Foto: 

Montserrat Lasso

Castellers sense camisa que s’enfilen de matinada

Els aficionats de Llorenç celebren els 125 anys de la primera referència d’una diada tan peculiar com festiva
Ariadna Caballero
,
06/08/2015
Fires i festes
Fa 20 anys es va trobar la notícia més antiga dels castellers aficionats de Llorenç del Penedès. Era al Diari de Tarragona, i data del 1890, ara fa 125 anys. La que es viu la nit del 9 al 10 d’agost, a la Festa Major de Llorenç, és sempre una diada especial. D’una banda, perquè no es passa gens de calor, però sobretot, perquè és la gent del poble la qui fa els castells; una diada doncs, sense colla i, per tant, sense color de camisa.

Heu vist mai una diada castellera on no hi actui cap colla? Sembla impossible, però no ho és. A Llorenç del Penedès no hi ha colla castellera, però el que sí que hi ha és una gran tradició castellera.

En van aprendre dels de Valls

En molts municipis penedesencs, a finals del segle XIX, quan els Xiquets de Valls actuaven per la Festa Major, era molta la gent del poble i dels voltants que els donava un cop de mà; Albinyana, Santa Oliva, Sant Jaume dels Domenys, l’Arboç, el Vendrell,... eren aficionats que n’aprenien dels vallencs. L’historiador i amant dels castells, Pere Ferrando, ens explica però que a Llorenç no hi ha notícies de que hi actuéssin els Xiquets de Valls, sinó que el primer document on es parla de castells al poble, és de la mà dels aficionats el 1890. A diferència del que va passar en altres indrets, a Llorenç la gent del poble va continuar fent castells, tot i que no de manera continuada.

L’any 1926, amb el naixement dels Nens del Vendrell, molts aficionats s’incorporen a la colla i, de fet, encara avui dia, els Nens compten amb un gran nombre de castellers llorencencs. De fet, els de la camisa vermella se senten com a casa actuant a Llorenç!

Escola castellera

L’Alba Vinyes, membre dels aficionats de Llorenç i dels Castellers de Sants, ens explica que el seu primer record casteller va ser a Llorenç: “feia falcons i em van animar a fer castells per la Festa Major. Els meus pares no volien, però com que només era un cop l’any…”. Com ella, assegura que molta canalla i també adults, “tenen el primer contacte casteller amb els aficionats i al cap d’un o dos anys comencen a treure el cap al Vendrell”.

El fet que molts dels llorencencs que participen al grup d’aficionats no facin castells habitualment, o ho provin per primer cop, fa que la dificultat augmenti i s’hagin de fer moltes més proves als assajos. “Cal que als assajos els segons s’acostumin a la posició, els terços a l’alçada i la canalla s’enfili molts cops”, comenta l’Alba Vinyes.

‘L’essència castellera’

El món casteller és un món d’emocions, d’autosuperació i de caliu. Al documental '125 anys dels Aficionats de Llorenç' (que es presenta el dia 8), un dels castellers defineix l'actuació dels adicionats de Llorenç com “l’essència castellera”. En Pere Ferrando hi conincideix, ja que destaca que “a la diada del 9 d’agost es viu la part més festiva i lúdica dels castells i es deixa de banda la més competitiva que avui dia sembla pesar més; ningú va a millorar ningú, cosa una mica oblidada al món casteller actual”.

Als de Llorenç els acompanyen també un gran nombre de grallers que es troben per tocar junts per un dia i gaudir de poder tocar el toc de castells en un ambient magnífic.

Mocador distintiu, vestuari d’assaig

Com que actuen un cop l’any, els aficionats de Llorenç no són una colla castellera com la resta. De fet, no tenen camisa pròpia i, per tant, la nit del 9 d’agost no busqueu castellers amb pantalons blancs i camisa d’un color. Els veureu vestits com si fós un assaig, amb camises de quadres, faixa i, des dels anys ‘90, un mocador distintiu diferent cada any. Ep! Acabada l'actuació castellera, un tall de síndria per refrescar tothom!

Tràiler del documental '125 anys dels Aficionats de Llorenç'

Més informació: 

Enguany, i per commemorar els 125 anys de la primera referència dels aficionats de Llonreç, s'han organitzat diversos actes. Us enllacem el programa complert de la Festa Major de Llorenç del Penedès.

Alhora us destaquem els actes vinculats als 125 dels aficionats de Llorenç:

Dissabte 8 d'agost

20h, jardins d’Oriol Martorell: TAULA RODONA “Aficionats en terra de castells. El món casteller i les viles sense colla"

A continuació, a la Casa de cultura: ESTRENA DEL DOCUMENTAL “125 anys dels Aficionats de Llorenç” i INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ commemorativa dels 125 anys dels castells de la vigília

Els Aficionats de Llorenç seran enguany, a més, els pregoners de la Festa Major.

Diumenge 9 d'agost

13h, a la Plaça de la Vila: EXHIBICIÓ CASTELLERA, amb la participació dels NENS DEL VENDRELL, la colla JOVES DELS XIQUETS DE VALLS i la colla JOVE DELS XIQUETS DE TARRAGONA

A mitjanit, al carrer Francesc Macià: DIADA CASTELLERA LOCAL, a càrrec del GRUP D’AFICIONATS DE LLORENÇ

En acabar els castells: SINDRIADA POPULAR, amb el repartiment de síndria fresca per a tothom.

A

També et pot interessar