Foto: 

Cedida
El 25 de setembre, 14a Fira Mediambiental del Penedès Eco Sant Cugat

Els 10 imprescindibles de la fira mediambiental Eco Sant Cugat

La cita del 25 de setembre inclou una trentena d'activitats al voltant del consum responsable, salut i medi ambient
Ariadna Caballero
,
15/09/2016
Fires i festes
Si hi ha un referent en les cites vinculades al medi ambient al Penedès és, sens dubte, l'Eco Sant Cugat que el 25 de setembre celebra la seva 14a edició a Sant Cugat Sesgarrigues. Sobirania alimentària, consum responsable, canvi climàtic, bioconstrucció, mobilitat sostenible, salut física i emocional,... estands amb novetats i propostes vinculades a l'ecologia i una pila de xerrades, tallers i espais on ser partíceps i reflexionar de les alternatives possibles pel nostre dia a dia. Us detallem tot allò que no us podeu perdre d'aquesta cita que inclou alguns actes previs abans del dia D.

1. El medi ambient a través de l'audiovisual

La història de la conca del Foix a través de les pedres, la sobirania alimentària, la pagesia del Penedès a través de la genuïna mirada de Lluís Escartín, i la lluita de les comunitats dels Andes pel dret a l'aigua. Tan diversa com interessant es presenta la 2a Mostra audiovisual a l'entorn del Medi Ambient de l'Eco Sant Cugat, amb projeccions que van dels 9 minuts als 52. Serà el dissabte 24 de setembre, l'entrada és gratuïta i, a més, hi haurà col·loqui amb alguns dels directors dels films. Imprescindible.

  • imatge de control 1per1

2. Canvi climàtic i meteorologia

Què està passant al nostre planeta? Més endavant us parlarem d'una proposta familiar en aquest sentit, però per als més grans, us recomanem no perdre-us la xerrada que impartirà el periodista i meteoròleg Tomàs Molina. Quines conseqüències tindrà el canvi climàtic en la meteorologia? I en la nostra salut? En som prou conscients? I, sobretot, què podem fer per canviar-ho? Serà el divendres 23, a les set de la tarda. 

3. Esport per a tots els públics

Si teniu ganes de moure una mica el cul... tres propostes esportives dins l'Eco Sant Cugat. La primera el dissabte dia 17 a la tarda amb una Bicicletada Popular que us durà pels voltants de Sant Cugat Sesgarrigues. Hi haurà pica-pica, obsequis i, atenció un cotxe-escombra i tot! I el dia 25 haureu d'escollir: a peu o en bicicleta. La Caminada Popular, amb dificultat entre fàcil i mitja ens durà per diversos punts d'interès de la zona guiats pel Toni Inglada. La Bicicletada, atenció sortirà des de Vilafranca amb destí, com no, a Sant Cugat Sesgarriges! Aquí també tindreu pica-pica en arribar i està pensada per a tots els públics.

4. Propostes familiars a dojo

'Planeta amenaçat, titelles al rescat!', aquesta és la primera proposta de l'Eco Sant Cugat per a públic familiar i ens ha encantat! Què us sembla viatjar al cor del canvi climàtic amb el Doctor Climàtic (un titella de guant) i el seu ajudant de laboratori, el Simón? Us proposem conèixer-ne les causes i les conseqüències, però sobretot per les solucions amb aquest taller de Marionetes Nòmades que beu del teatre i els jocs. Això serà el dia 23, però el diumenge trobareu una pila d'activitats lúdiques a l'Espai Tallers: torretes amb autoreg, jocs ambientals, jocs i joguines dels íbers que podreu fer amb fang, un taller de teixits, jocs gegants del món artesanals... 

5. Tallers també per als més grans

No seran només els infants els qui s'embrutaran les mans a l'Eco Sant Cugat, i és que molts dels tallers són tant per a canalla com per a adults! Què us sembla un taller pràctic de bioconstrucció amb canyes i bambú? Quines possibilitats ens donen aquests materials? També us proposem fer-vos un petit herbari ecològic amb espècies autòctones d'arbres, arbustos i lianes de bosc mediterrani. O constuir, amb materials reciclats, torretes que s'autoreguen! Al mateix taller hi trobareu una taula hoer, un compostador, pacs de fusta per muntar caixes-niu per a ocells o el joc 'La Casa sostenible'. Que l'edat no ens prengui la curiositat!

6. Salut. Emocional, física i mental

Molts dels tallers de l'Eco Sant Cugat ens permetran conèixer i tastar tècniques vinculades a la nostra salut, la salut en tots els sentits. Des del coatching i la influència del sistema familiar en les nostres vides, passant per una showcooking de remeis casolans macrobiòtics, gimnàstica Txi Kung i sons curatius de la Medicina Tradicional Japonesa, art teràpia, un taller de recursos educatius d'Ecologia Emocional, o l'Ayurveda, la medicina tradicional de l'Índia utilitzada des de fa més de 5.000 anys i que és, alhora, una forma de vida que contempla cos, ment i esperit. Disciplines que conceben com un tot la ment, les emocions i la nostra salut física. 

7. Microxerrades

A més d'experimentar als tallers i voltar pels estands, tenim tres xerrades divulgatives interessantíssimes i vinculades, també, al medi ambient i la nostra salut! La primera, sobre contaminació electromagnètica i salut. La segona servirà per conèixer les claus de la hidratació i la nutrició cel·lular. I, finalment, l'arquitecte David Agustín parlarà dels habitatges saludables.

8. Mercat d'intercanvi

Si encara no heu participat mai a un mercat d'intercanvi, potser que comencem a trencar pors o estereotips i ens hi atrevim! L'objectiu és donar un nou ús a tots aquells objectes que nosaltres ja no utilitzem però que poden tenir una nova vida! Els podreu intercanviar, regalar o comprar i vendre bens o serveis. Això sí, tot en bon estat! Si hi voleu tenir un espai o tenir-ne més informació, podeu contactar al 619378046.

9. Visita a Cal Pau Vidal i a la Fresquera

La de Cal Pau Vidal és una exposició permanent, didàctica, on podem conèixer els orígens de la conservació dels aliments, l'emmagatxematge i les formes dels recipients i habitacles quotidians al llarg de la història. Desrpés de l'exposició, i amb els comentaris de Rosa Escala, podrem visitar la Fresquera de la plaça de l'Església. L'activitat serà el diumenge a les 17h i, atenció, perquè cal inscriure's prèviament a l'estand de l'ajuntament, a la mateixa fira. 

10. Els cinc espais

Perquè aneu ben guiats el dia de la fira, destacar que tindrà cinc espais pels quals us podeu moure. L'Espai Salut, amb molts dels tallers que us hem descrit al punt sis; l'Espai Tallers, amb propostes tant per a infants com per a adults; l'Espai Central, on hi trobareu els expositors, i algunes de les xerrades; l'Espai Gastronòmic, on podreu degustar el menú ecològic i de proximitat de la fira; i l'Espai Exterior, al carrer Rasa de l'Amell, amb el mercat d'intercanvi i on tindrà lloc el concert de cloenda amb The Jung Ones. 

Més informació: 

Tots els actes de l'Eco Sant Cugat a l'agenda de Surtdecasa.

Trobreu més informació a http://www.ecosantcugat.cat/

A

També et pot interessar