Els més llegits 2020

Foto: 

Cedida

Els 5 articles més llegits del 2020 a les Terres de l'Ebre

Fem balanç de l'any i recollim aquells articles de Surtdecasa que més us han agradat
Surtdecasa Ebre
,
28/12/2020
Activa't
Ara que acaba el 2020, toca fer balanç i volem aprofitar per repassar el bo i millor que ens han donat aquests dotze mesos. Hem volgut fer un recull d'aquells reportatges o entrevistes que més èxit han tingut enguany i que més han entusiasmat els lectors. Una bona oportunitat per recordar-los o, si encara no els havíeu llegit, ara podeu fer-ho!


1. Vicent Fibla: "No has de lluitar mai contra el context"
La crisi sanitària planteja una sèrie d'incerteses en el món cultural. Des de la supervivència d'algunes propostes fins als reptes d'adaptació dels formats a les mesures de seguretat. Vicent Fibla (La Ràpita, 1970), director d'Eufònic, el festival d'arts sonores, visuals i digital-performatives de les Terres de l'Ebre, va posicionar-se aquests dies a través d'un article d'opinió que posava l'accent en la potencialitat dels esdeveniments fora dels entorns urbans. Precisament la pròpia pandèmia situa les zones rurales com uns espais òptims per a la generació de propostes autèntiques, amb formats més sostenibles i en permanent diàleg amb l'entorn. 
> Llegeix-lo aquí!

 

  • imatge de control 1per1


2. Ricardo Gascón: "En el món de la cultura has de ser una mica anàrquic"
Ricardo Gascón (Tortosa, 1964) viu entregat a la cultura del territori. De forma totalment voluntària, treballa de forma incansable per treure a la gent de casa seva i descobrir-los el talent ebrenc. El dinamitzador cultural està entre els impulsors d'alguns actes com 'Versos contra la violència' o el certamen Numen, que va retre homenatge a més de 50 artistes ebrencs, tots nascuts arran de la trobada dels DiLLUMS d'Arts al Forn, on també participa de forma activa el primer dilluns de cada mes. A Surtdecasa vam parlar amb ell.
> Llegeix-lo aquí!

 


3. Joana Serret: "M'agrada veure l'evolució d'autors que vam presentar com a novells"
Des de fa 15 anys, les Jornades de les Lletres Ebrenques són un refugi per als amants de la literatura i un punt de trobada d'autors i agents literaris. Una cita darrere de la qual s'amaga la figura imprescindible de Joana Serret, directora de la Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó, que de la mà amb l'Ajuntament d'Amposta treballa perquè cada octubre esdevingui una data per marcar al calendari. Aquest any, però, ens confessa que "l'esdeveniment no ha sigut fàcil d'organitzar", tot i que va repensar unes Jornades on es va poder conversar amb autors encarregats de biografiar personalitats de les Terres de l'Ebre, reflexionar sobre la memòria històrica des d'una mirada literària, així com conèixer, entre una quinzena d'activitats més, joves promeses que han dedicat els seus treballs de recerca a recuperar històries de vida amb un passat al territori.
> Llegeix-lo aquí!

 


4. Miquel Sancho: "Ràdio Alfacs és el nostre raconet per fer la ràdio que ens agrada"
Miquel Sancho, més conegut com a Miki (La Ràpita, 1986), és el discret impulsor d'una de les iniciatives més interessants dels últims mesos a les Terres de l'Ebre, Ràdio Alfacs. Una ràdio clandestina cultural que ha aconseguit més d'una dotzena de col·laboracions en forma de programes de diversos gèneres. Ràdio Alfacs que s'emet per Internet, té una mitjana de 1000 reproduccions per programa, una xifra totalment sorprenent, que en molts casos supera les de les emissores municipals oficials, en el que està cridat a convertir-se en el fenomen cultural comunitari del moment a les Terres de l'Ebre. Vam parlar amb Sancho sobre el naixement d'aquesta iniciativa.
> Llegeix-lo aquí!

 


5. Pilar Girbes: "Recordo el Delta d’arròs i cotó"
Pilar Girbes (Sant Jaume d'Enveja, 1962) va créixer entre camps de cotó al Delta de l’Ebre, però no va ser fins fa quatre anys quan per casualitat una flor de cotó va arribar a les seves mans i la va captivar. Va decidir conrear la seva plantació i començar una formació autodidacta que l’ha portat avui a ser una abanderada de l’artesania tèxtil en l’especialitat del cotó, obrint-se pas arreu de Catalunya a través de fires, tallers i formacions.
> Llegeix-lo aquí!

 

A

També et pot interessar