,
18/11/2015
El món dels castells al territori
Els tresos de les colles de nou del Penedès

L'hora de les valoracions

La temporada castellera acaba i és el moment de fer valoracions. Repassarem aquesta setmana les colles que han realitzat algun castell de nou. Enguany se sumen a aquest grup dues colles, els Xicots de Vilafranca i els Nens del Vendrell, que han assolit els primers castells de nou del seu historial. Comencem…

Xicots de Vilafranca
Els de la camisa vermella començaven la temporada amb l'objectiu clar d'assolir el primer castell de nou. Els primers castells de vuit van arribar a prinipis de maig. A partir d’aquí, els de l'Aina Mallol van anar sumant construccions arribant a la Festa Major amb una motxilla de trenta castells de vuit, incloent-hi quatre torres. Les millors credencials per fer el salt als castells de nou.

L’èxit va arribar als de Cal Noi-Noi, al 29 d’agost, en la diada de vigília de Festa Major. Els Xicots van encarar el tres de nou després d’haver descarregat la cinquena torre de vuit del curs. El castell va pujar tremolós, però es va carregar amb suficiència. Vilafranca ja tenia dues colles de nou.

Els vilafraquins van seguir sumant castells de vuit en les actuaciuons de setembre i es plantaven a principis d’octubre a Torredembarra amb l’objectiu de descarregar el cinc de vuit. Després d’un intent desmuntat, ho van aconseguir i, sumant-li el pilar de sis carregat, assolien la seva millor actuació.

Els vermells van tancar l’any repetint l’èxit del tres carregat i sumant-li el cinc de vuit, però van ensopegar amb la torre de vuit, el castell més assequible del dia, tancant la diada amb l’enèssim quatre de vuit. Finalment en l’última diada de l’any van fer un intent del pilar de set, quedant-se molt aprop de carregar-lo.

En resum, una temporada excel·lent, amb 42 castells bàsics de vuit, 6 torres, 2 cincs (els primers descarregats) i 2 tresos de nou carregats.

Nens del Vendrell
Els vendrellencs van començar la temporada com havien acabat l’anterior i en les primeres actuacions de l’any ja van descarregar les primeres tripletes de vuit. Aquest inici fulgurant els va permetre intentar a la diada de Santa Anna el cinc de vuit, un dels objectius de la temporada i, a la primera, el van descarregar. Quinze dies després tornaven a repetir el cinc a Llorenç del Penedès i hi sumaven el pilar de set carregat.

Al setembre seguien sumant cincs de vuit i descarregaven el pilar de set, castell que només havien descarregat als gloriosos anys setanta. Arribaven d’aquesta manera a la diada de Santa Teresa amb l’objectiu majúscul de convertir-se en colla de nou. Altre cop, com ja havia passat amb el cinc, descarregaven el tres de nou a la primera i de forma magistral, i de propina hi sumaven el quatre amb l’agulla, que junt amb el cinc de vuit i el pilar de set els feia completar la millor diada del seu historial.

El resum de l’any dels Nens és, doncs, espectacular. Un tres de nou, un quatre de vuit amb l’agulla, sis cincs de vuit i quatre pilars de set (tots ells inèdits per la colla). En total, 52 castells de vuit o superiors descarregats i un pilar de set carregat. Sens dubte, la colla de l’any.

Castellers de Vilafranca
Els verds arrencaven la temporada amb el seu millor inici. Dos castells de nou per Fires i amb la primera torre de nou a Tarragona, que arribava gairebé un mes abans. Aquest fet i el bon nivell de les altres colles, els va fer plantejar-se donar un pas més a Mataró. Però l’aposta els va sortir malament i van sofrir la primera ensopegada de l’any amb el tres amb l’agulla. Amb més assaig a la motxilla, arribaven a l’exigent diada del Catllar i no fallaven, descarregant, ara sí, el tres de nou amb l’agulla i repetint-lo l’endemà a l’Arboç.

Amb un bon bagatge i bons assajos afrontaven Sant Fèlix amb la intenció de fer la millor diada de l’història: tres amb l’agulla, tres de deu, torre de vuit sense folre i pilar de vuit. Però tant el tres com la torre els quedaven només carregats. Convençuts de que eren castells que portaven ben treballats, els vilafranquins van fer un esforç per mobilitzar el personal i portar la mateixa diada a Tarragona. Altre cop es quedaven molt aprop de l’èxit i no aconseguin descarregar ni el tres ni la torre.

Finalment en l’última diada de l’any, recollien els fruits de la feina feta i aconseguien, ara sí, descarregar-ho tot, fent la millor diada de la història.

En resum, un molt bon any pels de la camisa verda. Amb 32 castells de gamma extra i 33 de nou. Un domini total de la torre de nou i el pilar de vuit, que han fet amb números de castell de nou, i recuperant el tres de deu descarregat, dos anys després, i la torre de vuit sense folre, l’última el 2012. L’únic, però, és haver perdut gamma i no haver pogut descarregar el quatre de nou amb l’agulla, que feien ininterrompudament des del 1995.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Aquest blog pretén acostar les diades de les colles del nostre territori a tots aquells, aficionats o no, que de tant en tant els agrada assistir a una diada castellera. Cada setmana intentarem enumerar les actuacions i les previsions de les colles del Gran Penedès, destacant les diades imprescindibles del calendari casteller.

11/11/2016
Aquesta setmana només actua una agrupació del nostre territori, els Bordegassos de Vilanova, que diumenge actuaran a la diada dels Castellers de Sant Cugat.
04/11/2016
Aquesta setmana destaquem la 45a Diada de la Colla dels Bordegassos de Vilanova, que estaran acompanyats pels Castellers de Sant Cugat i els Minyons de l’Arboç.
28/10/2016
Aquesta setmana acaba la temporada per les colles de Vilafranca i cada una ho fa amb una diada a la plaça de la Vila.
21/10/2016
Comencem a tancar la temporada castellera, Dissabte hi ha una bona pila d’actuacions amb presència de colles del nostre territori. Diumenge, tots els ulls estaran posat a Valls amb la diada de Santa Úrsula.
14/10/2016
Aquest cap de setmana tot l’interés estarà posat a la diada de santa Teresa a el Vendrell.
07/10/2016
Després de l’intens cap de setmana de concurs tenim una jornada gairebé de descans. Només Xicots de Vilafranca, a Manresa, i Minyons de l’Arboç, a casa, actuaran aquest cap de setmana.
30/09/2016
Finalment arribem a un dels moments més esperats de la temporada, el concurs. Tant dissabte com diumenge se celebraran a Tarragona dues jornades de concurs.