Menjar i beure
,
2017
Del 10 al 30 de juny
Ecomuseu de les Valls dÀneu
Esterri d'Àneu

Exposició 'Els Paisatges a la Taula'

Ei! Aquest esdeveniment ja ha passat. Et proposem:

A aquesta exposició produïda per la Xarxa de Museus d’Etnologia té l’objectiu de mostrar l’evolució de la gastronomia catalana al llarg de la història, com la globalització ha transformat la nostra manera de produir i consumir, i com aquesta evolució afecta a la varietat de productes que actualment trobem a les nostres taules.

L’exposició, de caràcter itinerant, ens apropa a la gran varietat de recursos que ha caracteritzat la cuina del nostre país i la gran diversitat geogràfica del territori. Fa èmfasi també en la pèrdua del coneixement local i tradicional provocada per la globalització i en els canvis en els productes i els sabors de la nostra cuina actual.

El primer àmbit ‘Del paisatge a la taula’ explica com és el nostre territori, què s’hi produeix i com aquesta producció configura un paisatge que podem veure reflectit en els plats. ‘Els conreus mediterranis’ mostra quins productes i quines formes de fer comparteixen les cuines i les taules de Catalunya. El tercer àmbit, ‘Cuinar’, expressa el vincle del patrimoni gastronòmic amb paisatge. L'àmbit ‘Menjar’ pretén respondre les preguntes: què, com i quan mengem?. Al darrer àmbit, ‘Elaborar, conservar i comercialitzar’, s’hi fa una reflexió sobre com aquestes accions s’han adaptat a les noves formes de consum.

Com a conclusió, s’hi podrà veure un documental realitzat a partir de diverses converses entre productors i elaboradors de cada territori, fruit del treball de camp dut a terme per a fer l’exposició. Aquest apartat recupera la idea inicial de la pèrdua de control que es produeix sobre el territori i com els productors, pescadors i elaboradors presenten diferents formes de resistència a la globalització. Les propostes i reflexions que en sorgeixen són les que estan enriquint de nou la cuina catalana.

Més informació:
Ecomuseu de les Valls d'Àneu

  • imatge de control 1per1