
El secret de les aplicacions gratuïtes
WhatsApp, l'aplicació de missatgeria instània que triomfa al nostre país, ha anunciat que serà totalment gratuïta per a tots els usuaris. I també ha avançat que no inclourà publicitat, com sí fan algunes altres APPs de no pagament. Per tant, quin són els seus guanys? Com sobreviuen els creadors? "En la indústria de les apps, poquíssimes aplicacions aconsegueixen beneficis espectaculars, i la majoria de vegades són jocs», explica Carles Garrigues, director del màster de Desenvolupament d’aplicacions per a dispositius mòbils de la UOC al web HolaLleida. Per a aquest expert, el model de negoci de WhatsApp no és gaire freqüent: "aconseguir innombrables seguidors per a guanyar valor de mercat i així generar interès en empreses grans per comprar-la". Aquesta estratègia li va permetre negociar amb Facebook un preu de venda de 21.800 milions de dòlars.
Aquest és un model de negoci possible, la creació d'una marca potent per a poder vendre el producte a posterior o mantenir contactes amb d'altres empreses. Però altres tipus de negoci amb aplicacions gratuïtes o bé, de baix preu.
- Publicitat: incloure publicitat a l'aplicació, de manera que els usuaris per usar l'APP veuen aquesta publicitat i, per tant, les empreses anunciadores poden tenir un target molt determinat.
- Mix: opció utilitzada per Spotify, l'aplicació és gratuïta per a la descàrrega, aquesta inclou publicitat, però si l'usuari vol, pot pagar un preu i quedar-se sense publicitat.
- Venda: l'app pot ser de descàrrega gratuïta, però inclou la venda de béns virtuals com regals, merchandising, targetes... "L’oferta d’un servei o producte per mitjà d’una aplicació gratuïta, com és el cas d’Uber amb el servei de taxis o Amazon amb la venda de productes diversos (llibres, càmeres, mòbils, etc.), és una altra via. «Hi ha moltes aplicacions que són de franc i que ofereixen un servei, i el motiu és que al darrere hi ha un producte per vendre», aclareix aquest professor. Per concloure, afegeix que «el model clàssic de generació d’ingressos en el món de les apps és la incorporació de publicitat dins de l’aplicació».
- Freemium: el nivell bàsic de l'APP és gratuït, però si vols més nivells, serveis extres, accessoris... l'usuari ha de pagar com per exemple al Candy Crush.
- Sponsor: si l'aplicació compta amb un sponsor/marca que ajuda al seu posicionament i manteniment.
La creació d'una APP pot ser un negoci rentable per als seus creadors, però s'han de tenir en compte aquestes possibilitats. I sobretot revisar les opcions actuals d'aplicacions del mercat.

Lleidatana d’adopció i calafina de naixement, sóc llicenciada en Comunicació Audiovisual i apassionada de la comunicació 2.0. Les xarxes socials són la meva perdició, així que aquí en parlarem i molt. Però sempre buscant una relació amb Ponent i amb les activitats que aquí s’hi desenvolupen. Espero rebre els vostres comentaris i propostes. Per cert, em dic Meritxell i sóc la meitat de MiM Comunicació!
- 1 of 8
- següent ›
- Inicieu sessió o registreu-vos per a enviar comentaris