AGENDA
Menjar i beure
Una imatge de la Festa de la Guixa a Isona
2020
Dimarts 25 de febrer
  • Isona i Conca Dellà
Plaça de l'Ajuntament

Festa de La Guixa d'Isona

La Festa de la Guixa una de les celebracions de carnaval més tradicionals i antigues del Pirineu català. Els seus orígens són incerts, però es creu que es podrien remuntar a l’Edat Mitjana, quan els senyors feudals oferien als seus vassalls un plat de menjar calent abans de començar la quaresma. Molt probablement, el nom de La Guixa prové de la llavor de la guixera, que podria haver estat emprada com a ingredient d’aquest plat similar a una escudella.
La Guixa és una festa 100% popular. Els ingredients per a preparar-la són recollits casa per casa en el que es coneix com la Plega, que enguany té lloc el dia 22 de febrer. Els més petits, muntats en una carrossa decorada per a l’ocasió, recullen els fideus, cigrons, carabasses i els demés ingredients necessaris. També es recullen els calders, bona part dels quals són cedits per particulars. D’altra banda, la preparació dels ingredients comença el dia abans del dimarts de carnaval. Un grup de voluntaris i voluntàries preparen els aliments que l’endemà seran posats als calders.
La festa grossa arriba el dia de carnaval. A primera hora, cap a les set del matí, té lloc l’encesa del foc i ja es posen a coure els més de vint calders, que romandran fent xup-xup fins les 14h. Els cuiners i cuineres són també persones voluntàries que no deixen de remenar els calders en tot el matí, sota l’atenta mirada d’un rei carnestoltes. Un cop cuita la guixa, cada calder és portat a pes per dues persones fins la plaça Bisbe Badia, on té lloc el dinar popular. Com no pot ser d’una altra manera, la festa acaba amb un ball de carnaval i la crema del rei Carnestoltes.

Preu: 

Gratuït

Organitza: 

Ajutnament d'Isona

Et pot interessar

2n Cicle de xerrades sobre Història i Patrimoni dels Pallars - La Pobla de Segur 2019
Del 14 de setembre al 12 de juny
La Pobla de Segur
Cocó de la Gralla - Mas de Barberans
Divendres 10 d'abril, 11h
Mas de Barberans
El cartell del Talarn Music Experience d'Estiu
Dies 10 i 11 de juliol, 21:30
Talarn
Exposició 'Antoni Tàpies. La resistència del signe'
De l'11 de març a l'1 de novembre
Vila-seca
La nena dels pardals
Dissabte 9 de maig, 20h
Tortosa
Lo mercat del vinil de l'ermita - Ulldecona 2020
Diumenge 31 de maig
Ulldecona
Dijous 9 d'abril
Verges