Peter Thiemann

Foto: 

Cedida

Peter Thiemann: "La música mai hauria d’estar desconnectada de la societat"

El violoncel·lista, professor de música i president de la Fundació AIMS, també és director artístic de l'AIMS Festival, que enguany arriba a la seva 17a edició
Bet Altarriba
,
01/08/2018
Música
Peter Thiemann és violoncel·lista de l’Orquestra Simfònica del Liceu, professor del Conservatori Superior de Música del Liceu, president de la Fundació AIMS (Acadèmia Internacional de Música de Solsona) i també n’és el director artístic. Parlem amb ell per conèixer de prop la dissetena edició de l’AIMS que arriba amb 46 concerts de música clàssica, interpretats per alumnes i professors del més alt nivell que actuaran des del 31 de juliol fins al 19 d’agost, omplint de música i vida diversos indrets, carrers i edificis en 14 municipis de la Catalunya Central, entre ells Collbató, Sallent, Manresa i Cardona. Hem parlat amb Peter Thiemann per percebre l’essència de l’AIMS, però sobretot, com d’important és la música per a la societat.

- Vostè és el director artístic de l’AIMS. Com valora el seu creixement al llarg de totes aquestes edicions?
Ha anat creixent contínuament, de forma qualitativa i quantitativa. Va néixer a l’any 2002 i comptàvem amb 26 alumnes. Ara, comptem amb 95 alumnes, de 24 països diferents i de tots els continents.

- De tots els continents?
Sí, enguany hi ha alumnes d’Armènia, d’Iraq, de Rússia... Hi ha molt, molt talent! Hem guanyat el prestigi de ser el festival del talent jove: alumnes d’arreu del món, amb un talent extraordinari, aprenen de grans mestres. I aquests alumnes en són els vertaders protagonistes, i a la vegada, el públic gaudeix moltíssim del seu talent.

  • imatge de control 1per1

- Com sorgeix, la idea?
Fa quasi vint anys enrere, em trobava molts joves que no tenien la formació professional. Havia de buscar la fórmula per motivar-los i apropar-los amb gent d’altres països. Crear un fòrum internacional d’alt nivell d’ensenyança musical.

- Ja són 17 edicions de l’AIMS. Quines novetats hi ha per aquest any?
Aquesta nova edició de l’AIMS estrenarà l’Acadèmia dels Vents i se sumarà amb l’Acadèmia de Corda i l’Acadèmia de Piano.

- L’AIMS també destaca la seva singularitat artística i pedagògica...
Sí, totalment. Una de les particularitats de l’AIMS és que és l’únic festival pedagògic de l’Estat. I aquesta singularitat pedagògica, per als alumnes és molt important. La formació ha d’anar més enllà de les aules, és aprendre als concerts, a la posada en escena, a l’exigència del nostre festival. Els motiva moltíssim tocar juntament amb els seus professors, que són professors de les principals orquestres europees i d’algunes de les escoles superiors de més prestigi internacional. Senten l’adrenalina i els nervis en estat pur perquè saben que han d’estar preparats al cent per cent, com els professionals. Aprenen a través de classes magistrals de violí, violoncel, piano, cambra... El més important és que no només aprenen a l’aula, sinó que posen en pràctica tots els seus coneixements a l’escenari.

- I servir d’enllaç entre la societat i la música...
Efectivament! Realitzarem concerts en tres formats diferents: clàssic (a sales, auditoris, esglésies), al carrer (populars, per als solsonins i per als visitants) i socials (a residències de gent gran, hospitals i centres d’atenció especialitzada). Som una fundació sense ànim de lucre i realitzem concerts socials. La música mai hauria d’estar desconnectada de la societat. La meva experiència diu que la música va més enllà de les teràpies, per això organitzem actuacions de música en viu, per aquells col·lectius que no poden assistir als concerts, ja siguin centres mèdics, residències, llars d’avis... És molt important que els músics connectin amb ells, però  també amb el personal sanitari.

- Un win-win.
Totalment. Tots hi guanyem, sumem. És una gran experiència!

- I una altra singularitat de l’AIMS?
Fem arribar la música a persones amb mobilitat reduïda que viuen a Solsona i volen formar part de la cita. Ho saben pocs dies abans, per fer-ho més especial. I conviden a les seves amistats, allà on ells desitgin, si ho volen en un pati, a casa seva... L’objectiu és fer-ho més únic, més íntim, són microconcerts. Si no pots apropar-te a l’AIMS, l’AIMS ve a tu!

- Una gran tasca social...
Sí, i no és la única. Un altre dels objectius és formar i orientar joves que pel seu origen o possibilitats econòmiques tenen limitacions per accedir al món professional. Per a nosaltres és una tasca molt gratificant poder-los ajudar. Com a fundació, invertim moltes hores, energia i també donem ajuts econòmics perquè puguin participar-hi. Hi ha molts joves que en els seus països, aprendre música clàssica els hi és pràcticament impossible o molt difícil.

- Com els ajuden a tirar endavant el pressupost?
És la part més difícil. Tenim un conveni amb l’Ajuntament de Solsona, que és mostra molt decidit en la seva aposta per nosaltres i altres consistoris que també ens ajuden. Ho tirem endavant també amb els ingressos de les matrícules, la taquilla (entrades), les aportacions dels consistoris, les donacions a la Fundació AIMS...

- Com d’important és la música per a la societat?
Pot haver vida sense música? Sí. Però qui té música a la seva vida, mai voldrà estar sense ella. La música comença on les paraules acaben.
 

Més informació: 

Web Fundació AIMS

Calendari i programes de l'AIMS Festival 2018

A

També et pot interessar