Surtdecasa Pirineus
,
29/12/2018
Activa't

Els 10 més llegits de 2018

Fem una repassada a les entrevistes i reportatges amb millor acollida del 2018
Els 10 millors articles del 2018

Foto: 

Surtdecasa
S'acaba l'any i volem repassar el bo i millor que ens han donat aquests dotze mesos del 2018. Què difícil és resumir un any amb un sol article! Hem volgut fer un recull d'aquells reportatges o entrevistes que més èxit han tingut enguany. Si encara no els havíeu llegit, ara podeu fer-ho!

Entrevista a Anna Palau i Llach, membre de l'Associació Obrador Xisqueta
L'Associació Obrador Xisqueta compleix 10 anys promovent la llana de les ovelles Xisqueta, la raça autòctona que pastura a les muntanyes del Pallars Sobirà i a d'altres indrets del Pirineu. Acaben d'estrenar una nova col·lecció de roba ètica que fomenta el consum responsable i els productes naturals i de proximitat, la col·lecció Terrícola. I anuncien una novetat: aviat es podran apadrinar ovelles xisquetes. En parlem amb l'Anna Palau, membre de l'associació.
Llegeix-la tota aquí

Entrevista a Luisa Capilla, promotora de Cap de Casa
La Luisa Capilla és la impulsora de Cap de casa, un projecte del Pallars Sobirà que fomenta la reutilització dels objectes i camina cap a altres models de consum. El grup de Facebook 'Pallars Reutilitza', amb més de 4.000 membres, o els mercats de segona mà a Sort, són algunes de les accions que pengen d'aquesta iniciativa. Aquest dissabte 8 de desembre Cap de casa celebra la 8à edició del Mercat de Segona Mà de Sort, que conviurà amb la Fira d'Hivern de productes artesans.
Lleigeix-la tota aquí

Entrevista a Núria Llobet Casal, violinista de l'Orquestrina Trama
Fent sonar el violí des dels sis anys, ha anat convertint la música en un pilar fonamental de la seua vida. L'estima per aquest art la portà també a estudiar musicologia. Copsada pel patrimoni musical pirinenc la jove de la Seu d'Urgell, Núria Llobet Casal (Escaldes d'Engordany, 1994), dedica el seu temps amb entusiasme a diversos projectes relacionats amb la música tradicional muntanyenca. Per una banda en l'ensenyament, com a mestra de violí a l'Escola Folk o a l'Escola de Música de Rialp. I per altra banda com a violinista i veu en el conjunt Orquestrina Trama, perseguint convertir la seua habilitat i passió en un mitjà de vida.
Llegeix-la tota aquí

Entrevista a Marta Riba sobre la cursa 'Vertical Cabanera'
La Marta Riba és guarda del refugi Colomina (Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici) des de l'any 2008. Aquest refugi era conegut com a casa Keller, en referència a l'enginyer suís que hi vivia mentre dirigia les obres hidroelèctriques de la zona. Coincidint amb el seu centenari, el 2017 es van impulsar les obres de remodelació de l'edifici amb panells prefabricats de fusta procedent dels boscos de la zona, seguint el mateix sistema que l'any 1917. Aquest dissabte 14 de juliol, es disputa la 9ª Vertical Cabanera ben a prop del Colomina, la Marta Riba ens en parla.
Llegeix-la tota aquí

Qui és qui al MUDA Pirineus?
Ens encanta el Festival MUDA Pirineus, però no sóm les úniques. El reportatge que vàrem fer sobre el festival va ser un dels més llegits de l'any. Els dies 30 de juny i 1 de juliol el poble de Burg (Pallars Sobirà) va acollir la quarta edició del Festival MUDA Pirineus, una proposta que combina música i dansa enmig la immensitat de les nostres muntanyes. Però qui hi havia darrere de les formacions musicals, artistes i iniciatives del territori que van fer possible una nova edició del festival?
Llegix-lo tot aqui

