,
03/12/2011
Música i crítica social

L'aqüeducte de la Puríssima Constitució

 

En Antropologia Cultural parlem de festes oficials quan ens referim a aquelles que en el calendari están marcades en roig però que en realitat no són celebrades a nivell popular. Pel contrari hi ha festes no oficials i en les que cal treballar però que están estretament arrelades en la tradició, com seria per exemple a Catalunya la diada de Sant Jordi o en un àmbit més mediterrani el Valentino que celebrem el 14 de febrer com a festa dels enamorats.

Els exemples més clarificadors de les festes oficials els trobem a Catalunya en dies com els de la Hispanidad, la Puríssima Concepció o la Constitució; independentment dels seus condicionants polítics o religiosos, bàsicament, perquè el poble no les celebra com a tals i només hi compta per planificar els populars ‘ponts’ tan apreciats per  les agències de viatges. Fixeu-vos que aquestes dates ja ni tan sols es conéixen col.loquailment com a festes sinò com a ponts. Així, parlem de la diada de sant Jordi o el pont de la Puríssima per referir-nos a un o altre tipus de festivitats.

Curiosament, la nova gent del segle XXI ja ni tan sols sap què dimonis celebrem aquests primers dies de desembre, en aquest aqüeducte tan poc oportú a 15 dies de nadal i al que molts ja comencem a referir-nos com la Puríssima Constitució.

Estaria bé repensar el nostre calendari festiu per adaptar-lo al que realment sentim? O potser ja ens van bé aquests ponts per aprofitar les ofertes de viatges... D’una o altra manera, siguem conseqüents. Així està de viva la cultura popular.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Arturo Gaya (Tortosa, 3 de setembre de 1956) és cantador, lletrista, periodista i professor de Cant popular i Folklore a l'AMTP. Integrant de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. Ara inicia aquesta etapa de blogger on aportarà reflexions i opinions sobre la vida en general.

03/10/2017
Senyors presidents, lo 20 de setembre de 2012 es van reunir els dos caps de govern (llavors lo representant català era Artur Mas) per decidir que no podien dialogar sobre la realitat de Catalunya i l’Estat espanyol.
28/09/2017
El que estem vivint a Catalunya no és un problema, és una realitat.
31/05/2016
‘Divideix i guanyaràs’ (Divide et impera) és una frase atribuïda a Juli César i posteriorment usada per Maquiavel, Napoleó Bonaparte i segurament molts altres estrategues fins als nostres dies.
29/05/2016
Els ciutadans de Tortosa que han participat en la consulta popular sobre el monument de la Batalla de l’Ebre han decidit per una majoria bastant significativa conservar-lo i reinterpretar-lo.
28/04/2016
Lo monument franquista, al mig del riu Ebre i al cor de la ciutat, no és la postal que Tortosa necessita ni mereix.
15/03/2016
A partir d’ara, quan viatge a Barcelona, sentiré que vaig a una ciutat una mica més humana i sensibilitzada per la cultura de base.
09/11/2015
Com hi ha un president espanyol i un president català, els dos de dreta ben dreta i molt acostumats a pactar temes econòmics d’altura, que ara escenifiquen una incapacitat per dialogar...