu és molt diferent del que hi havia ara fa 300.000 anys. Els voltants eren molt més frondosos amb arbres i demés  plantes salvatges i la vall del riu Ter era un gran delta ple de vida i fauna molt variada que hi anaven a beure i pasturar. Aquest hàbitat era ideal per l’home prehistòric que trobava en la cova un recés on passar els durs dies d’hivern (la cova és cara sud, protegida dels vents del nord i assolellada tot el dia) i una zona molt rica en caça i la recol·lecció de fruits salvatges.

Visitar la cova del Cau del Duc és tota una experiència. És una cova de grans dimensions (uns 6 metres d’alt per uns 20 metres de fons) i les vistes sobre l’Empordà son fantàstiques. Realment us ho recomano i quan hi arribeu penseu que la vista que teniu al davant i les pedres que esteu trepitjant van ser  les mateixes que van veure i trepitjar els nostres avantpassats fa més de  300.000 anys. Per mi tota una experiència en el temps! Espero que la disfruteu!

Foto: Homo Heidelbergensis

Com arribar-hi
Arribar a la cova no és complicat però si no s’hi ha estat mai és difícil trobar el camí ja que no està marcat. Per això us poso el link de la web de Wikiloc a on hi he marcat la ruta. Pels que no conegueu l’aplicació Wikiloc és  com un GPS al mòbil que et permet descarregar rutes i després seguir-les des del mòbil. Totes les rutes que aniré escrivint anirant acompanyades del seu corresponent enllaç a Wikiloc a on també hi trobareu fotos i descripció dels diferents llocs que podreu visitar. Des de la mateixa aplicació una vegada haureu descarregat la ruta hi ha la opció de “com arribar-hi en cotxe” que us permet, mitjançant el GPS de Google Maps, arribar fins al punt de sortida de la ruta. Veureu que tot plegat és molt fàcil d’utilitzar.

Enllaç Wikiloc de la ruta: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=13911593

Perquè us en feu una idea, però, haureu d’anar fins a Torroella de Montgrí. Quan arribeu a la rotonda que ens porta cap a l’Estartit veureu indicat en un dels carrers que hi arriben un cartell que marca “Castell de Montgrí”. De fet el camí és el mateix fins que s’arriba a la “Creu del Montgrí”. Des d’allà haureu de continuar cap amunt direcció al Castell que es veu al cap de munt de la muntanya. Al cap d’uns 200 metres ens haurem de desviar cap a la dreta i a partir d’allà comença el camí cap a la cova. Si de tornada esteu animats i encara teniu ganes de més experiències podeu continuar cap amunt fins al Castell del Montgrí.

 

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Em dic Rubèn Collelldemont i sóc de Girona malgrat que he passat, i encara hi passo, mitja vida a l'Empordà, concretament en un poblet del Baix Empordà que es diu Tor. Des de petit que he voltat arreu amb els meus pares i això ha fet despertar en mi les ganes de conèixer i descobrir nous indrets interessants, curiosos i sobretot amb encant. És per això que he volgut crear aquest blog des d'on aniré penjant rutes per l'Empordà, per compartir tots els indrets fantàstics que tenim en aquesta terra. Espero que les gaudiu! Som-hi!

31/10/2020
Després d’un llarg parèntesis us torno a proposar noves rutes per l'empordà. Aquesta vegada tornarem a la prehistòria per visitar uns petits jaciments arqueològics a on hi trobarem inscultures gravades a les pedres.
21/08/2017
Avui us convido a deixar volar la imaginació en el sentit més literal de la frase. Anirem a visitar l'antic camp d'aviació republicà de Canet de la Tallada, entre Verges i Torroella de Montgrí.
28/07/2017
Avui us proposo una petita ruta pels amants del mar i les caletes encisadores ara que és estiu i sempre convida a fer una remulladeta.
11/06/2017
Ara que comença l'estiu i la calor apreta us proposo una petita ruta però molt interessant.
06/03/2017
Avui tornarem a anar fins a la frontera amb l'estat francès aquesta vegada,però, passarem per l'antiga Via Augusta que ens portarà fins a tocar del Castell de Bellaguarda just a sobre d'El Pertús, seguint el Coll de Panissars qu
18/01/2017
Avui us convido a caminar per la història i no només metafòricament sinó també físicament recorrent un tros de l'antic camí d'Empúries que ens portarà del bonic poble medieval de Canapost fins a les antigues pedreres dels Clot
23/12/2016
Avui ens enfilarem pel massís de l'Albera fins a arribar a la frontera amb França.