Jump to navigation
Un dels records que més guardo de la meva infantesa és anar a casa els avis a jugar. Els meus avis paterns, vivien al costat de casa meva i només havia de travessar una porta per anar al seu terrat o a casa d'ells. La casa dels meus avis era com un gran tresor: llibres antics, fotografies velles, objectes d'una altra època... sens dubte podia passar-hi tota la tarda d'un dissabte jugant i fent anar la imaginació. I els avis, encantats, encara que alguna vegada patien perquè no trenques alguna cosa.
L'àvia, un cop, va idear un joc per divertir-me més. Dins d'una maleta vella de viatge, d'aquelles maletes de roba, amb mànec de cuir i unes tanques metàl·liques brillants, va desar-hi unes quantes revistes velles, unes fotografies antigues i un rellotge de butxaca del seu pare, amb la seva cadeneta i tot. Aquella maleta, l'àvia l'amagava dins de casa seva. Sempre en algun lloc diferent i cada cop més difícil. Emocionat, la buscava i quan la trobava, comentava «Ostres! Aquest cop ha sigut complicat». Sens dubte un dels millors jocs d'infantesa, i a més, familiar!
Doncs aquest record d'infantesa, que molt probablement vosaltres també heu tingut, el podeu reproduir, amb l'ajuda de la tecnologia GPS i en un lloc molt més ampli que la casa dels vostres avis. Mitjançant el Geocaching, podreu buscar petits tresors amagats, al costat de casa vostre o fins i tot, en una illa de l'Oceà Índic. I a més, ho podreu fer fent esport, o amb tota la vostra família!
Geocaching és un joc que consisteix en cercar tresors, en indrets a l'aire lliure. Aquests tresors els haureu de buscar mitjançant dispositius GPS, com per exemple un telèfon mòbil intel·ligent. Geocacghing va néixer als Estats Units d'Amèrica a l'any 2000, mitjançant la publicació d'una web on es publicaven les coordenades GPS dels tresors a buscar. Actualment, Geocaching disposa de web i aplicació per mòbil.
El seu funcionament és molt simple. Primer de tot heu de registrar-vos a la seva pàgina web. Amb el registre ja fet, podreu descarregar-vos l'aplicació al vostre dispositiu mòbil i connectar-vos amb el vostre usuari. D'aplicacions n'hi han vàries. Per una banda, hi ha l'aplicació oficial amb algunes possibilitats de pagament. Per altra banda, hi han aplicacions gratuïtes com C:geo que funcionen molt bé. La meva recomanació és que utilitzeu C:geo.
Un cop tingueu l'aplicació descarregada i ja us heu autentificat, podeu cercar al mapa els tresors, anomenats «caches», que teniu més a la vora. Si cliqueu sobre d'un tresor us donarà vàries informacions, com:
També us donarà una opció molt interessant. Guardar-vos tota la informació del tresor al vostre dispositiu, per poder-lo cercar sense haver de consumir dades de la connexió d'Internet. Recordeu que la utilització del GPS en el vostre dispositiu mòbil, consumeix moltes dades de la vostra tarifa.
Un cop hagueu trobat el «cache», amb el mateix dispositiu mòbil podreu registrar la troballa. En el cas que no el trobeu o que hagueu detectat alguna anomàlia, també ho podeu registrar.
A Geocaching hi han diversos tipus de tresors que podreu cercar. Són aquests:
Ho podeu fer des de la mateixa pàgina de Geocaching. Al menú del costat del logotip, surt una opció que diu «Jugueu». Si cliqueu aquí, sortirà un desplegable amb l'opció «Amagueu un geoamagatall». Allà trobareu tot el registre. Un cop l'hagueu fet, aquest geoamagatall serà revisat per la comunitat, per tal de verificar si realment existeix o no.
La trilladora digital és un blog per descobrir les noves tecnologies des d'una òptica molt propera. Mitjançant aquest blog podreu descobrir ginys electrònics, aplicacions, xarxes socials i eines 2.0 que us podran ajudar o sorprendre.