,
08/08/2016
Noves tecnologies
Imatge d'una pluja d'estels. Imatge de l'usuari Flickr Theilr. Llicència d'ús CC BY SA 2.0
Foto:
Imatge d'una pluja d'estels. Imatge de l'usuari Flickr Theil

5 apps i projectes per fruir amb les llàgrimes de Sant Llorenç!

Som al mes d'agost, mes típic de les festes majors i el mes en que comenceu a notar que la llum solar comença a minvar. Per Sant Fèlix fixeu-vos que pels volts de tres quarts de nou, ja enfosqueix prou, cosa que al mes de juny no passava fins passats dos quarts de deu. Si sou de llevar-vos aviat també ho notareu prou, el trenc d'alba comença a sorgir cap a les 7 del matí, i algun dia, com diumenge passat, ja començareu a necessitar alguna gec de tela fina.

Com veieu estic parlant sobre les hores, la llum solar, quan comença a enfosquir i quan surt el sol. No és que vulgui parlar del Calendari dels Pageos, sinó que tot això va relacionat amb els projectes que parlaré avui. I és que gairebé a mitjans d'agost, passa un dels fenòmens més interessants de cada estiu, les llàgrimes de Sant Llorenç.

Aquest fenomen astronòmic que comença a mitjans de juliol i arriba el seu punt àlgid, pels volts de Sant Llorenç, el 10 d'agost, es degut a la cua de pols que deixa el cometa Swift-Tuttle. Aquest cometa, descobert el 1862, completa una volta al sol cada 135 anys. Com cada any, deixa constància del seu pas, dibuixant a les vostres nits d'estiu, una pluja d'estels. Pels volts de Sant Llorenç, es poden veure fins a 100 estels per hora.

El cometa Swift-Taylor, el seu pas per Cassiopeia. Imatge de l'usuari Flickr John Flannery. Llicència d'ús CC BY SA 2.0

El Penedès no és una zona especialment bona per veure planetes i estels. La proximitat a Barcelona i al Mar, i la contaminació lumínica, ens impedeixen poder gaudir de cels nets com els d'Àger. Però sí que hi han zones, com la Serra del Bolet, o la zona de Marmellar-El Montmell, on podreu trobar oasis nets per poder observar el cel. També us recomano fer una visita a l'Observatori Astronòmic del Garraf, on gaudireu d'una visita guiada amb observació amb telescopi.

I de pas, també us recomano que mireu aquestes apps i projectes, prou interessants per poder gaudir d'una setmana de Perseids, i gaudir, una mica més, de l'astronomia:

 

Mireu la pluja d'estels amb un telescopi construït per vosaltres mateixos!

La Open Space Agency, és una institució britànica que vol aproximar la exploració espacial a la ciutadania. Aquesta organització creu que la exploració espacial ha tingut dos èpoques passades i una d'actual. La primera època va ser quan l'ésser humà va arribar a la Lluna, i l'anomenen com a l'era política degut a la cursa que van mantenir els EUA i l'URSS per la conquesta espacial. L'altra època, és l'època comercial. Un cop acabada la Guerra Freda, les grans empreses es van assegurar el seu posicionament espacial mitjançant el llançament de satèl·lits de telecomunicacions. L'Open Space Agency, creu que avui en dia estem vivint l'època de la ciutadania espacial. I per això, un dels projectes en els quals treballen és el de la construcció d'un telescopi mitjançant l'ús d'impressores 3D i electrònica lliure.

 

 

 

 

Però aquest telescopi, el podreu construir vosaltres mateixos, ja que l'Open Space Ageny ha publicat la llista de material per construir el telescopi i les instruccions per fer-ho. També ha publicat tota la part robotitzada i el programari per fer-lo funcionar. El telescopi, anomenat UltraScope, està en fase de proves i actualment està cercant persones que el vulguin testejar. Us animeu?

 

 

 

 

 

Identifiqueu els cossos celestes amb aquesta app!

Tres de les funcions més interessants dels vostre telèfons són el giroscopi, l'acceleròmetre i la brúixola. Mitjançant l'acceleròmetre, el vostre mòbil mesura l'acceleració que fa el mòbil mitjançant el moviment que li apliqueu amb les vostres mans. El giroscopi mesura la orientació que té el vostre telèfon mòbil, sempre segons els vostres moviments. I la brúixola, crec que no cal que us la expliqui.

