Tyrika

Foto: 

Cedida

Tyrika, el festival iber que retorna Alcanar al seu passat esplendorós

El municipi del Montsià viatja als seus orígens en la tercera edició del festival, els dies 28 i 29 de setembre
Judit Monclús
,
23/09/2019
Fires i festes
Segurament molts de nosaltres hem visitat en algun moment el poblat ibèric de la Moleta del Remei d’Alcanar. Aquest jaciment representa els vestigis que han arribat fins als nostres dies de l’assentament iber de la tribu dels ilercavons, que van habitar la zona durant la Primera Edat del Ferro. Però com s’hi vivia? De què s’alimentaven els seus habitants? A quins perills havien de fer front? Com es defensaven? Com es vestien? La resposta a totes aquestes preguntes i a moltes més les trobareu a Tyrika, el festival iber que Alcanar celebrarà el cap de setmana del 28 i 29 de setembre.

L’escriptor romà Ruf Fest Aviè explica al seu poema ‘Ora Maritima’ que, molt abans del segle IV aC, hi havia un gran centre de poder fortificat entre Peníscola i la desembocadura del riu Ebre anomenat Tyrika, conegut per les seves riqueses i per ser un port on hi arribaven productes vinguts d’arreu de la Mediterrània. El poblat preibèric i ibèric de la Moleta del Remei d’Alcanar era un dels assentaments que quedava sota el seus dominis. Per això, ara, el viatge en el temps que realitza des de fa tres anys la població canareua pren el nom d’aquest indret, el que remet la població fins als orígens de la història a través d’un festival que rememora aquest passat d’una manera lúdica i, al mateix temps, pedagògica.

En aquesta tercera edició, Tyrika deixa el nucli antic d’Alcanar per concentrar-se al voltant de l’ermita del Remei i del Parc Arqueològic de la Moleta del Remei i se centra en explicar-se a través de recreacions històriques, tallers i exposicions. “Fins ara Tyrika era una fira on es barrejaven parades de diversa índole i on hi afegíem alguna activitat relacionada amb el món dels ibers. Enguany apostem per fer realment un festival que sigui exclusiu sobre la temàtica de la cultura dels ibers. Hem apostat per fer més recreacions, més visites teatralitzades al poblat i més tallers didàctics”, explica Helena Fibla, coordinadora del festival.

  • imatge de control 1per1

Recreacions històriques
Els espectacles que es podran veure a Tyrika es preparen a través d’empreses especialitzades en recreació històrica que fan guions específics per al festival. “No fem servir teatralitzacions d’altres llocs. Els guions es fan expressament per a Tyrika en base a les restes arqueològiques que s’han trobat al nostre territori i a partir de les interpretacions que n’hem extret a través de l’estudi”, subratlla Fibla. És el cas de ‘L’ocàs del guerrer’, l’espectacle que el festival estrenarà dissabte a les 21h i que recrearà un combat entre guerrers i el ritual d’incineració i d’enterrament iber que es destinava als morts en aquestes lluites.

Els dos dies -dissabte i diumenge- hi haurà visites guiades i gratuïtes al poblat ibèric de la Moleta del Remei. Diumenge, a més, hi haurà dues visites teatralitzades. A les 12h es podrà gaudir de l’espectacle de recreació ‘Històries a la vora de la llar’ que, ubicat en el temps de la segona etapa d’ocupació del poblat, explicarà com els nous habitants van reorganitzar, reconstruir i adaptar per a les seves necessitats, les construccions existents abandonades 150 anys abans. En aquest cas, la recreació comptarà amb la col·laboració del grup de teatre canareu Gresol. I a partir de les 18h serà el torn de l’estrena de ‘Els últims dies de Tyrika’ quan el poblat de la Moleta del Remei i la residència fortificada de Sant Jaume que, conjuntament amb Cogula, Ferradura i el castell conformen les Tyriques, van ser arrasats. Què hi va passar? On van marxar els seus habitants? Un procés d’involució històrica ajudarà a comprendre les circumstàncies d’aquesta destrucció que li va fer perdre un esplendor que ja mai més va recuperar.

Establint lligams amb Ullastret
Des de l’any passat, Alcanar ha establert aliances amb la població d’Ullastret, al Baix Empordà, que també compta amb un jaciment molt destacat de l’època ibèrica i on, a principis de juny, s’hi celebra el festival Indika, també de recreació històrica situada en el mateix context que Tyrika. “Hem establert ponts de connexió. I els dies del festival d’Alcanar, els organitzadors d’Indika ens deixaran unes ulleres de realitat virtual per poder conèixer el poblat d’Ullastret a través d’una vista aèria i amb la possibilitat també de recórrer el jaciment d’una manera virtual en tres dimensions”, explica Fibla. La intenció és la d’agermanar aquests dos festivals que se celebren a cada punta de Catalunya i treballar de manera conjunta. “Podem convertir-nos en referents pel que fa a la recreació cultural dels nostres orígens, molt abans que ens envaïssin els romans i altres pobles, i volem potenciar el coneixement a través d’activitats pràctiques”, afegeix Fibla.

Gastronomia i didàctica
La història també passa per l’estómac i Tyrika no passa per alt la gastronomia per viatjar fins al seu passat més esplendorós. Per això, a la taverna del festival s’hi podran degustar tapes ibers i beure-hi cervesa artesana, beguda ja consumida en aquells temps. A més, els restaurants d’Alcanar han elaborat uns menús especials en què només s’hi utilitzaran productes existents al territori en aquella època. D’aquesta manera, es podran degustar plats com l’empanda de panís, el secret de porc ibèric amb mostassa a l’antiga, el conill a la brasa amb herbes aromàtiques, els caragols a la llauna, l’anguila fumada i la cavalla xapada amb picada i pebre.

Els dos dies, un ampli ventall de tallers didàctics ompliran tots els racons dels voltants de la Moleta del Remei on els assistents hi podran aprendre escriptura ibèrica, a decorar ceràmica, a elaborar perfums, a estampar amb iconografia ibèrica, a construir instruments musicals amb canya, a filar i a encunyar moneda, entre moltes altres propostes dirigides a tots els públics. A més, també es construirà un forn de metalls al Parc Arqueològic de la Moleta del Remei per demostrar com era el treball de la forja en època ibèrica i que restarà com un element didàctic a la part inferior del jaciment.

El dissabte també es podrà gaudir de la conferència ‘El Baix Sénia ara fa 2.700 anys: els treballs d’excavació a Sant Jaume, Ferradura i Cogula’, que anirà a càrrec del doctor David Garcia Gubert, arqueòleg i director de les excavacions en aquests jaciments.

Exposicions
Un dia abans de l’inici del festival, la Casa O’Connor inaugurarà l’exposició ‘La casa ibèrica: arquitectura i llar’, organitzada pel Museu de les Terres de l’Ebre i que es podrà visitar fins al 27 d’octubre. Al mateix lloc, també s’hi inaugurarà la mostra ‘Descobrint la cultura ibera’, amb materials realitzats als tallers sobre cultura dels ibers per l’alumnat de 3r de Primària del curs 2018-2019 de l’Escola Joan Baptista Serra d’Alcanar.
 

Més informació: 

A

També et pot interessar