Jump to navigation
Vandellòs es caracteritza per la seva estructura urbana antiga, de tipus medieval, i disposa d’un centre d’interpretació de l’oli, el Mirador del Turó del Castell i Ca la Torre, un equipament cultural format per l’antiga casa pairal de la família Gil-Vernet i la torre de defensa del segle XVI. Masboquera és un lloc ideal per iniciar diverses rutes a peu, amb BTT o a cavall. Al centre hi alberga la Torre de les Hores. Com a principals atractius, Masriudoms acull l’església amb un campanar constituït per una antiga torre de defensa datada entre els segles XIII i XV; i l’antic rentador.
L’Hospitalet de l’Infant té tres platges (la de l’Arenal, la de la Punta del Riu i la del Torn), un antic hospital medieval, l’ermita de Sant Roc i el port esportiu, entre altres punts d’interès. I l’Almadrava crida l’atenció, sobretot, per les seves casetes blanques, el seu passeig marítim a la vora de la platja i per l’ermita de Sant Jaume.
Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant té quatre platges: la de l'Arenal, la de la Punta del Riu, la del Torn i la de l'Almadrava. Totes són platges llargues, de sorra fina i aigües transparents, que tenen el certificat de qualitat ambiental EMAS i la Bandera Ecoplayas. Les tres primeres, a més, llueixen la Bandera Blava.
Més enllà dels guardons i dels serveis de què disposen, les platges del municipi destaquen per ser un lloc privilegiat per relaxar-se i combatre la rutina, prenent el sol, banyant-se al mar o fent castells de sorra i jugant amb els nens; o per practicar esports a la sorra (voleibol, futbol, etc) o a l’aigua (s’hi ofereix una àmplia varietat d’activitats nàutiques). Com que en aquestes platges, els boscos i les muntanyes hi són a tocar, també conviden a passejar i a fer senderisme arran de costa.
Per als qui prefereixin petites cales recòndites, n’hi ha tres que destaquen pel seu entorn natural verge: la Cala Justell, la Cala Bea i la Cala de la cova del Llop Marí.
> Més detalls aquí (enllaç)
El municipi compta amb un patrimoni històric i cultural ric, capitalitzat per l’Hospital del Coll de Balaguer, fundat l’any 1344 per l’infant Pere i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN); les fortificacions republicanes de la Guerra Civil; Ca la Torre, la casa pairal més significativa de Vandellòs; el centre d’interpretació de l’oli, més conegut com el Molí de Vandellòs; i el Poblat Hifrensa, la darrera colònia industrial de Catalunya obra de l’arquitecte racionalista Antonio Bonet Castellana.
> Més informació i compra d’entrades de les visites guiades aquí (enllaç)
Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant és un paradís senderista amb una xarxa de camins i pistes forestals d'uns 180 km. Per aprofitar aquesta xarxa, l'Ajuntament va editar un plànol amb 14 rutes de diferents dificultats, algunes de les quals tenen un caràcter familiar i lúdic com el sender litoral del ‘Jonquet' que un any més ha tornat a rebre el guardó Sender Blau. Aquests camins transcorren per indrets que permeten als caminants gaudir d’unes vistes espectaculars, com ara panoràmiques de la costa i les muntanyes litorals, paisatges protagonitzats pels característics marges de pedra seca de la zona; o pels barrancs de la part més plana de les muntanyes; o per l’espai natural protegit del Torn...
També es poden trobar diversos itineraris georeferenciats en l'aplicació web de Wikiloc.
A Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant hi ha una oferta variada de bars i restaurants, on un pot menjar o fer una mossada, en companyia o sol, gaudint d’una estona de tranquil·litat i de bona gastronomia.
> Consulta els bars i restaurants aquí (enllaç)
Dissabte 25 de gener, 10h
Cinc són els nuclis de població que integren el municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, el més extens de la comarca del Baix Camp, amb 102 km 2 de superfície: tres d’interior (Vandellòs, Masboquera i Masriudoms) i dos de costa (l’Hospitalet de l’Infant i l’Almadrava).