Femme in Arts

Foto: 

Cedida
L'espectacle 'Cyberexorcismo' es podrà veure el dijous 24

Els 10 imperdibles del Femme in Arts

Del 24 al 27 de novembre Lo Pati celebra la sisena edició del festival Femme in arts
Surtdecasa
,
17/11/2022
Arts
Hi ha una política cultural de les emocions -inscrita en els nostres codis de conducta social- que organitza el que podem sentir i el que no. Es tracta de mecanismes que ajuden a amagar o reprimir impulsos. Un fenomen especialment limitador en el cas de les dones. "En aquest Femme in Arts volem focalitzar la mirada en els codis culturals que provoquen emocions inexpressades, com per exemple la ràbia que ens ha estat negada. I volem analitzar com aquestes emocions es transmeten de generació en generació. Com s’ubica el dolor als nostres cossos i a les nostres narratives?", es pregunta la periodista Anna Zaera, comissària del festival Femme in Arts, organitzat per Lo Pati - Centre d'Arts de les Terres de l'Ebre a Amposta. Enguany, el certamen celebrarà la seva sisena edició del 24 al 27 de novembre, amb la voluntat d'abordar des de l'art el debat sobre les emocions proscrites.

1. Projectes culturals descentralitzats amb perspectiva de gènere (Diàleg)
En el marc de Femme in arts, nova conversa coorganitzada amb la cooperativa cultural Kult. La perspectiva feminista i el caràcter descentralitzador de la cultura representen dos eixos de lluita contra els nuclis de poder heteropatriarcals i geogràficament centralitzadors. Des d’aquest punt de vista, parlarem amb dones que des de la gestió o la creació contribueixen a generar noves narratives en indrets tradicionalment lluny dels grans centres urbans. Anna Giribet (Fira Tàrrega), Aida Bañeres (Dones reals), Pepa Plana (Pallassa), moderades per Neus Barberà (Surtdecasa) compartiran la seva experiència.
Quan? Dijous 24 de novembre a les 18h (+info)

2. Cyberexorcismo (Dansa)
'Cyberexorcismo' aporta una visió documental i feminista al fenomen performatiu de TikTok. Les joves i no tan joves ballen i busquen maneres de compartir, subvertir i expressar amb els seus cossos. Si ballar com a folklore a la plaça del poble està en desús, si ballar en els teatres és un privilegi al qual no tothom té accés, on es balla? Potser en algun lloc on la dansa tradicional ja no és l'emblema de cap nació, sinó d'una cultura i una dansa híbrida i globalitzada on l'oportunitat sembla estar sempre a l'abast de totes les mans. Al matí, tindrà lloc un taller amb l’alumnat de l’Escola de Disseny d’Amposta.
​Quan? Dijous 24 de novembre a les 19:30h.

  • imatge de control 1per1

3. String section (Performance)
La ràbia és una de les emocions que marquen aquesta edició de Femme in arts. En aquest sentit, la destrucció també forma part de la nostra essència com a humanes. Un bon dia Leen Dewilde es va posar a destrossar coses, a esmicolar tasses, enderrocar parets, tallar mobles i serrar les cames de les cadires. 'String Section' sorgeix arran d'una d'aquestes accions. Tot gira al voltant d'un senzill conjunt de sis cadires, sis dones i sis xerracs. Reckless Sleepers és una companyia fundada a Nottingham el 1989 formada per artistes especialitzades en dansa, arts visuals, teatre i performance.
​Quan? Divendres 25 de novembre a les 20h.

 

Juana Dolores protagonitzarà el videoassaig 'Miss Universo' | Foto: Cedida
4. Miss Universo (Videoassaig)
L'artista i poeta Juana Dolores protagonitza aquest videoassaig on qüestiona moltes de les violències vinculades al cos o a l'amor. Juana Dolores interpreta a una miss que aborda conceptes com la violència, el treball o la seducció en relació amb l'erotisme de Georges Bataille mentre és entrevistada en un terrat de Barcelona, des de la qual es pot veure el centre penitenciari d'homes La Model.
​Quan? Dissabte 26 de novembre a les 18h.

