,
25/10/2020
Menjar
Panellets

Panellets

Los panellets són lo postre que se minja per Tots Sants, la festa per recordar als que han marxat. Normalment se preparen per a la Castanyada (la nit del 31 d’octubre) i fan d’acompanyament a les castanyes torrades i als moniatos rustits. A cada casa els fan d’una manera, jo els faig amb pataca bullida, però hi ha gent que els fa amb moniato. Per decorar-los es poden posar pinyons que és lo clàssic, però cada cop es van fent de més gustos i de diferents formes. Això al gust de cadascú.

PANELLETS

> Ingredients marsapà (70 unitats):

  • ½ kg. d’ametlla mòlta fina
  • 400 g. de sucre (jo vaig posar 350 g.)
  • 1 pataca gran bullida
  • 2 ous per a la pasta + 1 ou per pintar
  • una mica de ratlladura de llimona

> Ingredients decoració:

  • per als de coco: coco ratllat
  • per als de pinyons: pinyons
  • per als de ametlla: ametlla trencadeta
  • per als de cirera: una miqueta de licor de cassis o algun licor o colorant per què ens quede la massa de color rosa, , sucre glas, cireres confitades

> Elaboració del marsapà:

  1. Posar l’ametlla mòlta, el sucre, la pataca bullida i els 2 ous batuts en un bol. Remenar-ho per integrar tots els ingredients.
  2. Deixar reposar a la nevera fins al dia següent.

> Elaboració dels panellets decorats:

  1. Separar la massa en diferents trossos per poder preparar de diferents decoracions i gustos.
  2. Els de coco els prepararem: posant un grapadet de coco ratllat a la massa, ho mesclarem bé. Formarem boletes que les arrebossarem amb més coco ratllat.
  3. Per als de pinyons només haurem de formar boletes amb la massa i arrebossar amb pinyons, aprentant bé per què queden enganxats.
  4. Per als d’ametlla, formarem boletes que després farem en forma de croqueta allargada. I els passarem per ametlla trencadeta igual que els de pinyons, apretant bé.
  5. Per als de cirera: posarem una mica de licor o el colorant a la massa, sense passar-mos, només per donar-li color, i ho mesclarem bé. Farem boletes amb la massa, xafarem al mig amb el dit com per fer un foradet, les passarem per sucre glas i posarem mitja cirera al damunt.
  6. Posar-los a la safata del forn a mesura que els anem fent. Si no caben fer-los en més d’una vegada. Pintar els panellets amb l’ou batut. Només els de pinyons, els d’ametlla i els de forma de xampinyó.
  7. Coure al forn, ja calent, a 250 ºC uns 5 minuts aproximadament. La cocció dels panellets és molt important, si ens passem quedaran ressecs i es trencaran. Anar vigilant-los per trobar el punt just segons el forn que utilitzem.

Que aprofite!

Font recepta: Bajoqueta
Foto: Jordi Aymà
Si teniu qualsevol dubte sobre la recepta: lhortdebajoqueta@hotmail.com

Esta recepta m’agradaria dedicar-la a Alfred F. i a ma iaia que mos han dixat.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Mare i filla es posen juntes a la cuina. Una aportarà receptes de tota la vida i, l'altra, intentarà oferir receptes més modernes. Però totes fetes amb molt de carinyo i amb molta passió.

16/05/2022
Les faves, la llegum menys cuinada arreu del món.
11/04/2022
MONA DE PASQUA AMB PA DE PESSIC
21/12/2021
Ma mare es va liar a la cuina per portar-vos esta recepta tan tradicional per Nadal de la cuina catalana. A cada casa, s’afegeixen o es treuen ingredients per fer-la al gust de tothom.
25/10/2020
Los panellets són lo postre que se minja per Tots Sants, la festa per recordar als que han marxat. Normalment se preparen per a la Castanyada (la nit del 31 d’octubre) i fan d’acompanyament a les castanyes torrades i als moniatos rustits.
08/08/2017
Feia anys i anys que a casa havia vist a la ma iaia i mare preparar este plat tan senzill, però mai l’havia provat.
22/07/2017
A totes les cases en un moment o altre a l’estiu es preparava fa anys esta amanida russa. Era el plat estrella en celebracions familiars. Ben fresqueta entra molt bé els dies de moltíssima calor. Vos invito a provar-la!
30/12/2015
  Nadal es sinònim de plats de marisc a les Terres de l’Ebre, aquesta recepta de ma mare amb la salsa que ha fet durant molts anys.