Menjar i beure
,
2020
Dimarts 25 de febrer
Plaça de l'Ajuntament
Isona i Conca Dellà

Festa de La Guixa d'Isona

Ei! Aquest esdeveniment ja ha passat. Potser estàs buscant:

Et proposem:

La Festa de la Guixa una de les celebracions de carnaval més tradicionals i antigues del Pirineu català. Els seus orígens són incerts, però es creu que es podrien remuntar a l’Edat Mitjana, quan els senyors feudals oferien als seus vassalls un plat de menjar calent abans de començar la quaresma. Molt probablement, el nom de La Guixa prové de la llavor de la guixera, que podria haver estat emprada com a ingredient d’aquest plat similar a una escudella.
La Guixa és una festa 100% popular. Els ingredients per a preparar-la són recollits casa per casa en el que es coneix com la Plega, que enguany té lloc el dia 22 de febrer. Els més petits, muntats en una carrossa decorada per a l’ocasió, recullen els fideus, cigrons, carabasses i els demés ingredients necessaris. També es recullen els calders, bona part dels quals són cedits per particulars. D’altra banda, la preparació dels ingredients comença el dia abans del dimarts de carnaval. Un grup de voluntaris i voluntàries preparen els aliments que l’endemà seran posats als calders.
La festa grossa arriba el dia de carnaval. A primera hora, cap a les set del matí, té lloc l’encesa del foc i ja es posen a coure els més de vint calders, que romandran fent xup-xup fins les 14h. Els cuiners i cuineres són també persones voluntàries que no deixen de remenar els calders en tot el matí, sota l’atenta mirada d’un rei carnestoltes. Un cop cuita la guixa, cada calder és portat a pes per dues persones fins la plaça Bisbe Badia, on té lloc el dinar popular. Com no pot ser d’una altra manera, la festa acaba amb un ball de carnaval i la crema del rei Carnestoltes.

Preu: 

Gratuït

Organitza: 

Ajutnament d'Isona

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1