Jump to navigation
Les faves, la llegum menys cuinada arreu del món.
Era un plat de pobres fa molts anys, però, en l’actualitat , se li ha donat el lloc que li toca i les podem trobar a moltes cases i a molts menús de restaurants.
2,5 kg. de faves amb la beina (1 kg. aprox. si són sense beina)
1 cap d'alls
150 g. cansalada curada tallada a tires gruixudes
Oli d'oliva verge
Pebre negre mòlt
Pebre vermell
Sal
Fulletes de julivert
Fulletes de menta
Elaboració:
Traure les faves de les beines, si les comprem senceres.
En una cassola plana de fons gruixut, afegir un bon raig d'oli.
Renteu el cap d'alls i talleu-lo per la meitat sense pelar.
Sofregir una mica juntament amb la cansalada tallada a tires.
Afegir les faves i sofregir 2 minuts més.
Cobrir les faves amb aigua.
Saleu i afegiu-hi pebre mòlt i pebre vermell al gust.
Tapeu la cassola i deixeu coure a foc lent uns 45 minuts, fins que l'aigua s'hagi absorbit del tot, que quedin sense líquid però no seques (hi ha persones que els agraden més amb el líquid). Si es quedessin sense aigua i no estiguessin cuites, es pot afegir una mica més.
Cinc minuts abans d'acabar la cocció, afegiu-hi el julivert i la menta picadets.
Treure del foc, reposar uns minuts i ja es pot servir. O bé preparar un dia per l'altre.
Es poden congelar ja preparades.
NOTES I CONSELLS SOBRE LA RECEPTA:
Les faves millor que siguin tendres i més aviat petites.
Es recullen a la primavera, així que millor aprofitar per menjar-les fresques. Durant l'any les podeu trobar congelades.
Aquesta és la versió de la meva mare, però es poden preparar afegint-hi més ingredients, més espècies, etc.
Que aprofite!
Recepta i fotos: Bajoqueta i sa mare
Recepta sense gluten ni lactosa: aquí
Si teniu qualsevol dubte sobre la recepta: lhortdebajoqueta@hotmail.com
Mare i filla es posen juntes a la cuina. Una aportarà receptes de tota la vida i, l'altra, intentarà oferir receptes més modernes. Però totes fetes amb molt de carinyo i amb molta passió.