,
22/05/2016
Noves tecnologies
El Geocaching és una activitat que podreu fer amb els més petits!
Foto:
Imatge de Geocaching.

Busqueu tresors tot jugant al Geocaching!

Un dels records que més guardo de la meva infantesa és anar a casa els avis a jugar. Els meus avis paterns, vivien al costat de casa meva i només havia de travessar una porta per anar al seu terrat o a casa d'ells. La casa dels meus avis era com un gran tresor: llibres antics, fotografies velles, objectes d'una altra època... sens dubte podia passar-hi tota la tarda d'un dissabte jugant i fent anar la imaginació. I els avis, encantats, encara que alguna vegada patien perquè no trenques alguna cosa.

L'àvia, un cop, va idear un joc per divertir-me més. Dins d'una maleta vella de viatge, d'aquelles maletes de roba, amb mànec de cuir i unes tanques metàl·liques brillants, va desar-hi unes quantes revistes velles, unes fotografies antigues i un rellotge de butxaca del seu pare, amb la seva cadeneta i tot. Aquella maleta, l'àvia l'amagava dins de casa seva. Sempre en algun lloc diferent i cada cop més difícil. Emocionat, la buscava i quan la trobava, comentava «Ostres! Aquest cop ha sigut complicat». Sens dubte un dels millors jocs d'infantesa, i a més, familiar!

Doncs aquest record d'infantesa, que molt probablement vosaltres també heu tingut, el podeu reproduir, amb l'ajuda de la tecnologia GPS i en un lloc molt més ampli que la casa dels vostres avis. Mitjançant el Geocaching, podreu buscar petits tresors amagats, al costat de casa vostre o fins i tot, en una illa de l'Oceà Índic. I a més, ho podreu fer fent esport, o amb tota la vostra família!

 

Què és el Geocaching?

Geocaching és un joc que consisteix en cercar tresors, en indrets a l'aire lliure. Aquests tresors els haureu de buscar mitjançant dispositius GPS, com per exemple un telèfon mòbil intel·ligent. Geocacghing va néixer als Estats Units d'Amèrica a l'any 2000, mitjançant la publicació d'una web on es publicaven les coordenades GPS dels tresors a buscar. Actualment, Geocaching disposa de web i aplicació per mòbil.

 

Com funciona?

El seu funcionament és molt simple. Primer de tot heu de registrar-vos a la seva pàgina web. Amb el registre ja fet, podreu descarregar-vos l'aplicació al vostre dispositiu mòbil i connectar-vos amb el vostre usuari. D'aplicacions n'hi han vàries. Per una banda, hi ha l'aplicació oficial amb algunes possibilitats de pagament. Per altra banda, hi han aplicacions gratuïtes com C:geo que funcionen molt bé. La meva recomanació és que utilitzeu C:geo.

Un cop tingueu l'aplicació descarregada i ja us heu autentificat, podeu cercar al mapa els tresors, anomenats «caches», que teniu més a la vora. Si cliqueu sobre d'un tresor us donarà vàries informacions, com:

 • Quin tipus de tresor.
 • El Geocodi
 • La distància d'on us trobeu.
 • El grau de dificultat
 • El tipus de terreny.
 • Si aquest tresor ha estat preferit.

També us donarà una opció molt interessant. Guardar-vos tota la informació del tresor al vostre dispositiu, per poder-lo cercar sense haver de consumir dades de la connexió d'Internet. Recordeu que la utilització del GPS en el vostre dispositiu mòbil, consumeix moltes dades de la vostra tarifa.

Un cop hagueu trobat el «cache», amb el mateix dispositiu mòbil podreu registrar la troballa. En el cas que no el trobeu o que hagueu detectat alguna anomàlia, també ho podeu registrar.

 

Tipus de tresors a cercar

A Geocaching hi han diversos tipus de tresors que podreu cercar. Són aquests:

 • Tradicional: és un contenidor, normalment de plàstic, amagat a les coordenades que us dóna la aplicació.
 • Múltiple: és un tresor que per arribar al seu lloc, haureu de trobar vàries pistes on us donaran les coordenades exactes del tresor.
 • Misteri: abans d'arribar al tresor haureu de resoldre enigmes.
 • Earthcache: més que un tresor, és tracta de cercar paratges naturals espectaculars que estan un pèl amagats.
 • Letterbox: per arribar-hi, prèviament haureu d'haver trobat «caches» que són pistes. El «cache» final disposa d'un segell per registrar la vostra visita.
 • Virtual: es tracta de trobar una posició. No hi trobareu cap contenidor.

 

Com podreu amagar un «cache»?

Ho podeu fer des de la mateixa pàgina de Geocaching. Al menú del costat del logotip, surt una opció que diu «Jugueu». Si cliqueu aquí, sortirà un desplegable amb l'opció «Amagueu un geoamagatall». Allà trobareu tot el registre. Un cop l'hagueu fet, aquest geoamagatall serà revisat per la comunitat, per tal de verificar si realment existeix o no.

 

Consells bàsics

 • Molts dels «caches» estan guardats en les zones urbanes, però també n'hi han en zones de muntanya. Si sortiu a la muntanya, consulteu la meteorologia i emporteu-vos abric, menjar i aigua.
 • El Geocaching és una activitat que podreu fer amb els més petits de la casa. Perquè no es cansin fàcilment o ho vegin com un joc impossible, intenteu cercar «caches» senzills i motivadors!
 • Tal i com he comentat, és preferible que us guardeu els «caches» a trobar en el vostre dispositiu mòbil. La connexió GPS des del vostre telèfon intel·ligent, consumeix moltes dades 3G o 4G!
 • Mitjançant l'aplicació gratuïta C:geo disfrutareu molt del Geocaching. Si us queda curta, podeu veure les opcions de pagament de l'aplicació oficial.  
*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

La trilladora digital és un blog per descobrir les noves tecnologies des d'una òptica molt propera. Mitjançant aquest blog podreu descobrir ginys electrònics, aplicacions, xarxes socials i eines 2.0 que us podran ajudar o sorprendre.

31/01/2017
Digueu la veritat. Quan entreu a una bodega de barri o a una vinateria per comprar algun vi, segurament us guieu més pel disseny de l'etiqueta o pel preu de l'ampolla. És així? No passa res!
17/10/2016
Fixeu-vos amb les ofertes de feina que hi ha a qualsevol diari o web especialitzada en el tema. En la gran majoria d'anuncis, trobareu una frase que va repetint-se, que pràctiament l'heu llegida en totes les ofertes.
08/08/2016
Som al mes d'agost, mes típic de les festes majors i el mes en que comenceu a notar que la llum solar comença a minvar.
06/08/2016
Estem al mes d'agost, mes tradicional de les vacances d'estiu. Qui més no, s'agafa uns dies per desconnectar del món laboral. I per desconnectar, no cal fer viatges tan llunyans.
22/05/2016
Un dels records que més guardo de la meva infantesa és anar a casa els avis a jugar. Els meus avis paterns, vivien al costat de casa meva i només havia de travessar una porta per anar al seu terrat o a casa d'ells.
10/04/2016
Segur que més d'una vegada us ha passat que voleu comunicar-vos amb algú ràpidament i no hi hagut manera de trobar el seu contacte. Recordeu la situació i el moment d'estrès.
06/03/2016
Poc a poc anem deixant aquest hivern, que per malastrugança sembla que ha estat dels més secs i més càlids dels últims cent anys.