'Anoia, terra de castells - la comarca medieval'

Foto: 

Anoia Turisme

Anoia, la comarca medieval

S'edita la guia 'Anoia, terra de castells - la comarca medieval', un repàs de la història local durant el govern del Casal de Barcelona
Albert Compte Riba
,
07/02/2018
Entorn
De la mà d'Anoia Turisme s'edita un nou document que presenta i cataloga una selecció de 24 punts d'interès històric de la comarca de l'Anoia sota el títol 'Anoia, terra de castells - la comarca medieval'. Juntament amb l'aplicació mòbil 'Anoia, terra de castells', la guia complementa dades i explicacions sobre les fortaleses, torres i enclavaments protagonistes d'un període concret de la nostra història: abraça des del naixement del Casal de Barcelona, amb la figura de Guifré el Pilós, fins el difícil govern que hagué de practicar al segle XIV Pere el Cerimoniós, per mantenir una estabilitat interior i exterior desequilibrada, després de l'expansió mediterrània, protagonitzada per Jaume I. El document, editat també en espanyol, francès i anglès és un esforç més per mantenir i si pot ser incrementar, l'interès creixent que ha despertat en el sector turístic, la comarca anoienca.
Castell d'Òdena | Font: Anoia Turisme

El naixement del feudalisme a l'Anoia
Castells, torres de vigia, plantes, capelles romàniques, trams de mur, espitlleres i muralles que ressegueixen tosses, barrancs i salts abruptes. El territori desigual que configura avui la comarca de l'Anoia va ser escenari durant els segles X i XI de l'aixecament d'importants fortificacions i punts de control estratègic en una carrera d'afanys per reconquerir, governar, organitzar i conrear uns altiplans de clima variat, que al llarg dels segles posteriors van viure conquestes, pèrdues, pactes i la consolidació en el territori de noves rutes comercials, grans famílies nobiliàries, comtals, llinatges reials i abats feudals en un equilibri de forces apassionant.

La guia que ha reeditat Anoia Turisme i que acompanya l'aplicació mòbil 'Anoia, terra de castells' presenta el patrimoni medieval en tres etapes que coincideixen amb tres parts del territori anoienc. La primera d'elles, titulada 'L'herència de Guifré el Pilós' transcorre al nord de la comarca, emmarca els segles X i XI i recull l'origen de la Marca a l'Anoia, les batalles sota el seu regnat i el perquè dels acords comercials que s'assoliren en una terra de frontera on hi van acabar convivint cristians i musulmans en un període d'assentaments, colons i rompudes.

Castell de Rubió | Font: Anoia Turisme

El nou ordre medieval viscut de primera mà
L'emancipació del poble català, ja fora dels marcs polítics de l'antic Imperi Carolingi, del qual se n'havien heretat les estructures comtals, la fi de les ràtzies musulmanes en pro d'una conversió de relacions comercials i un cop consolidat el nou ordre social, fonamentat en el vassallatge i els Usatges, la política d'unificació interior significaria durant els dos segles posteriors, un període d'esplendor.

'A l'ombra de Jaume I' és el segon capítol d'aquesta ruta i període, la qual transcorre durant el s. XIII, en la qual es consoliden per exemple, les Corts Catalanes, antigues assamblees de Pau i Treva que havien estat promogudes per l'abat-bisbe Oliva, però també, per tot l'est de la comarca, les tibantors internes entre el vescomtat de Cardona i el comtat de Barcelona, entre l'auge de les ciutats, el comerç que en elles s'hi feia de la sal i el control del territori, entre el manteniment de les aliances i l'expansió dels nous centres de comerç.

Detall del castell de Claramunt | Font: Anoia Turisme

Monarquia i noblesa o burgesia
Però les grans conquestes mediterrànies de l'estirp de Jaume I van hipotecar l'estabilitat interna del territori entre els diferents estaments, degut a una mala administració posterior. En el transcurs del segle següent, als esforços per mantenir units els territoris s'hi van sumar batalles amb Castella i conflictes interns nascuts en gran mesura, de la necessitat d'aconseguir nous ingressos per part de les grans famílies feudals, les quals ja no es podien sostenir solament amb els ingressos dels tributs.

Ermita del castell de Queralt | Font: Anoia Turisme

És així que a la vessant oest de l'Anoia i després d'haver-se fet amb les possessions dels Claramunt, els Cardona van significar pel Casal de Barcelona un element d'inestabilitat al territori. 'Al servei de Pere el Cerimoniós' és la darrera ruta d'aquest itinerari, on s'explica què succeí  amb els Tous i de quina forma, els conflictes amb Castella -on hi van participar els Queralt- i al Mediterrani -amb un protagonisme destacat dels Cervelló-, van ser font de riquesa per a les famílies nobiliàries de la zona i de retruc, un intent per part de la Corona d'afiançar els llaços i les relacions de poder amb les famílies de l'Anoia.

Més informació: 

La comarca medieval

Aplicació mòbil 'Anoia, terra de castells'

La guia 'Anoia, terra de castells - la comarca medieval' es podrà trobar als punts d’informació turística de la comarca, al Consell Comarcal de l’Anoia i als diferents ajuntaments.

L'aplicació 'Anoia, terra de castells' és una iniciativa d'Anoia Turisme, departament del Consell Comarcal de l'Anoia, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i ha estat desenvolupada per Cubus Games, juntament amb iPAT Serveis Culturals.

A

També et pot interessar