Marta Carles
,
27/09/2016
Arts

Joan Saló: "El que pinto és com si ja existís prèviament"

Participarà a Swab Barcelona, la fira internacional d’artistes contemporanis emergents, del 29 de setembre al 2 d’octubre
Joan Saló, obra

Foto: 

Maurizio Caldirola Gallery
Joan Saló (Igualada, 1983) viu a Berlín, ha estudiat Belles Arts a Barcelona, les seves pintures s’han exposat en galeries d’Itàlia, Nova York, Espanya i Londres, i ha rebut nombrosos premis i mencions especials com la menció d’honor del Premi Liquitex de Londres 2015. Ha estat finalista del Premi Lissone (Lissone, 2014), finalista a la Biennal d’Art Català Contemporani (2012) i també a la primera edició del Premi Fundació Guasch Coranty (2008). Saló ha estat seleccionat com un dels "100 Pintors del demà", un llibre publicat a Londres el 2013, on es destaca el talent d’un centenar de pintors d’arreu del planeta. I és que l'obra de Joan Saló no deixa indiferent a ningú, s’allunya de l’art convencional i el bolígraf és el seu pinzell preferit. Del 29 de setembre al 2 d’octubre participarà a Swab Barcelona.
"No crec en la inspiració com a tal, però sí que penso que la naturalesa és un bon referent"

- Un any més participes a la Fira Internacional d’Artistes Contemporanis emergents a Barcelona.
Doncs sí, estaré present en aquesta fira a la galeria N2 de Barcelona. Les obres que presentaré a la Fira són totes noves per a l’ocasió i no han estat exposades anteriorment.

- Les teves obres criden l’atenció per què a simple cop d’ull semblen tapissos de tela de colors fets a ordinador. Però no és així oi?
Exactament, les meves peces es composen per milers de línies paral·leles que poden recordar a una imatge digital. Bàsicament el que faig quan pinto és com repintar l’estructura del teixit de la tela. És com si allò que pinto ja existís prèviament.

- Tot el procés és manual?
Sí, pinto amb bolígrafs. Inicialment pintava amb bolígrafs bastant estàndards, actualment em preparo jo les tintes i els colors.

- Què et va portar a pintar quadres amb aquesta tècnica gens comuna?
Suposo que es tracta d'una evolució natural. Durant la universitat estava més interessat amb un art purament conceptual. Després vaig tenir una època on pintava de forma força expressionista, possiblement com a rebuig de l’etapa anterior. El treball que faig actualment m’agradaria pensar que conserva cert equilibri entre aquestes dues tendències.

'Sense títol' acrilic sobre tela, 150x150 cm. 2016 | Foto: Joan Saló

- Hi ha qui en alguna ocasió t’ha titllat d’anticreatiu perquè la tècnica sembla molt mecànica, repetitiva. Què li diries?
Sí, efectivament la part mecànica i repetitiva és un fet molt evident en la meva obra i també destacable a nivell conceptual. La paraula “anticreatiu” potser amb certs aspectes podria definir la metodologia del meu treball, tampoc n’estic massa segur. També s’ha d’analitzar l’ús del terme creatiu ja que actualment sembla quelcom molt relacionat amb el món de la publicitat i les empreses. No sé si encara és adequat parlar d’art en termes de “creativitat”.

- Necessites una important fortalesa mental a l’hora de pintar?
Bé, certament el procés és una part molt important en el meu treball. Té una part reflexiva i una part de ritual. El temps és sens dubte una de les parts més visibles del procés.

- Explica’ns, com és el procés de creació?
Aquesta és una molt bona pregunta... i difícil de respondre. Hi ha una gran part d’intuïció i improvització a l’inici. A vegades tinc alguna idea simple de color i composició però no sempre l’acabo concretant. A l'hora de concloure l’obra hi ha normalment una part més racional.

- Amb què t’inspires?
No crec en la inspiració com a tal, però sí penso que la naturalesa és un bon referent.

Joan Saló | Foto: Alexandra Waespi

- Ets un artista jove que ja ha exposat en diverses sales. Com valores el teu recorregut? 
L’any 2007 vaig fer la meva primera mostra individual a Itàlia, en una petita galeria prop de Milà, i des de llavors és cert que he exposat en moltes galeries. Penso que el meu recorregut es basa en prova i error.

- On t’agradaria exposar algun dia?
M’agradaria exposar als Països Nòrdics, crec que hi ha galeries i institucions amb molt rigor i el meu treball podria ser interpretat des d’una altra tradició.

- Ets igualadí, vas estudiar a Barcelona i Bolonya, i actualment vius a Berlín. Què et va portar a marxar?
Sempre havia tingut certs recels amb Berlín perquè era la ciutat de moda dels artistes i em feia força mandra aprendre alemany, però l’any 2010 un amic que vivia allà em va oferir la possibilitat de treballar com a assistent en una galeria d’art amb una beca Leonardo i vaig decidir anar-hi.

- I què et va enganxar?
Em va agradar la ciutat, és una ciutat molt gran però també molt tranquil·la. A més, Berlín és probablement la tercera ciutat del món amb més oferta artística. També hi viuen molts artistes cosa que fa que hi hagi molt d’interès per tot allò que passa.

Més informació: 

www.joansalo.net/

Swab Barcelona, al Pavelló d'Itàlia de la Fira de Barcelona
Del 29 de setembre al 2 d’octubre

www.n2galeria.com/

També et pot interessar