Jump to navigation
Dilluns
13 gener 2025
Terres de l'Ebre
Agenda
Terres de l'Ebre
Penedès
Camp de Tarragona
Empordà
Ponent
Girona
Centre
Pirineus
Barcelona
Inicia sessió
Registra't
Edicions territorials
Terres de l'Ebre
Penedès
Camp de Tarragona
Empordà
Ponent
Girona
Centre
Pirineus
Barcelona
Inici
Agenda
Experiències
Cartellera
Blogs
Seccions
Menjar i beure
Arts
Espectacles
Música
Llibres
Família
Entorn
Fires i Festes
Activa't
Botiga
Qui som
Contacta
Publicitat
Col·labora
Textos legals
Juanjo Cáceres: “Em fan por algunes persones que parlen d’alimentació”
Aquest professor universitari impartirà una conferència del cicle “Alimentacions contemporànies” organitzat per la UOC a Tortosa
Surtdecasa Ebre
,
12/10/2012
Activa't
Juanjo Cáceres
és investigador en Ciències Humanes i Socials i està especialitzat en l’ànalisi de l’alimentació i, sobretot, en com els ciutadans percebem els aliments. Un procés en què tenen molt a veure els mitjans de comunicació, les campanyes publicitàries i, també, el consell d’experts en nutrició. Cáceres impartirà una conferència el proper 11 d’octubre a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa amb el títol
Pors Alimentàries
. Quins aliments ens generen més inquitetud i desconfiança? Per què? En aquesta entrevista ens dóna les primeres claus.
- Creus que la por és un sentiment determinant a l'hora de consumir un producte o un altre?
La por és una emoció que es desencadena davant d’una situació de perill. Aquí l’emprem amb un cert sentit metafòric. El que vol dir és que podem expressar una temor davant d’un aliment, basat en algunes qualitats que li atribuïm i que propicien que el refusem o l’evitem sovint.
- Por a què? A la contaminació, a engreixar-se...?
Contaminació i increment de pes serien dues grans fonts d’inquietud davant dels aliments. També ho són les creences sobre els efectes imprevistos d’un aliment o sobre riscos poc fonamentats que, en ocasions, se’ls hi atribueixen. La llet és, per exemple, una víctima d’aquests falsos riscos que avui es difonen fàcilment a través d’Internet i les xarxes socials.
- La gent sap el que menja? Ho hauria de saber més?
La gent sap suficient d’allò que menja. Ara bé, potser algunes nocions sobre nutrició no es troben ben assimilades, però això és molt difícil en un món on hi ha una enorme quantitat d’informació sobre alimentació i on, de vegades, sembla que predominin els missatges poc fonamentats o directament falsos.
- Creus que els mitjans de comunicació són alarmistes?
La principal font de distorsió sobre l’alimentació no són normalment tant els grans mitjans, com la publicitat enganyosa. Es fa moltíssima sobre dietes, però també sobre propietats beneficioses de productes. Ara bé, també és tristament freqüent que a seccions molt llegides de certa premsa de gran tirada apareguin presumptes experts que transmeten fal·làcies i missatges falsos de tot tipus sobre els productes alimentaris.
- La por és un sentiment que es genera de la manca d'informació?
La preocupació pels aliments sempre sorgeix d’alguna informació, que pot estar fonamentada o no. El que ens ha de preocupar és si entre la informació que es difon domina aquella que és certa i rigorosa o no. Si no ho és, s’acaba generant una gran confusió i ens fem vulnerables a missatges fàcils que, per exemple, ofereixen grans solucions per a la salut o reduccions de pes miraculoses.
- Em podries dir algun cas concret de campanya publicitària per mitigar alguna por alimentària?
Les campanyes per mitigar preocupacions són informatives i no publicitàries. S’activen quan es considera que hi ha una idea errònia al voltant d’un producte. Per això, per exemple, sempre s’ofereix informació en contextos de crisi: vaques boges, grip aviar, crisi dels cogombres... Sobre seguretat alimentària es fan ara campanyes a Catalunya per desmentir alguns fals mites sobre conservació, manipulació dels aliments...
- A quin aliment li tens més por?
Crec que no tinc pors als aliments. Ja em fan prou por algunes persones que parlen d’aliments!
- Penses que massa gent menja per sobreviure i no per viure millor?
Em consta que una gran part de la gent planteja la seva alimentació a partir dels seus coneixements i creences sobre la salut, per tal de fer els consums més saludables possibles. I una altra gran part no ho té en compte o no disposa de les condicions necessàries per adoptar-los. Hi ha una gran diversitat de situacions.
- Què has menjat avui per dinar (o ahir, si encara no has dinat) i per què has escollit aquest menú?
Un plat de llegums, una barra de pa, vàries peces de fruita i un iogurt desnatat. Molt saludable!
--
Tota la informació:
Cicle de conferències "Alimentacions contemporànies"
A
També et pot interessar
Foto:
Cedida
L''Escola de valors', l'educació d'infants més enllà de les aules
Foto:
Surtdecasa Ponent
Alba Minguella: "La satisfacció de veure una núvia feliç, i que se sent 100% ella amb el seu vestit, no es paga amb diners"
Foto:
Cedida
Marta Tena: “‘Tots els colors del vent’ no és una novel·la política, simplement va sobre persones amb diferents tipus d’ambicions”
Foto:
Anna Zaera
Les 6 exposicions de la tardor a les Terres de l'Ebre
Foto:
Cedida
Veure les cares del món, un exercici d'ampliació
Foto:
Cedida
Gemma Sàbat: "L’acompanyament psicològic és una necessitat bàsica i les ajudes de les grans ONG’s són mínimes en aquest àmbit"