TEMPS DE BOLETS, PROPIETATS NUTRICIONALS

Durant tot l’any podem trobar als nostres boscos i prats lleidatans bolets silvestres, tot i que és a l’octubre i al novembre quan en trobem més. Aquest any estem de sort i ja fa dies que es veuen cistelles plenes de ceps, rovellons i rossinyols.  Altres bolets que solem collir a les nostres terres són els camagrocs,  trompetes, mocoses o llenegues blanques i negres, fredolics, fredolics allenegats…

A nivell nutricional podem dir que els bolets són ideals per a quan fem dieta d’aprimament, aporten molt poques calories, unes 26 Kcal per 100g. El rovelló per exemple en porta 15 kcal per 100g, serien equivalents a la carxofa (100g de carxofa porten 18 kcal) i a les bledes (100g de bledes 19 kcal).

Aproximadament el 90% del bolet és aigua i aporten molt poc greix i molt poc hidrat de carboni. Així doncs, són més rics en proteïna vegetal (el rovelló aporta 1,6g de proteïna per 100g de rovelló), res comparable amb lo que porta un tall de pollastre (19,5g per 100g).

En ser un aliment d’origen vegetal, no aporta colesterol; i si en vull destacar l’aport de fibra, sovint és la causant que alguns bolets siguin indigestos per part de la població. Així que us aconsello que observeu quins bolets us senten bé i quins pot ser que us produeixin flatulències: 100g de rovellons aporta 4,7g de fibra, i en un dia en necessitem 25g!!

A nivell de vitamines en vull destacar la Niacina (vitamina del grup B que participa en el metabolisme de les cèl·lules)  i en el cas del Rovelló en destaquem la Vitamina A i els carotenoides, responsables del seu color taronjós.

 En quan a minerals cal tenir en consideració l’aport de Potassi i de Ferro.

Ja sabeu que la cuina del bolet és molt variada, gràcies a les propietats organolèptiques que tenen, així podem cuinar uns ceps marinats amb llimona i oli d’oliva, un rissoto amb trompetes i rossinyols, un arròs amb conill i llenegues, un trinxat de patata amb fredolics o uns simples però boníssims rovellons a la brasa amb all i julivert.

Si ets un bon boletaire i en baixes quilos i quilos només et fan falta ganes de netejar-los, ofegar-los i al congelador, apunt pel rostit del diumenge!

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Em dic Laia Mosella, nascuda a Oliana i de la quinta del 80. Al 2001 vaig acabar els meus estudis en Nutrició Humana i Dietètica i des de llavors m’he dedicat al món de la Nutrició i l’Alimentació en tot el seu ventall, des de la nutrició esportiva fins a la reeducació alimentària. Actualment formo part de l’equip de Diet à Porter. Espero que els meus posts us agradin, a partir d’ara sóc la dietista del surt de casa Ponent i estic a la disposició de totes les vostres suggerències!

29/10/2015
Fa uns dies que només es parla d’aquesta notícia:  “La OMS confirma que la carn processada és cancerígena”.
09/09/2015
Després d’uns anys introduint l’alimentació complementària mitjançant purés i triturats de diferents textures i segons un calendari estipulat, ara la tendència és que el nadó sigui ell mateix qui agafi l’aliment i se’l posi a la boca.
29/06/2015
Acabes de ser mare?
12/05/2015
Durant l’embaràs l’alimentació de la mare guanya importància ja que els requeriments d’energia, proteïnes, vitamines (A, grup B, C, D, E, K) i minerals (Calci, Fòsfor, Ferro, Iode i Magnesi) es modifiquen notablement. Tenim l’objectiu de cobrir les necessitats de la mare, les demandes del fetus pel seu creixement, fer front al part de manera òptima i preparar a la mare per la futura lactància materna.
30/03/2015
Amb l’arribada de la primavera, tot i la càrrega d’energia positiva que ens transmeten les hores de llum és possible que aparegui un cansament general, una sensació de debilitat que anomenem astènia primaveral.
26/02/2015
Cansats que els petits de casa no vulguin verdura, peix, fruita o algun altre aliment? Els teus fills són dels que surten de casa sense esmorzar? Si estàs en aquesta situació és el moment de canviar els costums que tenim a casa.
21/01/2015
Hi ha diferents factors que afavoreixen a agafar pes durant l’hivern, tot i que no serveixen d’excusa per a deixar-nos, els hàbits saludables no tenen estacions, i  el cuidar-se és un concepte on no pot haver-hi discontinuïtat.