Foto: 

Surtdecasa
D'esquerra a dreta, Pilar Salillas, Gabriel Igeño i Anna Díaz

“No només serem sommeliers, també serem els formadors d’opinió del vi del futur”

Parlem amb tres estudiants de sumilleria de la Wine Business School de Vilafranca del Penedès
Gemma Urgell
,
18/01/2017
Menjar i beure
A l’Enològica de Vilafranca del Penedès, a la Wine Business School, s’està duent a terme el Curs de Sommelier Professional conjuntament amb la Universitat Rovira i Virgili (URV). Compta amb setze alumnes, la major part provinents del Priorat, Tarragona i del Penedès. Un curs molt pràctic, on des del primer dia tasten vins i els alumnes fan una immersió en la viticultura, l’enologia, la comercialització dels vins, estudien les zones vitivinícoles del món i acaben fent les pràctiques en un restaurant. I amb uns professors de molt nivell, començant per la seva directora, la professora i investigadora de la URV, Montserrat Nadal, o el que fou sommelier del Bulli, Ferran Centelles. Però què té el món del vi i la sumilleria que enganxa tant? Hem conversat amb tres alumnes per intentar desxifrar-ho.

En Gabriel Igeño és arquitecte i fa cinc anys que viu al Penedès. La crisi en el món de la construcció i que la seva parella es va haver de traslladar al Penedès per feina van provocar que en Gabriel s’hagués de reinventar i es va endinsar en el món del vi. Comença estudiant a l’Escola d’Enologia d’Espiells, entra a treballar a Caves Nadal d’administratiu i, des de fa un any, és el director comercial d’aquest celler. Amb la voluntat de continuar sabent més coses sobre el món del vi i, sobretot, per tenir més informació, seguretat i arguments de venda, “és que el comprador de vins cada cop té més informació”, ha iniciat el Curs de Sommelier Professional que la Universitat Rovira i Virgili fa a The Wine Business School (WINEBS) de Vilafranca.

Cada dilluns, des de Poboleda arriba l’Anna Díaz a Vilafranca per seguir el curs. Ella prové d’una família de viticultors i treballa a la vinya. Ha estudiat Comerç Internacional amb la idea d’enfocar-lo en el món del vi. “Conec molt la vinya, però em mancaven coneixements sobre l’elaboració, el seu consum, etc. Per això faig aquest curs”.

  • imatge de control 1per1

La Pilar Salillas és l’alumna que ve de més lluny. És d’Osca, treballa d’enòloga a Raimat i tenia ganes de completar els seus coneixements del món del vi amb una visió diferent com la del sommelier, poder parlar el mateix idioma que consumidor. “Els enòlegs sovint, quan tastem vins, sempre busquem els defectes per a trobar solucions que els millorin. El sommelier, en canvi, d’un vi et sap extreure informació molt positiva sobre qui l’elabora, el seu paisatge, el territori, amb quin menjar pots acompanyar-lo, etc”.

Però, què és un sommelier? Tots tres coincideixen que un sommelier és molt més que el cambrer de vins d’un restaurant. Aquest professional té una formació sobre maridatges, alimentació, geografia del vi, paisatge, territori, i molta comunicació. Això fa que sigui un perfil molt interessant en diferents llocs de treball: en cellers, en restaurants, vinculats a l’enoturisme, etc. Igeño reitera que “el sommelier és un gran comunicador, sap traslladar a filosofia d’una bodega i t’animi a entendre i saber-ne més sobre el món del vi”. També és clau que sàpiga quina mena de client té davant, per això són necessàries, també, eines de relacions públiques. Segons l’Anna Díaz, “el sommelier ha d’entendre el conjunt d’un vi: el seu paisatge, el territori, la persona que l’ha elaborat, com ha treballat la terra, etc”.

De fet, cap dels tres alumnes tenen la imatge del típic i tòpic sommelier pedant: “Sí, hi ha molt de fantasma al món del a sumilleria, però com en d’altres professions”, diu l’Anna Díaz. La Pilar Salillas també hi està d’acord: “El sommelier cada cop està present en més llocs, abans, potser només es trobaven en restaurants molt clàssics i d’aquí aquesta imatge més pedant. Però ara, gràcies també als sommeliers, el món del vi s’ha tornat més entendible. Som més joves, amb la ment més oberta”.

Estan molt satisfets del curs i confessen que és molt intens i que cal estar molt atent. Tot es concentra en un dia, els dilluns, i cal també fer feina de seguiment a casa per no perdre el fil. També faran les pràctiques principalment en restaurants, però també coneixeran la vinya perquè aniran a podar i treballaran en la bodega experimental de la Universitat Rovira i Virgili.

I el futur? Salillas ho té clar: “Tenim una gran responsabilitat: no només serem sommeliers sinó que també serem els formadors d’opinió del vi del futur. Per això cal un gran respecte vers el món del vi”.

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar