Jump to navigation
La Universitat Oberta de Catalunya ofereix una sèrie de consells imprescindibles per a la seguretat i el manteniment de l’aparell mòbil. Tot i que alguns d’ells ja els coneixem, tots són igual d’importants per al bon funcionament de l’aparell. A continuació trobareu alguns dels consells elaborats pels professors dels Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC Robert Clarisó, Carles Garrigues i Josep Prieto.
1. Bloquejar l’aparell. Es recomana utilitzar algun mecanisme per a bloquejar/desbloquejar la pantalla (codi numèric, patró o empremta digital). No és aconsellable el bloqueig facial, perquè és fàcil de desactivar (fent servir una foto de la persona) i no funciona en la foscor.
2. Activar el localitzador. És molt recomanable activar el sistema de localització del mòbil per als casos de pèrdua o robatori del dispositiu o bé per a esborrar remotament tota la informació que conté.
3. Fer almenys una còpia de seguretat al mes. Les còpies al núvol (iCloud, Dropbox…) permeten guardar i recuperar la informació en qualsevol lloc on hi ha Wi-Fi o connexió de dades, però tenen limitació d'espai i hi un cert risc respecte a la privadesa. Les còpies en un ordinador en principi no porten problemes de capacitat o privadesa, però s'ha d'estar davant de l'ordinador per a fer les còpies o recuperar-les.
4. Baixar apps, sempre des de llocs segurs. Es recomana instal·lar aplicacions només des del mercat oficial de la plataforma (Google Play, App Store) o mercats de confiança (Amazon…). En el cas d'Android, es recomana no instal·lar mai aplicacions directament a partir d'un fitxer (els fitxers sempre tenen extensió .apk, Aplication Package File) si no s'ha obtingut d'una font de la màxima confiança.
5. Revisar els permisos en la instal·lació i actualització de les apps. Es recomana revisar acuradament quins permisos sol·licita l'aplicació i no instal·lar-la si es demanen autoritzacions sospitoses (p. ex., si es vol baixar una app que permeti fer servir el mòbil de llanterna); també s'ha de desconfiar si demana permís per a fer trucades.
6. Mantenir un 10% d'espai lliure a la memòria. És important disposar de prou memòria per a guardar informació temporal, per a poder actualitzar aplicacions o per a una foto o un vídeo que no volem perdre. Per això cal alliberar periòdicament espai a la memòria, eliminant fitxers baixats d'internet pel navegador, l'historial de missatgeria o la memòria cau d'algunes aplicacions com Dropbox o els clients de correu.
7. Actualitzar les aplicacions i el sistema operatiu. És molt recomanable actualitzar totes les aplicacions amb la darrera versió. En el cas dels navegadors web (Chrome, Firefox, Opera, Dolphin…), és aconsellable fer-ho per motius de seguretat.
Lleidatana d’adopció i calafina de naixement, sóc llicenciada en Comunicació Audiovisual i apassionada de la comunicació 2.0. Les xarxes socials són la meva perdició, així que aquí en parlarem i molt. Però sempre buscant una relació amb Ponent i amb les activitats que aquí s’hi desenvolupen. Espero rebre els vostres comentaris i propostes. Per cert, em dic Meritxell i sóc la meitat de MiM Comunicació!