Jump to navigation
Les aus són una eina de sensibilització ambiental i alhora un reclam turístic creixent, tal com ens ha recomanat els amics de Malviatge en el seu últim post al blog, on parla d’una activitat força interessant al celler de Heredad Segura Viudas de Torrelavit.
Una bona amiga meva, biòloga per vocació i penedesenca de naixement, em va comentar que volia fer una caixa-niu per als ocells, ja que del 2 al 8 de març se celebra la "Setmana de les Caixes-Niu" i he trobat interessant compartir-ho amb vosaltres aquí al blog de Surt de Casa Penedès, a més ahir va ser el dia Mundial de la Natura i la Vida Salvatge, així que, perquè no donar un cop de mà a aquests petits éssers que contribueixen a l’equilibri natural?
Les caixes-niu s’utilitzen per facilitar la nidificació de certes espècies d’ocells. Per molts motius, hi ha ocells que cada vegada troben menys espais aptes per nidificar. Tot i que Catalunya presenta una important massa forestal, la qualitat d’aquesta no és massa bona i als nostres boscos no hi ha massa arbres vells i amb cavitats aptes per què els ocells hi puguin fer el niu.
WORLD NATURE és una ONG internacional, sense ànim de lucre, dedicada a la conservació de la natura i la divulgació, educació i sensibilització ambientals, i on aquesta setmana ens demana que participem, tots els que ho vulguin, a posar una caixa-niu per ocells a casa nostra, al jardí o en una àrea natural a prop de casa.
Amb aquesta acció ajudarem a augmentar el nombre de llocs apropiats per la cria de molts ocells salvatges. Si vols més informació sobre les caixes nius, pots sol·licitar un dossier d’instruccions on el podràs descarregar gratuïtament. Allà trobaràs instruccions per escollir el lloc correcte per posar la caixa-niu, quina serà la reducció del risc dels depredadors, com netejar i mantenir el niu i com fer el seguiment i les mesures a tenir en compte.
Així què, comencem?
Primer de tot haurem de saber quin material és el més adequat per fer aquests nius. La fusta és un bon material per fer aquest tipus de casetes, principalment de Roure i de Faig, que duren més que les fustes toves, com el Pi. Tot i així el Pi és el més barat i fàcil d’obtenir. Un gruix d’uns 15 mm pot ser una bona mida.
Després, un altra cosa que haurem de tenir en compte per poder fer el manteniment, és preparar una part de la caixa que puguem obrir fàcilment. Això ho aconseguirem posat una frontissa en la teulada o a un lateral per obrir i tancar de manera que no fem malbé ni l’interior (el niu) ni la caseta.Cobrir-la amb una tela plàstica o butílic són materials impermeables ideals per utilitzar.
És important a tenir en compte substituir la cola per unir les peces, per claus o cargols d’acer o inoxidables perquè no es facin malbé amb la pluja, humitat.... D'aquesta manera aconseguirem que la caseta ens duri per varies temporades, i el manteniment d'aquesta no es gaire costós. També hem de tenir en compte la mida de forat d’entrada:
Aquests son els diferents diàmetres de forats adequats per a diferents espècies:
25 mm o més gran per mallerenga blava, carbonera o , Carbó i Marsh Tit;
28 mm o més gran per a Mallerenga Carbonera o Pardal xàrrec;
32mm per Pardal comú.
* Aquests forats els pots fer amb una broca per fusta o una serra corona, que us anirà la mar de bé per fer-lo ben rodó.
Jo aquest cap de setmana m'hi posaré a veure si en faig una de ben xula per als ocellets que corren pel Penedès. Tot i així aquí us deixo un parell d'idees, uns consells pràctics i un vídeo que explica com ho podem fer.
El meu nom és Sònia i una de les meves passions són els treballs manuals i el bricolatge. 'Pedra, paper i tisora' parla, doncs, d’això. Com, a través de diferents materials, tant reutilitzables com nous, podem crear coses boniques per regalar o per decorar casa nostra. Tant si ets súper maldestra o ets manetes de mena, espero que en aquest blog trobis la inspiració i els recursos necessaris per despertar la teva creativitat!