Jump to navigation
Tornem amb noves idees. Aquests dies he estat pensant que podríem fer, i com que amb el calendari em va sobrar material, doncs he pensat que potser a vosaltres també us havia passat, i m’he posat a barrinar a veure què podríem fer per donar ús a aquestes cartolines sobrants...
Partint de la base que gairebé tot està inventat, he fet una mica de recerca per trobar alguna cosa original, i així ha estat!
Sempre m'han agradat les manualitats i el bricolatge. No voldria encetar aquest blog començant amb coses complicades, així que a poc a poc, intentaré apropar-vos al meu món. Farem coses amb fusta, cartó, ciment, metall, plàstic... Però avui, per començar, intentarem fer un llum de paret amb cartolina.
Aquesta és una idea original de Well Well Designers, un estudi de disseny amb seu a París i fundada per Héloïse Piraud i Antoine Becognée, i la majoria de les seves creacions són fetes a mà. Nosaltres intentarem fer una molt més senzilla que aquestes, res a comparar amb el seu excel·lent treball!
El llum està construït a partir d'un full de paper o cartolina, revestida amb Polyphane (el polyphane és un plàstic transparent protector ignífug que permet utilitzar les bombetes convencionals i protegeix el paper contra l’escalfor). Aquest llum crea una llum indirecta pel que es pot utilitzar com una llum de lectura o una llum de nit. S'adapta a qualsevol cantonada, ocupa poc espai i és perfecta per a petites estàncies.
En aquest cas, nosaltres utilitzarem una bombeta de led, ja que és una llum que no s’escalfa. És possible que ens costi trobar el polyphane, així que utilitzant aquesta bombeta, no hem de tenir cap por. Tot i així, si en voleu fer una perfecta, haureu d'utilitzar aquest material.
Es diu que la llum generada per un LED, és una "llum freda" (encara que el seu color pugui variar), ja que no emet calor. De fet, podem tocar una bombeta LED encesa amb els dits sense por de cremar-se. Gasta poc i actualment les podem trobar per un preu força econòmic.
Es poden fer moltes coses boniques amb cartolina o cartó. Aquí us he preparat una carpeta amb diferents idees per fer llums, tant de paret com de sobretaula o sostre. He pensat que fent un llum de paret, justament per una cantonada, podria ser interessant per practicar també amb els sistemes elèctrics. Com muntar un portalàmpades o una clavilla en un cable elèctric (a casa, sempre hi ha coses a arreglar, i també practicant això, podreu fer canvis per quan s’espatllin!)
Anem a la feina?
Primer de tot, podem preparar el sistema elèctric. Necessitarem un metre i mig o dos de cable de 2x1, pla o rodó, tant fa. Pelarem amb molta cura els finals del cable deixant el coure a la vista, ja que serà la part que anirà connectada al portalàmpades, interruptor de pas i clavilla. El coure, ens fa de conductor quan entra en contacte amb el cargol, provocant així que l’energia que hi passa arribi a la bombeta i ens doni llum.
Això ho podem fer amb una eina especial per pelar cables, que ho podem trobar a qualsevol ferreteria o centre de bricolatge, o a falta de l’eina, amb unes tisores. Amb aquest últim, haurem de tenir molta cura de no tallar el coure, si no haurem de tornar a començar!
Amb un tornavís petit d’estrella o pla, desenrosquem els cargols on es fan les connexions, enrosquem el coure i l’inserim en l’orifici. Un cop dins, enrosquem el cargol fins que quedi ben premsat tal com es veu a les fotografies. Recol·loquem les peces de cada element i ja ho tenim preparat!
1.2.- Agafem la cartolina A2 (també es podria fer amb una A3, depenent de la mida que vulgueu fer el llum) i unim la punta dreta de la part de baix amb la punta de l’esquerra de la part de dalt.
3.- En una de les parts, he enganxat un altra cartolina que em va sobrar per donar dos colors al llum, ja que la paret que tinc és vermella, així podem donar un estil diferent.
4.- Un cop doblegat, agafem una regla i prenem la mida del plec i la dividim entre dos.
5.6.- Un cop tinguem la mitjana, tornem a dividir les dues parts entre dos. Això ens permetrà fer el tall correcte perquè ens quedi un quadrat o rectangle centrat en la fulla. Seguiu les instruccions de les fotografies.
7.8.- Quan ja tenim les mides preses, tant del plec com de les puntes, ja poden tallar amb les tisores i doblegar els extrems per formar el quadrat.
Ja tenim tots els elements preparats!! Ara només ens queda fer un petit forat a la paret per col·locar el portalàmpades. Aquest porta una peça com si fos un escaire (l’heu de demanar al centre on ho aneu a comprar i col·locar abans del cable elèctric), on podreu introduir el clau. Podeu utilitzar una broca per paret de 4 mm acompanyada amb el seu tac i cargol corresponent.
Ull! Col·loqueu el portalàmpades a una distància que us permeti endollar la clavilla a l’endoll (no seria la primera vegada que em passa!).
Per enganxar la cartolina a la paret, podem utilitzar cinta de dues cares. Això ens permetrà treure-ho quan vulguem.
Espero que us hagi agradat la manualitat i que ho poseu en pràctica! Jo ara, ja tinc un raconet de casa on llegir amb tranquil·litat!
El meu nom és Sònia i una de les meves passions són els treballs manuals i el bricolatge. 'Pedra, paper i tisora' parla, doncs, d’això. Com, a través de diferents materials, tant reutilitzables com nous, podem crear coses boniques per regalar o per decorar casa nostra. Tant si ets súper maldestra o ets manetes de mena, espero que en aquest blog trobis la inspiració i els recursos necessaris per despertar la teva creativitat!