 

 

Amb aquestes tres característiques, han sorgit moltes aplicacions mòbils que calculen la vostra posició, orientació i els moviments que feu amb les vostres mans. I gràcies això han sorgit aplicacions com StarTracker que permet identificar les estrelles, constel·lacions, planetes, galàxies i altres objectes de l'univers. Si aneu enfocant el cel i us aneu movent, veureu com a la pantalla del vostre telèfon mòbil, us sortiran identificats tots els objectes celestes que esteu observant. L'ajuda de dibuixos que us mostra l'aplicació, us ajudarà a imaginar-vos els noms mítics de les constel·lacions. L'aplicació està disponible per iOS i Android.

 

 

Localitzeu l'Estació Espacial Internacional mitjançant aquesta pàgina web

Encara que no us sembli, l'Estació Espacial Internacional està sobre els vostres caps. Aquesta Estació que es va començar a construir el 1998, està a uns 400km de distància i tarda uns 92 minuts en fer la volta completa al Planeta Terra. Com us podeu imaginar, és una volta molt ràpida. Però encara que l'Estació viatgi a molta velocitat, la podem veure a simple vista.

Evidentment que no diferenciareu els tres mòduls que té aquesta estació ni veureu cap astronauta saludant-vos mentre es menja un entrecot liofilitzat. Simplement veureu un puntet, com si fos una estrella, que es va movent a una velocitat considerable. I com podeu saber quin és el puntet que heu d'anar seguint? La NASA té una pàgina web on haureu d'introduir el país i la ciutat on esteu actualment i, automàticament, us donarà tot un calendari, amb informacions variades com les hores i minuts de pas de l'estació, la orientació on haureu de mirar i quants minuts la veureu. Comproveu vosaltres mateixos!

 

Construïu el vostre propi radiotelescopi!

Molts objectes celestes emetent una radiació que arriba al Planeta Terra. Aquesta radiació mitjançant un radiotelescopi, la podreu detectar. Lògicament, un radiotelescopi és un aparell molt car i difícil de comprar. Però en alguna web us expliquen com podeu construir-vos el propi radiotelescopi amb elements no tan cars!

La web «Science in school», un banc de recursos pel professorat de ciències, té un article prou interessant que explica, pas a pas, la construcció d'un radiotelescopi amb una antena paràbolica vella. Mitjançant la vella antena, cable coaxial i una bateria, podreu experimentar com es pot seguir el rastre de la radiació solar o de satèl·lits que volten sobre el nostre planeta. Tot i que amb aquest radiotelescopi no podreu seguir planetes o estrelles llunyanes, és un bon pas per iniciar-se amb el seguiment dels objectes celestes via radiació!

 

Instal·leu un planetari a casa vostre!

Una altra de les opcions per aficionar-vos a l'astronomia, és comprar-vos un planetari portàtil. Aquests planetaris, són uns projectors que projecten al sostre de la vostra habitació, les múltiples estrelles que hi ha al cel. Mitjançant aquests planetaris, podreu anar identificant les estrelles, les constel·lacions i els planetes. De planetaris d'aquests tipus, n'hi han molts i amb preus molt variats. Només us cal fer una cerca a qualsevol cercador i els trobareu!

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

La trilladora digital és un blog per descobrir les noves tecnologies des d'una òptica molt propera. Mitjançant aquest blog podreu descobrir ginys electrònics, aplicacions, xarxes socials i eines 2.0 que us podran ajudar o sorprendre.

31/01/2017
Digueu la veritat. Quan entreu a una bodega de barri o a una vinateria per comprar algun vi, segurament us guieu més pel disseny de l'etiqueta o pel preu de l'ampolla. És així? No passa res!
17/10/2016
Fixeu-vos amb les ofertes de feina que hi ha a qualsevol diari o web especialitzada en el tema. En la gran majoria d'anuncis, trobareu una frase que va repetint-se, que pràctiament l'heu llegida en totes les ofertes.
08/08/2016
Som al mes d'agost, mes típic de les festes majors i el mes en que comenceu a notar que la llum solar comença a minvar.
06/08/2016
Estem al mes d'agost, mes tradicional de les vacances d'estiu. Qui més no, s'agafa uns dies per desconnectar del món laboral. I per desconnectar, no cal fer viatges tan llunyans.
22/05/2016
Un dels records que més guardo de la meva infantesa és anar a casa els avis a jugar. Els meus avis paterns, vivien al costat de casa meva i només havia de travessar una porta per anar al seu terrat o a casa d'ells.
10/04/2016
Segur que més d'una vegada us ha passat que voleu comunicar-vos amb algú ràpidament i no hi hagut manera de trobar el seu contacte. Recordeu la situació i el moment d'estrès.
06/03/2016
Poc a poc anem deixant aquest hivern, que per malastrugança sembla que ha estat dels més secs i més càlids dels últims cent anys.