Rihihiu

Foto: 

Cedida

Rihihiu, un crit convertit en festival a les masades de Santa Bàrbara

El nou festival d'arts escèniques de petit format neix amb l'objectiu de recuperar el patrimoni immaterial i la història, amb una relectura contemporània de la tradició
Surtdecasa
,
21/09/2021
Arts
El Rihihiu era un crit que feien les dones de Santa Bàrbara per avisar als veïns que havien arribat a la llar o al tros. El Rihihiu era una manera de dir a les persones de la vora, moltes vegades separades fins i tot per quilòmetres, que estaven preparades per a trobar-se, per a compartir àpat o per a fer un intercanvi de verdures de l’hort. Una manera de relacionar-se sintètica, un avís, un toc per a dir: hi sóc, i tu, a l’altra banda, em sents. A partir del simbolisme d'aquesta pràctica les creadores i activistes Anna Zaera i Zoraida Roselló -amb la complicitat de l'Ajuntament de Santa Bàrbara, associacions locals i Surtdecasa.cat- han impulsat la primera edició del Rihihiu, un festival participatiu d’arts vives a les masades.

"Es tracta d'un festival d'arts escèniques de petit format on es pretén recuperar el patrimoni immaterial i la història del poble articulant representacions artístiques contemporànies a les masades de Santa Bàrbara. La intenció és dibuixar un circuit cultural a través de les masades de Santa Bàrbara. Mitjançant aquestes construccions que van donar lloc al nucli urbà dibuixarem una topografia del patrimoni local al qual donarem vida a través de diverses manifestacions artístiques contemporànies" asseguren des de l'organització. La programació estarà pensada per abordar diferents temàtiques vinculades a les històries de vida, a la quotidianitat i a les manifestacions culturals locals amb una perspectiva de gènere, fent així una relectura des d’un punt de vista contemporani, de la vida i l’articulació actual d’aquesta en un context rural com és el de Santa Bàrbara, posant en valor el seu patrimoni immaterial així com el paisatge rural on s’assenta la nostra localitat.

 

  • imatge de control 1per1

La ballarina Carmen Muñoz | Foto: Cedida
Del 15 al 17 d'octubre, la programació acollirà el fotògraf Quim Giró, la ballarina Carmen Muñoz, la cantant Ana Tijoux, la geògrafa i antropòloga Rosa Cerarols (Konvent Puntzero), l'especialista en patrimoni Marta Lloret (Caçadora de Masies), el clarinetista Miquel Àngel Marín o l’Associació Vent del Sud, entre d’altres. Entre els actes més destacats, el gran concert participatiu de Rihihiu el dia 16 d'octubre a les 18:30h o l'espectacle 'Estudio sobre la histeria' al Molí de Vallès, un espai on per primera vegada tindrà lloc una activitat artística. Diumenge, serà el dia del diàleg i també el moment en que varies organitzacions locals com Vent del Sud i el Grup Teatral planer intervindran amb una performance sobre Pubilles i Marfantes.

La vida en femení dins d'una masada i al poble; la mitologia i les llegendes vinculades a l'imaginari col·lectiu; els mecanismes de comunicació entre masades; el diàleg intergeneracional al voltant de la història local; tots aquests conceptes dibuixaran aquest circuit cultural a les masades de Santa Bàrbara.

Més informació: 

Instagram Rihihiu

A

També et pot interessar