Goretti Martínez
,
17/05/2018
Activa't

La Llum del Nord: 12 anys creant espais de convivència

L’associació, amb seu a Vilafranca del Penedès, ha engegat aquesta setmana una campanya de sensibilització sobre el mes del Ramadà que arriba a més de 200 municipis catalans

Foto: 

GM
Asma Harti, coordinadora de La Llum del Nord
La Llum del Nord - Associació per la ciutadania i la cooperació entre pobles va néixer l’any 2006 a Vilafranca del Penedès amb la idea de crear espais de convivència entre la població autòctona i la nouvinguda. Des d’aleshores, l’entitat ha anat ampliant el seu espectre i ha ofert serveis, no només a la comunitat marroquina, des d’on es va originar, sinó a la resta de la societat penedesenca. A través de tallers de cuina, xerrades, jornades de convivència, cursos, sessions de reforç escolar i tallers a les escoles, però també amb campanyes de sensibilització periòdiques i l’edició d’un calendari birreligiós, La Llum del Nord s’ha convertit en una associació de referència a Catalunya. En parlem amb la seva coordinadora Asma Harti.
"​Hem de buscar canals i mitjans per apropar les famílies de diferents procedències i les autòctones"

Aquest dimecres, la comunitat musulmana ha iniciat la celebració del mes del Ramadà, que s’allargarà fins al 15 de juny. En aquest marc, l’associació La Llum del Nord ha engegat per quart any consecutiu una campanya de sensibilització per intentar evitar problemes de convivència a causa del canvi d’hàbits que fan les famílies musulmanes aquests dies. La campanya vol fer pedagogia i promoure la convivència tant entre la comunitat musulmana com entre la resta de la població. La campanya va néixer a Vilafranca del Penedès però s’ha estès a més de 200 municipis catalans a través de la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya. La coordinadora de La Llum del Nord, Asma Harti, ens explica en què consisteix la campanya i ens parla dels objectius fonamentals de l’entitat.


Detall del cartell de la campanya

- En què consisteix la campanya sobre el mes del Ramadà?
La campanya de sensibilització sobre el mes del Ramadà ‘La Llum del Nord i la formiga amiga us desitgen un bon Ramadà’ consisteix en la creació del personatge a través d’una il·lustració de la formiga amiga que, amb un disseny gràfic i un discurs senzill i amb sentit de l’humor, i fent servir fulletons i cartells en català i àrab, explica què és el Ramadà. Bàsicament transmet recomanacions i indica normes de civisme durant aquest mes sagrat dels musulmans.

- Com funcionen aquest tipus de campanyes habitualment?
Les campanyes de sensibilització les organitzem per a donar a conèixer les festivitats i tradicions del mes del Ramadà i de la festa del sarifici: què és el Ramadà i com celebren els musulmans el seu mes sagrat, mitjançant diverses temàtiques, com la preparació prèvia del Ramadà, la importància de la presència de la lluna, la posta, àpats del dejuni i de l’alba, les oracions, el sacrifici del Xai, etc. També sobre l’any Hijri i el personatge del Profeta Mohamed.


Un dinar a la seu de l'associació

- Com diries que se sent la comunitat musulmana a Vilafranca?
La comunitat musulmana de Vilafranca és una comunitat nombrosa de diferents generacions. Porta molt anys aquí a la Vila i són famílies o individus que han escollit Vilafranca com a lloc de residència. Aquesta comunitat forma part de la ciutadania de la Vila.

- Quins són els objectius de La Llum del Nord i quin rebuda us heu trobat al llarg dels anys d'existència de l'associació?
Uns del objectius fonamentals de La Llum del Nord és millorar la convivència entre la població autòctona i la nouvinguda a través de la creació d’espais de relació entre les dues comunitats. La Llum del Nord, com a associació vilafranquina, ja té 12 anys de vida, amb uns projectes consolidats en diferents àmbits per estar al servei de les persones gràcies al suport i la col·laboració d’administracions, entitats i, sobretot, persones que creuen en els nostres projectes i volen participar-hi. És una entitat feta amb amor!


Recital de poemes en àrab i català a la Biblioteca Torras i Bages

- Què podem fer, entre tots, per millorar la convivència en tots els àmbits?
Hem de buscar canals i mitjans per apropar les famílies de diferents procedències i les autòctones. Lluitar contra els rumors i els prejudicis. Dedicar més recursos humans i econòmics a consolidar projectes en aquesta línia i unes mesures concretes orientades a tractar la convivència i la gestió de la diversitat cultural de la Vila.

Més informació: 

També et pot interessar