5. Nua Radiografia d’un trastorn (Monòleg)
Ann Perelló i Andrea Ros escriuen aquest monòleg, amb tocs d’humor, que actua de diàleg amb el públic. L’actriu situa al públic al límit entre la ficció i la realitat, en un joc escènic entre cinc vàters, una webcam i tot d’elements audiovisuals. Un recorregut que ens portarà a viatjar amb la protagonista per a comprendre com és des de dins viure el malson dels trastorns de conducta alimentària. L’obra neix de la necessitat de parlar d’un tema molt tabú. Per la creació del text es va partir d'un treball d'introspecció del dolor i de documentació amb companyes, amigues, mares, germanes i professionals de la psicologia.
​Quan? Dissabte 26 de novembre a les 19h (+info)

6. Cos, frontera i trauma (Diàleg)
Hi ha una política cultural de les emocions. Què podem sentir i que no? Molts cops els mecanismes que configuren allò que es pot sentir i el que no són culturals i es donen en el marc d’un sistema de significats que pren cos en les nostres relacions interpersonals, sobretot en l’àmbit familiar. El cos es converteix en el vehicle des d’on expressar tant una identitat no representada com un malestar. Diàleg amb la psicoanalista Concepció Garriga, l’artista Ann Perelló i la comissària de Femme in Arts, Anna Zaera, per connectar conceptes aparentment allunyats, com el trauma, la repressió o l’heteronormativitat i la disfòria.
​Quan? Dissabte 26 de novembre a les 20h.

7. No com un so (Recital)
Recital lliure del darrer poemari de Mari Chordà 'No com un so' (Godall Edicions) amb l'autora. En aquest poemari, Chordà plasma en paraules la poètica que al llarg de la seva carrera ha representat també a través de la pintura. Ironia, erotisme i pèrda en contacte amb l'entorn natural. La professora i investigadora Meri Torras en el pròleg escriu: "un poemari que traça un procés de (re) naixement (...) renàixer com un exabrupte o com un so dels budells".
​Quan? Diumenge 27 de novembre a les 11:30h.

8. Denomanònima (Creació comunitària)
Acció col·lectiva mediada per l'artista Maria Pons que versa sobre l'anonimat femení. A través d'una acció comunitària representarem una dansa sobre el que és invisible i quotidià a través d'un element simbòlic: les escombres. Volem fer valdre la tasca diària de moltes dones anònimes per fer el món més habitable. Aquesta és una tasca creativa diària, per què cada dia fem el món i, segons com el fem, el món és. Fer el món cada dia implica una gran responsabilitat i creativitat per què el món, cada cop més, demana noves maneres de ser habitat, maneres més respectuoses. Amb la col·laboració d’associacions feministes del territori com l’Aixada Lila i Vent del Sud. Inscripcions: info@lopati.cat
​Quan? Diumenge 27 de novembre a les 12:30h.

 

Un instant de l'espectacle 'Hermafrodites a cavall o la rebel·lió del desig' | Foto: Cedida
9. Hermafrodites a cavall o la rebel·lió del desig (Teatre)
Un espectacle en primera persona que rastreja, amb eines del teatre documental, l’autoficció i el freak show, l’evolució del mite de l’hermafrodita des de la llegenda arcaica fins a les persones que l’encarnen en l’actualitat. L’hermafrodita a cavall no és cap guerrera, és una amant. Una amant capaç de reclutar cossos fins ara impensables i, per tant, impossibles de desitjar. Una amant capaç de reclutar una horda d’anatomies intersex amb una missió: revolucionar la idea mateixa d’ordre social i transformar-lo. Ha rebut el Premi de Noves Tendències als premis de la Crítica de Barcelona 2022.
Lloc: Teatre Unió Filharmònica.
​Quan? Diumenge 27 de novembre a les 19h (+info)

10. Interfície/interacció (il·lustració en viu)
Camila Sanjinés serà l'ull que ho observa tot. Aquest projecte és una mirada, a través del dibuix, de les diferents propostes del Femme in Arts 2022. Una observació subjectiva que plasma allò que l'obra escènica incita a l'autora. El dibuix forma part de les nostres narratives més antigues, sovint representades per les mirades masculines.

Més informació: 

Web Lo Pati

A

També et pot interessar