
Panellets
Los panellets són lo postre que se minja per Tots Sants, la festa per recordar als que han marxat. Normalment se preparen per a la Castanyada (la nit del 31 d’octubre) i fan d’acompanyament a les castanyes torrades i als moniatos rustits. A cada casa els fan d’una manera, jo els faig amb pataca bullida, però hi ha gent que els fa amb moniato. Per decorar-los es poden posar pinyons que és lo clàssic, però cada cop es van fent de més gustos i de diferents formes. Això al gust de cadascú.
PANELLETS
> Ingredients marsapà (70 unitats):
- ½ kg. d’ametlla mòlta fina
- 400 g. de sucre (jo vaig posar 350 g.)
- 1 pataca gran bullida
- 2 ous per a la pasta + 1 ou per pintar
- una mica de ratlladura de llimona
> Ingredients decoració:
- per als de coco: coco ratllat
- per als de pinyons: pinyons
- per als de ametlla: ametlla trencadeta
- per als de cirera: una miqueta de licor de cassis o algun licor o colorant per què ens quede la massa de color rosa, , sucre glas, cireres confitades
> Elaboració del marsapà:
- Posar l’ametlla mòlta, el sucre, la pataca bullida i els 2 ous batuts en un bol. Remenar-ho per integrar tots els ingredients.
- Deixar reposar a la nevera fins al dia següent.
> Elaboració dels panellets decorats:
- Separar la massa en diferents trossos per poder preparar de diferents decoracions i gustos.
- Els de coco els prepararem: posant un grapadet de coco ratllat a la massa, ho mesclarem bé. Formarem boletes que les arrebossarem amb més coco ratllat.
- Per als de pinyons només haurem de formar boletes amb la massa i arrebossar amb pinyons, aprentant bé per què queden enganxats.
- Per als d’ametlla, formarem boletes que després farem en forma de croqueta allargada. I els passarem per ametlla trencadeta igual que els de pinyons, apretant bé.
- Per als de cirera: posarem una mica de licor o el colorant a la massa, sense passar-mos, només per donar-li color, i ho mesclarem bé. Farem boletes amb la massa, xafarem al mig amb el dit com per fer un foradet, les passarem per sucre glas i posarem mitja cirera al damunt.
- Posar-los a la safata del forn a mesura que els anem fent. Si no caben fer-los en més d’una vegada. Pintar els panellets amb l’ou batut. Només els de pinyons, els d’ametlla i els de forma de xampinyó.
- Coure al forn, ja calent, a 250 ºC uns 5 minuts aproximadament. La cocció dels panellets és molt important, si ens passem quedaran ressecs i es trencaran. Anar vigilant-los per trobar el punt just segons el forn que utilitzem.
Que aprofite!
Font recepta: Bajoqueta
Foto: Jordi Aymà
Si teniu qualsevol dubte sobre la recepta: lhortdebajoqueta@hotmail.com
Esta recepta m’agradaria dedicar-la a Alfred F. i a ma iaia que mos han dixat.
- 1 of 5
- següent ›