Albert Compte Riba
,
22/08/2018
Música

Ivan Lorenzo (Lasers): "Hem d’estar els tres d’acord alhora de compondre un nou tema. Si hi ha quelcom que no convenç a algun de nosaltres, es refà o directament es descarta"

El trio d'electrònica presenta 'Possible Start Conditions' al 7è RRRREC Festival, en el marc de la Festa Major d'Igualada
Lasers

Foto: 

Cedida
Electrònica sofisticada reduïda a la mínima expressió, composta sobre un tempo alentit que et permetrà assaborir paisatges sonors, ritmes ballables al 100% i la sonoritat oberta dels samplers infinits que acompanyen 'Possible Start Conditions' (2018), la nova entrega de Lasers, produïda per Beautiful Accident. Conformen la banda l'Ivan Lorenzo (Capellades, 1984) i el Carlos del Valle (Pamplona, 1977) als sintes, juntament amb l'Alex Farré (Igualada, 1984) a la bateria. Programats per a la 7ª edició del RRRREC Festival, el proper dissabte 25 d'agost a partir de les 3h podreu assistir al seu directe a l'Espai Barraques, en el marc de la Festa Major d'Igualada.
"És possible que pel RRRREC Festival d’enguany estrenem algun tema inèdit"

- Quatre temes nous per a quatre possibles inicis, quatre condicionals. Com heu ordenat el disc?
Quan vam fer les cançons de l'EP no teníem cap ordre predefinit, però un cop acabades vam veure que funcionaven molt bé com si fossin les diferents etapes d’un viatge interdimensional. '2122' era l’inici perfecte, com l’enlairament d’una nau espacial, amb un llarg fade-in que et porta fins la segona etapa, 'Triangular Sides', el viatge fins a una altra dimensió. D’aquí a 'Weekly Report', que podría ser l’exploració d’aquesta nova dimensió, que dóna pas a 'Maps', l’assentament en aquest nou indret. És una mica flipada, però això és el que ens va transmetre en el moment.

- Heu escollit el triangle i no una altra figura geomètrica per a la portada. Vau manejar altres presentacions?
Des del primer moment sabíem que la portada de l’EP inclouria el triangle d’una forma o altra. És una figura que sempre ens ha atret, suposo que per la seva relació amb l’ocultisme, les piràmides i tal. Li vam transmetre la idea al nostre amic Raúl Goñi, el dissenyador d’aquest i tots els altres discos i ho va plasmar a la perfecció.    

- En el disc el metrònom són els samplers i la bateria juga a perseguir-los. És una posició còmoda?
Pràcticament des de l’inici de Lasers això ha estat així. Per a nosaltres és molt natural ja, però potser per a l’Àlex no és tant còmode com per a el Charlie i a mi (riu). A vegades pot semblar que estem molt lligats a les màquines i els metrònoms, que no som gaire lliures, sobretot en directe, però hem après a dominar-les i obviar-les quan és necessari. És com estem acostumats a treballar i de moment no crec que això canviï.

- Trobeu a faltar la improvisació? És en els directes on desenvolupeu els temes?
De fet, no hem sigut mai un grup d’improvisació al 100%, així que no gaire. Gairebé sempre que componem un nou tema al local d’assaig portem alguna idea que hem treballat prèviament, ja sigui a l’estudi entre tots o individualment a casa. De vegades, ja és la cançó pràcticament acabada i al tocar-la l’acabem d’ajustar o incorporem alguns elements nous. D’altres, portem un esbós molt senzill, com un loop o petita seqüència de sinte i partir d’aquí construïm la resta tocant en directe. 

- L'electrònica sempre té un component molt visual. Acompanyeu el directe amb imatges o Vj?
Ara mateix no. Per els anteriors discos sí que en portàvem. Sobretot amb el 'Juno' quan ens acompanyava Xarlene Visuals. Però per aquest EP i per un futur pròxim no ho contemplem. Des del disc anterior, 'Exchange Levels', travessem un moment en que intentem simplificar-ho tot molt, tant a nivell musical com visual. A més, el fet de portar visuals implica un grau de complicació en directe que preferim no tenir ara mateix (riu).

- Hi ha jerarquia a Lasers? Els tres proposeu i creeu a parts iguals?
No, els tres aportem idees per igual. Potser cadascú més enfocat en el seu camp, però tots tres ho fem tot. A més, hem d’estar els tres d’acord alhora de compondre un nou tema. Si hi ha quelcom que no convenç a algun de nosaltres, es refà o directament es descarta. No hi ha un líder si és al que et refereixes.

- Low tempo, preciosisme, samplers infinits i sofisticació semblen els segells d'aquesta nova entrega. Us va costar trobar el so, madurar les idees que heu plasmat a 'Possible Start Conditions'?
Va ser un procés natural. A l’anterior disc, 'Exchange Levels', ja es veien moltes de les idees d’aquest nou EP. Menys capes, sonoritats obertes, simplificació...suposo que era cap on anàvem enfocats. Potser pel següent disc això és totalment diferent, ja veurem.

- Teniu preparats nous temes per a un futur LP?
Si, tenim alguna cosa nova que hem estat assajant últimament. Potser hi haurà algun gir en el nostre so, de moment en el que estem treballant és una mica diferent al que venim fent aquests últims anys. És possible que pel RRRREC Festival d’enguany estrenem algun tema inèdit.
 

També et pot interessar