,
05/06/2018
Reflexions
Foto:
James Pond on Unsplash

L'insult, de moda

Tots, absolutament tots, un moment o altre en la nostra vida hem perdut els estreps i hem dit disbarats que, vistos amb perspectiva, ens sembla impossible que hagin pogut sortir de la nostra boca. Però, malgrat de portes endins (en privat) sigui lícit desfogar-se encara que deixem anar un reguitzell d'improperis que obligui tots els sants a tapar-se les orelles, de portes enfora potser no sigui ni el més assenyat ni el més eficient.

Qui no ha parlat sense pensar quan està enrabiat? Qui no se n'ha penedit després? Qui no ha hagut de fer l'exercici (molt sa, per cert) de demanar disculpes per reaccionar a cop calent?

Però aquesta manera d'obrar que se'ns pot perdonar com a humans que som no es pot tolerar quan les desqualificacions o, fins i tot, els insults ja no són espontanis sinó que són (pre)meditats. No els podem consentir quan surten de la boca o de la mà (avui dia en aquest país la política funciona a cop de tuit) d'un polític. Com qualsevol de nosaltres, en privat té dret a dir el que més li plagui, però en públic se li demana (almenys així hauria de ser) respecte i tolerància, vers els seus partidaris i també els seus detractors.

Per desgràcia, darrerament hem estat testimonis de com alguns líders polítics proferien atacs i desqualificacions personals vers membres l'oposició (Twitter n'és un cau) amb el suport incondicional de la seva claca. Deixant al marge que potser s'hagin d'acabar empassant les seves pròpies paraules, no s'adonen del trist missatge que transmeten? És així com pretenen teixir complicitats i construir acords perdurables en el temps, burlant-se de qui pensa diferent? Curiosa manera de seduir l'oponent...

No són conscients que la violència verbal és l'espurna que alimenta altres formes de violència? No s'adonen que si ells no respecten les idees (o els símbols que expressen aquestes idees) en seu parlamentària legitimen que els ciutadans no ho fem al carrer? O potser sí que ho són i ja els està bé que captem el missatge (aberrant al meu parer) que és lícit que al carrer arribem a les mans per resoldre els problemes. Potser el groc estigui de moda, però els insults (malauradament), també. 

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

De petita "m’empassava" els llibres que donava gust. Sempre tenia temps per llegir una pàgina més i per escoltar les històries i llegendes que m'explicava el meu avi Miquel. Una jove Lourdes va decidir estudiar Comunicació Audiovisual perquè volia canviar el món. Però de moment ha estat el món qui m'ha canviat a mi i la meva manera d'entendre la vida. 
 

16/01/2023
Des que dijous passat la cantant colombiana Shakira publiqués el seu nou tema, una col·laboració amb el productor argentí Bizarrap, aquesta cançó de nom poc
20/10/2022
Durant la darrera setmana diversos cementiris de Ponent han acollit actes per recordar aquells nadons que van morir durant el període de gestació o al poc de néixer.
22/11/2021
Companyes, no podem afluixar. El feminisme ha fet passos de gegant endavant, però el masclisme no recula. Ni els anomenats micromasclismes, encara presents en el nostre dia a dia, ni el masclisme en majúscules minven.
19/08/2021
Aquestes vacances he seguit el consell del Ramon i he fet un detox digital quasi total. He desactivat les notificacions de totes les apps i només m'hi he connectat quan em venia de gust.
29/07/2021
Ja hi ha països que l'empren i demanen un Certificat Covid als seus ciutadans per accedir en determinats espais tancats, com bars i restaurants o esdeveniments culturals.
08/07/2021
No ho entenc.
23/06/2021
Se n'ha parlat a bastament les darreres setmanes davant la imminent aprovació dels indults als nou líders independentistes empresonats (presos polítics per a mi) arran dels fets de l'1-O; una mesura que arribava dimarts, després que Jordi Cuixart,