Cal Saldoni, el primer restaurant Slow Food del Penedès

El restaurant aposta per aliments de temporada i productors de la zona
Surtdecasa Penedès
,
06/05/2013
Menjar i beure

El restaurant Cal Saldoni, ubicat a Sant Pau d'Ordal (Subirats) i amb una trajectòria de més de vint anys, s'ha convertit en el primer de tota la zona del Penedès en ser reconegut amb el distintiu Slow Food que atorga l'Associació Slow Food Km-0. El principal objectiu d'aquest moviment és acabar amb la poca qualitat d'alguns productes alimentaris i del menjar ràpid mitjançant l'educació del gust.

Per assolir-ho, la seva filosofia busca reduir l'emissió de CO2 a l'atmosfera a causa del transport dels aliments, afavorir el consum de productes locals o comarcals, incentivar la venda directa d'aquests aliments amb el petit productor o difondre els productes de l'Arca del Gust (recuperació de productes gastronòmics d'excel·lència que es troben en perill d'extinció), entre d'altres ítems.

  • imatge de control 1per1

"Sense haver-nos-ho proposat, nosaltres ja treballàvem amb la filosofia d'apostar per productes de temporada comprats a productors de la zona", explica Anna Ros, copropietària del restaurant. Per aquesta raó, que Cal Saldoni hagi rebut aquest distintiu "ens ha ratificat que seguíem el camí correcte, que apostem per la cuina del producte sense emmascarar-lo i que el què entra a casa nostra ens és proper, de la nostra terra".

Ros assegura també que prefereixen comprar al petit productor perquè així eviten passar per intermediaris. Ara bé, ser un restaurant Slow Food ha provocat algunes modificacions de la seva carta. Per exemple, un dels seus plats és el foie d'ànec. En aquest cas hauran de vigilar que aquestes aus no hagin estat alimentades amb transgènics. A més, han hagut d'eliminar la tonyina d'entre les seves propostes perquè és una espècie sobreexplotada.

Cuina catalana amb tocs de modernitat
Anna Ros defineix la cuina que realitzen a Cal Saldoni com una "cuina catalana amb tocs de modernitat". Ofereixen des de cargols a la cassola amb botifarra negra i cansalada, peus de porc desossats o civet de porc senglar, fins a ous ferrats amb foie i reducció de PX, o bé sopa de xocolata amb sal i oli. I, entre els plats estrella que figuren a la carta des dels inicis hi trobem el bacallà amb figues i foie i el garrí cruixent, juntament amb els cargols.

Actualment el restaurant Cal Saldoni i el celler Albet i Noya han impulsat la proposta 'Sant Pau d'Ordal, olora i tasta'l!', una iniciativa gastronòmica que permet fer un tast de vins ecològics al celler i un menú enogastronòmic al restaurant, que segueix la filosofia de l'Slow Food. Tot per un preu de 36,30€ (iva inclòs).

 

Fotografia: Cal Saldoni

Per més informació de Cal Saldoni podeu consultar la seva pàgina web
 

A

També et pot interessar