Festivals de senderisme dels Pirineus, una experiència de descoberta
Els ‘walking festivals’ o festivals de senderisme són esdeveniments amb una llarga tradició a Europa i suposen la promoció del territori des de múltiples punts de vista amb les rutes guiades com a fil conductor. Endinsar-nos en la muntanya seguint el ritme pausat de les nostres passes. Això és el que ofereixen els Festivals de Senderisme dels Pirineus, que enguany han arribat a la 3a edició. L'oferta ha crescut al 2018 amb vuit festivals que se celebren aquesta primavera-estiu i que estan distribuïts per diverses valls de l'Alt Pirineu i Aran: Vall de Siarb (Pallars Sobirà), Cerdanya, Àreu-Pica d'Estats (Pallars Sobirà), la Muntanya d'Alinyà (Alt Urgell), la Vall de Boí (Alta Ribagorça), la Val d'Aran, la Vall Fosca (Pallars Jussà) i les Valls de Cardós (Pallars Sobirà).
Llegeix-lo tot aquí

Entrevista a Dolors Millat sobre el món de l'escriptura
La Maria Dolors Millat Llusà (Sort, 1953) és escriptora, poetessa i docent. Com a llicenciada en Història ha fet de professora de secundària, però el seu interès en l'ofici d'escriure la va portar a fundar l'Aula de Lletres l'any 93, que després va esdevenir l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès. En va ser cap d'estudis durant quatre anys i posteriorment va fundar i dirigir la Escuela de Escritores Alonso Quijano a Ciudad Real. Per les seves aules hi han passat moltes plomes cèlebres, però no va ser fins que va deixar les classes que va dedicar-se a les seves novel·les. Des de fa uns anys viu a Salàs de Pallars envoltada de vinyes, paisatges i llibres. Ha tornat a les seves arrels, i de les seves arrels n'han aparegut les seves obres, sempre amb el Pallars fent acte de presència. Ens confessa que hauria volgut publicar abans, però que en el fons, la vida professional d'un escriptor millora amb l'edat i l'experiència.
Llegeix-la tota aquí

Entrevista sobre la llengua aranesa amb Imma Caubet i Rosa Maria Salgueiro
El 24 de març el col·lectiu Lengua Viua convocava una manifestació a Vielha (Val d'Aran) sota el lema “Er aranés, era nosta identitat”. La Rosa Maria Salgueiro, presidenta de la Fondacion Musèu Etnologic dera Val d'Aran, i l'Imma Caubet, membre de Lengua Viua (una de les seccions de la Fondacion), detallen el moment actual de l'aranès, la clau d'entrada a aquest racó del Pirineu.
Llegaix-la tota aquí

Entrevista a Assumpta Codinachs i Parés, pagesa, ecologista i feminista 
L'Assumpta Codinachs Parés (Gurb de la Plana, 1960) és pagesa, ecologista, feminista, mare i activista en tots els àmbits de la seva vida. Acostumada a nedar a contracorrent, la seva trajectòria en la lluita per allò que ella creu és tan extensa i diversa que donaria per un llibre. Va ser una de les primeres dones a ocupar càrrec sindical a la Unió de Pagesos, fundadora de dues cooperatives agràries ecològiques, Premi Josep Mercader del Fòrum Gastronòmic el 2016 i actual presidenta d'Assemblea Pagesa. Des de la seva arribada al Pallars es dedica a la cria, elaboració, venda i distribució de carn d'animal de raça bruna, tancant tot el cercle productiu sota la marca Brunec. Fa equip en tots els àmbits de la seva vida amb el seu company, Ramon. Ens ha dit el seu segon cognom perquè el publiquem i no oblidem el llegat de la seva mare, cosa que ens ha portat a pensar fins a quin punt fila prim per ser coherent amb el que sent i pensa, alhora que hem recordat el llegat de tantes dones anònimes de la nostra història.
Llegeix-la tota aquí

Entrevista a Xavi Pedemonte el petit, artista i polític
Xavi Pedemonte Garcia, va néixer a Barcelona fa 36 anys. En fa deu que viu al Pallars Sobirà. És llicenciat en Sociologia per la Universitat de Barcelona, però es dedica a la pintura mural. D'ençà que va arribar al Pallars treballa a l'Estació d'esquí de Port Ainé i està d'excedència política del seu càrrec de president del comitè d'empresa de l'estació. Viu al poble d'Arcalís i és tinent d'alcalde del municipi de Soriguera per la CUP, despès de dos anys i mig com a alcalde i fruit d'un pacte de govern amb ERC.
Llegeix-la tota aquí