Arts
,
2016
Dimecres 6 de juliol, 13h
Biblioteca Sant Valentí
Navarcles

Presentació d'inèdits per l'Any Ramon Casas a Navarcles

Navarcles presentarà sis obres inèdites del pintor Ramon Casas
Entre  les  obres  s’hi  troba  un  retrat  de  Júlia  Peraire  de  la  primera època i dos retrats al carbó de navarclins. La família Carbó era  una de les accionistes de la fàbrica de Sant Benet que dirigia Isidre Puig. Elisa Carbó Ferrer era una de les accionistes i estava casada amb Ramon Casas Gatell. Eren els pares de Ramon Casas Carbó, el pintor més important del modernisme català.  Venien segurament a l’estiu a la torre de l’amo i des d’allà veien el monestir de Sant Benet.El 1881, amb només 15 anys, el jove Casas va fer el seu primer dibuix de dos capitells del claustre de Sant Benet. Des d’aquell moment Ramon Casas va fer seu el monestir i l’entorn de Navarcles que era a  tocar. A la fàbrica gairebé tots els treballadors eren de Navarcles.
La relació de Casas amb Navarcles fou intensa a retruc de Sant Benet. El juny de 1889 comencen amb el seu amic Rusiñol una volta en carro per Catalunya. Surten de Manlleu i acaben la primera etapa a Navarcles.
El 1890 Casas i Rusiñol es pinten junts a Sant Benet.
El 1907 pinta el quadre de 'La cochera', el lloc de Navarcles on Casas tancava el seu cotxe nou. El Met de Navarcles (Josep Ribó Gamisans) es qui va fer les obres  de  rehabilitació  del  monestir.  Els  masovers  del  monestir  eren  de Navarcles.
El 1910 els redactors de la revista Sol Ixent de Navarcles es van reunir amb el pintor al monestir. Un pagès de Navarcles que tenia una vinya a tocar –descalç i amb vestit de feina- fou recollit per en Casas a peu de vinya i fou portat a Barcelona on li va comprar unes sabates.Ramon Casas va ser present a la inauguració del Pont de Sant Benet el 1922... Ramon Casas i la seva família, van comprar Sant Benet, però la seva relació de veïnatge era amb Navarcles, hi anaven a comprar i és on hi tenien la gent que els ajudava a resoldre els problemes de la vida quotidiana.
És  aquesta  relació  amb  famílies  de  Navarcles  el  que explica  que  alguns navarclins tinguin obres de Ramon Casas que mai han sortit a la llum pública i mai han estat publicades en cap catàleg que coneguem. En tenim localitzades sis i és possible que encara en surti alguna més. Entre aquestes obres destaca un quadre de Júlia Peraire, la musa de l’autor, de
la primera etapa de la seva relació (1906-1908), dos dibuixos al carbó de dos personatges de Navarcles amb qui Casas hi tenia relació (de l’any 1921-1922) i un retrat d’un ceramista barceloní, entre altres temàtiques.

  • imatge de control 1per1