La Igualada modernista
La ruta la centrarem a la zona del casc antic de la ciutat perquè és on hi trobem un major número d'edificis d'estil modernista. Iniciem el recorregut a la plaça de l'Ajuntament, al centre del casc antic. D'allà ens dirigim al carrer Sant Roc, 10-14, per observar el primer edifici emblemàtic del recorregut: Casa Ramon Vives, coneguda com a "Cal Monets". Va ser construït el 1913 per l'arquitecte Josep Pausas i promogut per l'adober Ramon Vives Maixenchs. És un edifici amb una gran façana on s’hi observa ornamentació amb relleus florals i aplics ceràmics.
Seguim la ruta i ens dirigim cap al carrer Santa Maria on trobem Cal Ratés, un dels edificis més significatius del modernisme igualadí. Va ser construït l’any 1908 per l'arquitecte Isidre Gili Moncunill. De la façana destaca la torre-tribuna octogonal coronada amb una cúpula punxeguda coberta de ceràmica vidriada de colors groc i vermell i amb un pinacle de ceràmica vermella. A la planta baixa, trobem una porta geminada d’arcs rampants que donen accés a l'establiment comercial, i una altre porta amb un arc adaptació modernista de l’arc de ferradura, que dona accés als habitatges particulars. Si a la façana principal l’element constructiu és la pedra, a la part posterior, que dóna a la plaça Sant Miquel, l’element emprat és el maó vist, en combinació amb la ceràmica vidriada de color verd.
El següent edifici de la ruta està situat al final del carrer Santa Maria, i es pot veure des de Cal Ratés mateix. Ens referim a "Ca la Mamita", dit també Cal Barrab o Cal Franquesa. És un edifici imponent que crida l’atenció per la torre circular situada al xamfrà dels carrers Roser i Custiol. Els motius de vidre, ceràmica i el ferro forjat de les balconades són elements que destaquen de la gran façana. Va ser construït el 1905, també per l'arquitecte Isidre Gili i Moncunill, i és considerat un dels edificis referents del modernisme igualadí.
Seguim el recorregut i agafem el carrer del Roser fins al número 17. Aquí ens aturem per observar la Pastisseria Targarona. Un establiment que ha conservat diversos elements modernistes com la porta d’entrada. A l’interior, també s’observen algunes pintures de l’època, creades per l'igualadí Josep Galtés i Cardús, que donen un encant a l’establiment. Abans de seguir, recomanem comprar algun dels dolços que elaboren i fer un cafè o una xocolata!
Sortint de la pastisseria ens dirigim cap a la Rambla Sant Isidre, una de les vies més cèntriques i comercials d’Igualada. En aquest carrer hi ha situada la Torre Boyer, coneguda per la majoria d’Igualadins per Cal Ble. Va ser la casa de Joan Boyer Vilaseca, destacat industrial igualadí del sector del tèxtil. La construcció, que data de 1920, obra de l’arquitecte Josep Pujol Brull, destaca per l’acabat del seus interiors i també les pintures de Josep Galtés i Cardús. L’edifici va ser remodelat, i durant anys va acollir la casa de gastronomia i cultura de Cal Ble. Actualment està tancat al públic, i està previst que en breu s’obri com a seu de la notaria d’Igualada.
El següent punt de la ruta és a la Rambla Nova, 43, on hi trobem la Pastisseria Pla. Un dels elements únics de la pastisseria és al seu interior, en concret el seu sostre pintat. Es tracta d’una pintura feta per un familiar que era catedràtic de Belles Arts. Representa la festa d’unes noces d’àngels, i apareixen els nuvis, els músics i altres àngels que ho celebren brindant amb cava al voltant d’una font. La pastisseria de Cal Pla la va fundar Manuel Pla i Torrents l’any 1888 i el negoci ha anat passant de generació en generació fins a dia d’avui. Un dels productes que elaboren i que és típic de la ciutat són les 'Coques d’Igualada' fetes de pasta de full, amb herbes aromàtiques i arrebossades, tant per sobre com per sota, amb granet d’ametlla i ensucrades.
Acabem el recorregut per la Igualada Modernista al Casal Popular d'Igualada, el Foment, situat també a la Rambla Sant Isidre, 14. L'edifici, construït el 1890 pel mestre d'obres Pau Riera i Galtés, presenta a la façana tres eixos d'obertures, de mig punt a la part baixa, coronades per frontons. És de remarcar també l'escala de l'entrada, que situa la planta del local a un nivell superior del carrer. Tot i la recent remodelació de l’edifici, s’ha mantingut la decoració i les pintures murals del seu interior, obres dels artistes Maurici Vilomara i Salvador Alarma. Val la pena entrar-hi per observar l’art que amaga aquest edifici, i aprofitar per fer-hi un mos i descansar.
Ruta guiada
La ruta es podrà fer guiada per l'historiador David Martínez i entrar a l’interior dels edificis, els dies 22, 23, 24, 25 i 26 d'agost, en el marc dels actes de la Festa Major d'Igualada. L’horari és a les 10h i a les 12:30h, i el punt de sortida a la plaça de l’Ajuntament. La ruta acabarà amb un vermut al Casal Popular d'Igualada, el Foment.
Més informació:
També et pot interessar
- Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris