Diverses falles en la seva baixada cap a la Pobla de Segur

Foto: 

Ajuntament de la Pobla de Segur

Les primeres Falles dels Pirineus i la Fira de la Pobla de Segur, per fer un cap de setmana únic

El cap de setmana del 16 al 18 de juny, la festa és a Pobla
Laia Singla
,
12/06/2017
Fires i festes
El cap de setmana del 16, 17 i 18 de juny serà festa grossa a La Pobla per la coincidència de dos grans esdeveniments: la Festa de la baixada de Falles, que són les primeres de les moltes que se celebren als Pirineus, i la Fira de la Verge de Ribera.
La crema de falles és la festa pirinenca per excel·lència

L'Ajuntament, l'Associació Cultural de Fallaires i Pubilles de la Pobla de Segur, i set entitats més del territori, han treballat conjuntament per preparar un programa festiu que transmet un missatge clar: a la Pobla són gent activa i amb ganes de fer coses. S'afegeix a la festa, la quarta edició del festival itinerant Pallars Cup, que organitza l'Autoescola Pallars. L'Associació de Comerciants de La Pobla de Segur (ACIP), l'Escola de Folk del Pirineu, el Grup de Geganters i Capgrossos, la Coral Verge de Ribera, la Coral de la Vall Fosca, el Cor Jove i l'Associació de Productors d'Oli del Pallars, han fet les seves aportacions al programa, que és de no parar per casa.

51 Fira de la Pobla de Segur

  • imatge de control 1per1

Amb cinquanta-una edicions a l'esquena, la Fira de la Pobla de Segur ha esdevingut una Fira tradicional al Pallars. Pensada com a multisectorial, s'hi podrà trobar una mostra de les empreses poblatanes, moltes dedicades a la producció agroalimentària. Durant tot el cap de setmana hi haurà instal·lades 60 parades de productes i d'artesania. En tot el recinte, les food truks seran el complement perfecte a l'ambient popular podent menjar a peu de carrer, alhora que seran una mostra de la gastronomia pirinenca adaptada a la rapidesa en el servei. El programa d'actes està pensat pel públic familiar i s'hi podran trobar, durant tot el cap de setmana, activitats, animació i tallers adreçats a la canalla. També les tradicionals demostracions d'oficis concentrats al carrer Bellavia i els concerts de les nits de fira a la plaça de la Pedrera i la de l'Ajuntament. Aprofitant també l'arribada el dissabte del Tren dels Llacs, s'oferiran les habituals visites guiades al Molí de l'Oli i a l'espai Raier. L'Associació de Fallaires farà una presentació de la festivitat en forma de rebuda pels viatgers del Tren.

Porta de les Falles

Al desembre del 2015 les Falles foren declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO amb el títol "Les festes del foc del solstici d'Estiu als Pirineus: Falles, Haros i Brandons". D'aquesta manera la tradició passa a ser reconeguda a escala mundial. Vinculada a rituals ancestrals del cicle agrari i solar, es relaciona amb la purificació i la fertilitat de la terra. La crema de falles és la festa pirinenca per excel·lència. Els fallaires de La Pobla es reuneixen amb les pubilles a la plaça de l'Ajuntament i fan un recorregut pel poble mudats amb vestit tradicional català fins als peus de la muntanya de Santa Magdalena, on els nois comencen a pujar fins un punt prou elevat per encendre les falles. Aquestes, són fetes amb una branca verda d'avellaner de les zones humides de la Vall Fosca (per evitar l'encesa del mànec), i la teia està feta de soques seques de pins de la zona de Boumort. La fusta s'aferra amb claus, fil-ferro i grampillons al mànec d'avellaner. Un cop enceses les falles, s'emprèn el camí de baixada, formant un camí de foc visible des de la Pobla. Als peus de Santa Magdalena, es tornen a trobar amb les pubilles i tots junts altra vegada, fan camí fins a la plaça de la pedrera, on s'uniran totes les falles en una gran foguera. A la Pobla de Segur, la baixada de Falles correspon a la revetlla de la festivitat de la Verge de Ribera, el 18 de juny, per això són les primeres baixades de falles dels Pirineus, tot i que enguany coincideixen amb les de Durro (a l'Alta Ribagorça) que són el tercer cap de setmana de juny.


Vinculats a la festa, podeu participar al 5è concurs fotogràfic d'Instagram amb l'etiqueta #itufalles, i els comerciants de La Pobla també podran participar al 1r Concurs d'aparadors Fallaires que organitza l'ACIP. L'entrega de premis serà durant el vermut-concert de Max Acústic el diumenge a les 13h a la plaça de l'Ajuntament. 

IV Pallars Cup, la conducció feta festival.

Per acabar d'arrodonir el cap de setmana poblatà, se celebrarà la IV Pallars Cup, un festival organitzat per l'Autoescola Pallars. Si en anteriors edicions s'oferia als corredors una cursa de karts i derrapades, enguany el format canvia a una gimcana en què els participants (tots alumnes i exalumnes de l'autoescola) hauran de demostrar les seves habilitats al volant del seu propi vehicle al circuit de pràctiques de la Pobla. També com a novetat, s'obrirà la participació a tots aquells que no tinguin carnet de conduir, i podran posar-se a prova en un vehicle de la mateixa autoescola amb un instructor. Al llarg de dos dies, divendres 16 i dissabte 17, l'organització oferirà diversos concerts a la plaça de la Perdera i a la plaça de l'Ajuntament, entre els quals destaquen l'aranesa Alidé Sans i La Família Torelli.

A

També et pot interessar