Surtdecasa Camp
,
22/07/2019
Música

Els 4 motius per no perdre't el gran concert de gòspel al Monestir de Santes Creus

Aquest emblemàtic espai acollirà el 3 d'agost el concert d'Emma Lamadji & Heavenly Praise
Santes Creus

Foto: 

Cedida
Monestir de Santes Creus

El Monestir de Santa Maria de Santes Creus es vestirà de gala el proper 3 d'agost per acollir una de les grans formacions de l’estiu musical de les nostres comarques. Enguany en aquest entorn patrimonial actuaran Emma Lamadji & Heavenly Praise, una de les millors formacions de gòspel europees, en un espectacle organitzat per Batall Produccions amb la col·laboració de l'Agència Catalana del Patrimoni. Hem parlat amb l'organitzador, Jordi Freixes, per descobrir els motius pels quals no et pots perdre aquest gran concert d'estiu.
 

1. Espiritualitat en un espai emblemàtic
El monestir de Santes Creus, el que va ser el centre d'una de les senyories monàstiques més extenses i influents de la Corona d'Aragó, és un espai situat al Camp de Tarragona i és un dels monestirs del Cister, juntament amb Vallbona de les Monges i Poblet. Visitar Santes Creus és reviure un temps en què la puresa i l’allunyament del món es concretaven en un punt ben ancorat a la terra. En aquest context, des de fa tretze anys, el gòspel representa aquesta connexió musical amb l'entorn. "Cantar en un espai religiós té una potència molt gran", diu Jordi Freixes, impulsor d'aquesta iniciativa. "Els músics i el públic tenen una connexió molt especial", assegura.

2. Una de les millors formacions europees de gòspel
"Serà una música plena d'energia en la qual esperem que tothom pugui cantar i fins i tot ballar", diu Freixes. Enguany el grup elegit ha estat Heavenly Praise, un grup de gòspel dirigit i liderat per Emma Lamadji, artista, cantant i compositora francesa d'arrel centreafricana, que aposta per desenvolupar un projecte coral, cruïlla de la seva pròpia espiritualitat, influències musicals i trobades humanes. Amb els anys i els concerts, el programa de gòspel i espirituals negres de l'etapa inicial del grup ha anat evolucionant, fins a dotar-lo d'una petjada més personal i ben definida, amb un repertori més eclèctic que inclou gòspel contemporani i afro-gòspel. "És interessant el fet que és una proposta coral en què cada membre compta amb una veu prodigiosa", diu Freixes. Música amb sonoritats del Carib i world music que recull les influències de tots els components del grup. "És un grup que recull tota la tradició africana, ofereixen un viatge que va des de les arrels africanes a Amèrica del nord i, en aquest viatge, recullen les tradicions afrocaribenyes i comparteixen entre ells els ideals del gòspel, que són pau i amor", assegura. De fet, una de les característiques del grup és que ella ajuda a brillar els diferents components, explica el productor.


Heavenly Praise

3. Visita nocturna al monument
Amb l'entrada al concert al Monestir de Santes Creus, també hi ha inclosa una visita guiada per tot el recinte. Així, es convida els visitants a endinsar-se en la història, l'arquitectura i les llegendes més interessants que s'amaguen entre segles d'història. Durant la passejada nocturna, és possible apropar-se a les tombes reials de Pere el Gran, Jaume II el Just i la seva dona Blanca d'Anjou, que van ser protectors i mecenes actius del monestir i que han deixat dos monuments funeraris que es consideren avui obres cabdals del primer gòtic català. Visitar el monestir de nit també és un dels reclams d'aquest concert únic.

4. L'antic dormitori dels monjos
El lloc on tindrà lloc el concert és l'antic dormitori dels monjos de Santes Creus, on hi caben 500 persones. "És un gran auditori, diàfan i on la sonoritat és molt més bona que a l'església", assegura Freixes. El dormitori és una gran sala amb arcs apuntats. Es tracta d'una àmplia nau de 46 metres de llargada per 11 d'amplada il·luminada per finestres d'arc ogival, el sostre és de dues vessants i descansa sobre onze arcs diafragma. Al final de la nau hi ha l'escala que mena directament a l'església. Era el dormitori comú dels monjos i estava dividit en cel·les individuals. Recordem que el Monestir de Santes Creus no està habitat per cap ordre religiosa.

També et pot interessar