Gerard Fuentes, actual president de l'entitat igualadina Al-pi-nisme.

Foto: 

Albert Compte Riba

Gerard Fuentes: “Pensem que si no hi ha joventut no hi ha relleu”

L'entitat d'Igualada Al-pi-nisme fa un pas més en la seva voluntat de renovar el món excursionista.
Albert Compte Riba
,
26/01/2016
Entorn
Puntual a la seva cita, torna la Renovació de la Flama de la Llengua Catalana, homenatge que la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya fa cada any al gramàtic i lexicògraf Pompeu Fabra (1868-1948) per la data del seu naixement, el dia 20 de febrer. L'acte és la commemoració als treballs que consolidaren la normativització escrita del català, l'eina imprescindible per a la seva pervivència, dotant-la d'una identitat pròpia que la diferenciava de la resta de les llengües romàniques veïnes, consolidant així, un dels pilars que sostenen la identitat nacional, la llengua. Com en altres commemoracions, una flama encesa i el seu pelegrinatge en representa la memòria i l'ofrena. Com en altres celebracions de catalanitat, un grup excursionista hi participa de forma activa. Entrevistem a en Gerard Fuentes (Igualada, 1993), amant de la muntanya, membre de l'associació igualadina Al-pi-nisme des del 2010 i des de fa dos anys, president de l'entitat. Sota el lema “L’encengué la fe; la portà l’esforç; la manté la voluntat d’un poble” s'encén la XLVIIª Renovació de la Flama de la Llengua Catalana.
"És la primera vegada que la Federació dóna la Renovació a una entitat tant jove”

- Què és Al-pi-nisme?
Som una entitat excursionista nascuda l'any 2004 que organitza activitats setmanals, per a tots els públics o altres nivells més experimentats. Les motivacions que van portar a fundar-la van ser dues: d'una banda, es tractava d'assolir aquella llibertat tan preuada quan tens als 16, 17 o 18 anys, ja que sense una entitat pròpia no pots materialitzar segons quines excursions, de l'altra hi havia moltes ganes de centrar-se en una forma de practicar l'esport en la natura d'una forma renovada. Per aquests motius es va crear Al-pi-nisme.

- Com aconseguiu el relleu per a la Renovació de la Flama de la Llengua Catalana?
Bé, la vam demanar ara fa uns tres anys. En teníem moltes ganes. També hem de dir que ens ha sobtat una mica perquè és la primera vegada que la FEEC dóna la Renovació de la Flama de la Llengua Catalana a una entitat tant jove. Normalment, la responsabilitat per aquest acte recau en entitats històriques. El que potser ens va ajudar va ser una moció a favor de la candidatura feta per l'Ajuntament d'Igualada que vam adjuntar amb la sol·licitud per conduir l'edició.

- Què us va empènyer a presentar-la?
Igualada ha estat sempre molt lligada amb la Renovació. De fet, l'any 1990 la Secció Excursionista del Club Natació d'Igualada ja en va organitzar una edició i en alguna altra cita, la capital de l'Anoia també hi ha estat present. A més, sabem que el jovent no hi participa gaire en aquests actes i pensem que si no hi ha joventut no hi ha relleu.

- I en aquest sentit com heu encarat el programa?
En l'organització ens ajuden les entitats locals Òmnium Anoia, La Flama del Canigó i també, participants de l'edició de 1990. La idea és renovar el caràcter tradicional, alhora que proposar alguns actes més atractius pel jovent com per exemple, el recital eròtic, també volem posar sobre la taula temes d'actualitat, com la conferència que farà la Carme Junyent sobre l'ús del gènere en la llengua i a la vegada, dotar alguns actes d'un format més actual, com el debat que hi haurà a 'Dimarts de Diàlegs'.

Recuperem aquí 'La flama de la llengua', amb text d'Antoni Dalmau i composició del mossèn Valentí Miserachs. Es tracta d'una peça que va ser composada especialment per aquesta ofrena l'any 1990.
 
LA FLAMA DE LA LLENGUA
Unim els cors, alcem els braços,
llancem pels aires un sol crit:
la llengua mare aferma els llaços
d'uns pobles forts en l'esperit.
 
La germandat esquarterada
viu l'enyorança del passat
i emprèn de nou l'alta volada
clamant pels drets de llibertat.
 
S'han revifat les velles brases
i el foc crepita amb nou ardor.
Detestem junts odis i espases
i entonem càntics de bell amor.
 
La Flama és el símbol d'una parla
que ens dona alè i ens fa germans.
Som amatents a defensar-la
tots els Països Catalans!!
 
Antoni Dalmau i Jover (25-2-1990)

- I què destacaríeu dels actes més tradicionals?
A Prada de Conflent ens acompanyaran la colla castellera Pallagos de Conflent i colles de diables. Tenim ganes que hi participi gent de la Catalunya Nord. També ens consta que s'ha organitzat un autocar des de Barcelona. Pensem que serà concorregut. Un cop a Igualada es pujarà la flama a La Tossa, on les corals Gatzara i Els Verdums faran un petit concert. Més tard guardarem la Flama a la capella de la Mare de Déu de Montserrat i el dia 20 de febrer, coincidint amb l'efemèride del naixement de Pompeu Fabra ens dirigirem al Monestir de Montserrat. En l'acte recuperarem la peça 'La Flama de la Llengua' que es va concebre expressament per aquesta ofrena i que fins a data d'avui no s'ha tornat a interpretar.

- També es cantarà com en l'edició de 1990 "Una veu per al món", l'hime del II Congrés Internacional de la Llengua Catalana?
En prinicipi no tenim previst interpretar-lo.

- Per quins motius la Renovació és organitzada per una entitat excursionista?
Pompeu Fabra va estar molts anys vinculat al món excursionista. De fet, tot l'excursionisme català té en la seves agendes locals sortides que promouen costums d'aquí, aplecs, commemoracions. Actes com aquest ajuden a celebrar aquesta catalanitat, que és a la vegada institucional i popular. A més, per a nosaltres i tenint present el moment actual és un motiu més per fer soroll, per reivindicar la identitat cultural a través de la llengua.

Partitura de la peça 'Una veu per al món', amb lletra de J. V. Foix i música de Joan Lluís Moraleda.

Més informació: 

Visiteu el portal de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya.
Per a consultar més informació
d'aquest esdeveniment anual i l'agenda de l'edició d'enguany dirigiu-vos a La Flama de la Llengua Catalana o a la web de l'Ajuntament d'Igualada.

Si voleu conèixer de prop l'entitat i esdeveniments que organitza navegueu per la web d'Al-pi-nisme i també, per l'Arbre de Maig
Altres entitats que ajuden a fer possible aquesta XLVIIª edició són La Flama del CanigóÒmnium Anoia.

Finalment, podeu escoltar en el següent enllaç l'himne del II Congrés Internacional de la Llengua Catalana, "Una veu per al món".

 

A

També et pot interessar